Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:10 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Mesajul transmis de Cristina Schipor, directorul Direcției de Sănătate Publică Constanța, de Ziua Dobrogei

ro

20 Nov, 2020 00:00 2045 Marime text
 
Cristina Schipor a tranmis un mesaj de Ziua Dobrogei în care a pus accentul pe importanța lecturii și a personalității lui Ioan Popișteanu.
Redăm mai jos mesajul:
 

„Motto: „Nu poți deschide o carte și să nu înveți ceva” – Confucius
 
În fiecare an, la 14 noiembrie, sărbătorim Ziua Dobrogei, marcând, astfel, data la care, în anul 1878, Dobrogea a revenit la teritoriul national.
 
Spațiu geographic cu un potențial cultural imens, Dobrogea a oferit de-a lungul vremii foarte mulți oameni de valoare. Ioan Popișteanu reprezintă una dintre figurile marcante ale culturii dobrogene și românești, este omul care a pus bazele primei biblioteci universitare din Dobrogea și care a dezvoltat un fond de carte ce cuprinde peste 300.000 de titluri.
 
Lectura este un mod de viață. Un om care citește este un om puternic, iar Dobrogea nu a dus lipsă, și nici nu duce lipsă, de oameni puternici.
 
Ioan Popișteanu a contribuit din plin la formarea multora dintre acești oameni. În zilele noastre cărțile s-au adaptat la tehnologia de azi, iar informația este mult mai accesibilă decât înainte, lucru ce nu poate fi decât benefic.
 
Astfel, indiferent dacă o carte este tipărită sau electronică, impactul este același, o carte schimbă vieți, pentru a îl parafraza pe Orhan Pamuk.
 
Sunt de părere că cele mai importante valori ale dobrogenilor sunt reprezentate de diversitatea culturală, deoarece Dobrogea este singurul ținut din România unde conviețuiesc mai multe etnii (turci, tătari, greci, ruși, lipoveni, armeni), folclorul dobrogea, dată fiind multitudinea de etnii din ținut, istoria locală și națională.
 
Nu aș putea să compar spațiul dobrogean cu alte regiuni văzute, este unic, de la formele de relief variate și peisajele superbe pe care nu le-am mai regăsit în alte părți ale lumii, spiritualitate, obiceiuri și nu numai.
 
Dobrogenilor, de ziua lor, le doresc să fie în primul rând sănătoși, solidari, și mai uniți ca oricând. Și ca un slogan emblematic al ținutului nostru ar fi „Dobrogea unită”.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari