Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:26 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Muftiul Iusuf Muurat, liderul Cultului Musulman din România, mesaj de Ziua Dobrogei

ro

18 Nov, 2020 00:00 2918 Marime text
 
Liderul Cultului Musulman din România Muftiu, Iusuf Muurat, a transmis un mesaj emoționant de Ziua Dobrogei, răspunzând la întrebările adresate de către ZIUA de Constanța
 

1)   Când, și cu ce ocazie, ați cunoscut Dobrogea?
Sunt născut și crescut în această minunată țară, România; născut pe meleaguri dobrogene, orașul Medgidia, județul Constanța. Strămoșii mei au venit din Crimeea, s-au așezat în Dobrogea și au luptat în cele două conflagrații mondiale pentru România, alături de bravii noștri ostași români.
2)  Ce ați recomanda, cuiva, care nu a ajuns în Dobrogea să vadă?          
Modelul de conviețuire interetnică și interreligioasă este un aspect deosebit, specific spațiului dobrogean. Ca puncte turistice, le-aș recomanda să viziteze monumentele din perioada romană (Tropaeum Traiani, Cetatea Histria, Capidava, Orașul Antic Tomis, etc), monumentele din perioada otomană (Mormântul lui Sarî Saltuk Dede, Koyun Baba, Moscheea Esmahan Sultan, Moscheea Hunkâr, Moscheea din Babadag,etc), așezămintele de cult și cultură (geamii, biserici, mânăstiri, sinagogi, muzee, etc), și nu în ultimul rând, perla Dobrogei, litoralul românesc al Mării Negre.
3) Care considerați că sunt cele mai importante trei valori pe care le au dobrogenii?
Dobrogenii, dintotdeauna au fost și sunt oameni mărinimoși, calzi, toleranți și primitori. Aceste caracteristici au stat la baza “cimentuirii” relațiilor interetnice și interreligioase. Îi mulțumim Domnului, căci prin Lucrarea Sa, ne-a oferit acest climat armonios de conviețuire. Îi mulțumim statului român pentru toate condițiile oferite în vederea dezvoltării relațiilor de natură etnică, religioasă și culturală.
4) Cu ce colț al lumii, pe unde ați fost în vizită, ați compara Dobrogea?
 Dobrogea este un loc unic pentru mine. Nicăieri în lume nu găsim, în primul rând, armonia conviețuirii interetnice și interreligioase. La care adăugăm, mai apoi, ținutul fertil, propice dezvoltării agriculturii, vestigiile istorice din diferite perioade și litoralul românesc care sunt deosebite. Nu ne rămâne decât, ca de obicei, sub tutela instituțiilor abilitate, să exploatăm la maximum acest potențial uriaș.
5)Ce mesaj le transmiteți dobrogenilor de ZIUA Dobrogei? Dacă ar fi să descrieți Dobrogea printr-un slogan, care ar fi acela?
 
Dobrogenilor, de Ziua Dobrogei, și locuitorilor din România le urez sănătate și bucurie alături de cei dragi. Și fie ca bunul Creator, prin Lucrarea Sa, să ne ajute să trăim armonios și să contribuim la dezvoltarea României. prin care aș descrie ținutul aparte al Dobrogei ar fi:
Dobrogea – diversitate, dialog, armonie, mozaic al religiilor.
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari