Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:59 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală „Cinstirea memoriei profesorului Ioan Borcea“ (1879-1936). Despre fondatorul Stațiunii Zoologice Marine de la Agigea

ro

23 Aug, 2021 00:00 3027 Marime text

 
  • Broșura „Cinstirea memoriei profesorului Ioan Borcea“ (1879-1936) a fost scrisă de către S. Cărăușu, D. Cărăușu și V. Ghenciu, apărută în 1968, la editura Muzeul Județean Bacău/Secția științele naturii. Broșura conține 13 pagini. 

Ioan Borcea a fost fondator, în 1926, al Stațiunii Zoologice Marine de la Agigea al cărei director a fost între anii 1926-1936. În timp, a devenit una dintre cele mai active şi dezvoltate staţiuni de la Marea Neagră şi o şcoală pentru biologia românească, aparținând Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Staţiunea de Cercetare are trei clădiri, în care sunt amenajate un laborator de ecologie marină, un laborator de ornitologie, o sală de cursuri pentru studenți cu rețea de calculatoare, un Muzeu al Mării Negre, o bibliotecă de specialitate, şi dormitoarele amenajate pentru studenţi, cadre didactice şi cercetători, cu o capacitate de 114 locuri. Laboratoarele Stațiunii de cercetare sunt dotate cu echipamente de cercetare fiind utilizate în prezent atât de cercetători, cât și de studenții ce își desfășoară aici studiile pentru programele de licență, master și doctorat.

Dotările Stațiunii de cercetare sunt completate de ambarcațiunea marină „Prof. Dr. Ioan Borcea”, ce permite cercetarea ecosistemelor marine în toate tipurile de faciesuri. De asemenea, Staţiunea de Cercetare adăpostește în incinta sa o arie naturală protejată, unică pentru România, „Dunele marine de la Agigea” (ROSCI0073).

„Mândria unui popor se manifestă prin ceea ce dă în prezent, prin năzuințele ce și le pune în viitor, dar şi prin valorificarea tuturor temeliilor şi creațiilor din etapele anterioare. Poporul român, cu marea lui forță de creație, cu planurile mărețe de prosperitate materială și spirituală pentru viitor, este hrănit în același timp de seva tradițiilor lăsate de înaintașii înțelepți.“


Așa începe broșura „Cinstirea memoriei profesorului Ioan Borcea“. Printre râduri, autorii ne dezvăluie interesul mare asupra culturi ale alei perioade. Printre altele, aflăm detalii despre muzeologii din din țara moastră. Vorbind desprea această meserie, se face trecerea la subiectul nostru.

„Numai în anul 1966, în regiunea Bacău, s-au inaugurat (în aceiași zi) patru aşezăminte cu profil muzeistic, din care unul a fost consacrat cinstirii memoriei marelui biolog și profesor moldovean, Ion Borcea, de la a cărui moarte s-au împlinit în anul 1966, 30 de ani; în același an s-au împlinit și 40 de ani de la înființarea ctitoriei sale, Stațiunea Zoologică marină Agigea (jud. Constanța).

Zoolog cu concepție teoretică înaintată, autor a zeci de lucrări originale, profesorul Ion Borcea, a fost un fecund cercetător și deschizător de drumuri în biologia țării noastre, animator și organizator al mişcării științifice românești. Ion Borcea, reprezintă una din figurile proeminente de biologi români, alături de Emil Racoviță, Victor Babeş, Ion Cantacuzino, Grigore Antipa, Paul Bujor, N. Leon, Ion Simionescu şi alții; el a contribuit în mod hotărât la orientarea, dezvoltarea și organizarea activității științifice în domeniul biologiei din România.

A educat și instruit generații întregi de studenți, profesori, și cercetători și a căutat să cultive spiritul de inițiativă și corectitudine în muncă. Acest savant român, a cărui nume și activitate sunt cunoscute peste hotare, a contribuit la creșterea prestigiului științei româneşti pe plan mondial.

Ion Borcea s-a născut la 13 ianuarie 1879, în satul Buhoci (Bacău). Copilăria o petrece la Letea-Veche, lângă Bacău și la Racova de Sus (lângă Buhuşi), unde colindă cu drag și interes zăvoaiele Bistriței și pădurile din împrejurimi. La Racova, unde este casa părintească, el a cunoscut viața țăranului român, greutățile, obiceiurile şi bucuriile acestuia. Părinții au știut să-i educe dragostea de muncă, de natură, de respectul față de creațiile populare și de sătenii în mijlocul cărora a trăit. I-au pus temeliile unui caracter integru.“


Narațiunea continuă cu pașii pe care Ion Borcea i-a făcut în viață. Studii, locuri de muncă, prieteni pe care i-a avut. Și cum firul vieții l-a un moment dat se termină, în cazul renumitului biolog, acest fir a fost mult mai scurt. A plecat prematur în lumea umbrelor pe data de 30 iulie 1936, fiind victima unei septicemii. Trupul neînsuflețit a fost dus la Racova, unde își doarme somnul de veci, în cavoul familiei.
 

„Dispărând brusc la vârsta de mai puțin de 57 de ani, în plină putere de muncă și în culmea activității științifice, unul dintre cei mai de seamă zoologi ai țării... profesorul care îndrumase de peste 30 de ani generații de studenți cărora a știut să le insufle dragostea pentru științele naturii și de care s-a îngrijit adesea cu căldură și generozitatea unui adevărat părinte...", și-a exprimat durerea și profesorul emerit Constantin Motaş, la fel ca mulți alți savanți.

 
Citește continuarea în cartea  „Cinstirea memoriei profesorului Ioan Borcea“ (1879-1936)

Sursa foto:  „Cinstirea memoriei profesorului Ioan Borcea“ (1879-1936)

Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
 
Citește și:

#DobrogeaDigitală: Pionier al oceanografiei românești, Ioan Borcea a trasat direcţiile de cercetare a vieții în Marea Neagră

#DobrogeaDigitală: Ioan Borcea, savantul care a pus în valoare paradisul stepei de la Agigea


 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari