Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:00 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală - „Armeni de seamă din România”, de Simion Tavitian Impresionantă donație făcută Academiei Române, la 1912, de magistratul Grigore Buiucliu

ro

29 Feb, 2020 00:00 3272 Marime text

Om de vastă cultură, descendent al unei familii de bogați negustori armeni din Bucovina, Grigore M. Buiucliu s-a născut la 15 decembrie 1840, la Iași, fiul lui Iacob Buiucliu (1809-1881) și al Mariei Buiucliu, născută Tessun (1816-1906).





Absolvent al colegiului armenesc din Paris și licențiat în Drept în parte la Paris, și la Universitatea din Iași, Buiucliu a profesat un timp avocatura, fiind colaboratorul lui G. Ciumara, doctor în drept în Italia. Cu timpul, Grigore Buiucliu ocupă diferite funcții în magistratură. La început procuror la Tribunalul din Iași, apoi înalt magistrat, ajungând în 1894 consilier la Înalta Curte de Casație și Justiție din București.


Biografia acestui intelectual de marcă se găsește în primul volum al triadei Armeni de seamă din România alcătuit de publicistul Simion Tavitian.
 

„A fost membru al Societății literare «Junimea» de la Iași, neocolind însă viața politică. Profitând de călătoriile sale în străinătate, el a făcut cercetări despre istoria armenilor la Biblioteca Națională de la Paris și la Biblioteca Mănăstirii Mechitariștilor armeni de pe Insula San Lazzaro din Veneția.


În revista ieșeană «Convorbiri literare» publică o povestire în versuri despre oprimările la care au fost supuși și armenii din Moldova, în anul 1551, sub Ștefăniță Vodă, povestire deja scrisă în armenește de un martor ocular, diaconul Minas, al Bisericii Armene din lași. Tot Buiucliu a pus să se tipărească originalul acestei povestiri într-o publicație de limbă armeană care apărea la Petersburg. Lui Grigore Buiucliu i se datorează descoperirea unei Cronici privind faptele dintre anii 1430-1621 în Țara Leșească și în Țara Moldovei, scrisă de preoți armeni care s-au succedat la Biserica Sf. Nicolae din Camenița-Podolsc, lucrare tradusă în românește și publicată în «Convorbiri literare».


DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF


Academia Română a publicat în anul1914 o lucrare cuprinzătoare dedicată, în exclusivitate, acestei mari personalități a timpului: Grigore M. Buiucliu. Această cinstire din partea înaltului for al țării justifică, într-un fel, donația pe care G. M. Buiucliu a lăsat-o, prin dispoziție testamentară, Academiei Române, donație echivalentă cu o sumă de un milion de lei, o sumă enormă pentru acea vreme. Faptul a fost atestat și de Decretul regal din 13 februarie 1913, semnat de Regele Carol I al României - prin care Academia Română este autorizată să accepte legatul universal lăsat de defunctul Gr. M. Buiucliu prin testamentul olograf din 1 august 1912.


Donatorul a mai lăsat, prin testament, sume de bani și bunuri imobiliare, în afara rudelor apropiate, unor așezăminte: Biserica armeană din Iași, Catedrala armeană din București, Spitalul de copii «Caritatea» din Iași. În afara celor de mai sus, s-a acordat Academiei Române «Biblioteca Armeană» a defunctului. El a menționat că această bibliotecă să se constituie «un început pentru o Bibliotecă Orientală», atrăgând atenția beneficiarilor testamentari să acorde, pe viitor, o importanță sporită studiilor limbilor armeană, arabă, turcă și persană, deoarece literatura lor istorică poate fi folositoare țării”.



Grigore Buiucliu a încetat din viață pe 13 decembrie 1912.


#citește mai departe în „Armeni de seamă din România
#„Armeni de seamă din România”
#Autor Simion Tavitian


Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.


DREPTURI DE AUTOR

a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.

b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.


Sursa foto: Armeni de seamă din România”, de Simion Tavitian


Citește și:

#DobrogeaDigitală - „Armeni de seamă din România”, de Simion Tavitian: Profesorul cernavodean Ion Balasanian, chimist de prestigiu al cercetării românești
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari