Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:20 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Mesajul directorului ABADL Constanța, Bogdan Bola, de Ziua Dobrogei

ro

20 Nov, 2020 00:00 1689 Marime text
 
Bogdan Bola, directorul Adminsitrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral Constanța, a transmis un mesaj de Ziua Dobrogei.
 
„Suntem alături de cititorii dvs și de toți locuitorii Dobrogei în această importantă zi - „Împlinirea a 142 de ani de la revenirea Dobrogei la România”. Nu trebuie să uităm că această părticică a țării - Dobrogea - este străjuită de cele mai importante ape ale României - Dunărea și Marea Neagră, care au reprezentat dintotdeauna motorul economic al acestei regiuni! Dobrogea a fost, este și va fi mereu regiunea țării în care dăm exemple de conviețuire interetnică, o zonă în care cultura și istoria milenară a poporului român a dăinuit și a rămas statornică.
 

Prima lege a apelor a apărut la 20 de ani după revenirea Dobrogei la România, încă din anul 1898 și prevedea ca principalele cursuri de ape, precum și apele mării, până la distanța de "o bătaie de tun de la țărm" să aparțină domeniului public al Statului Român. Nu trebuie să uităm că primul prefect al județului Constanța, Remus Opreanu, a descris Dobrogea și Constanța ,în primele sale cuvântări după trecerea Dunării, prin prisma apelor sale: "Mi se părea că sbor când am pus piciorul pe ţărmul Mării Negre cu administraţia mea, cu Justiţia noastră [..] Oraşul avea o poziţie minunată pentru un mare port, iar judeţul avea pământ bun pentru vrednicia românească [..] Atunci am întrevăzut puterea noastră maritimă, care se va ridica valorificând munca naţională..."
 
Din punctul de vedere al resurselor de apă, Dobrogea este cunoscută ca o zonă secetoasă (alături de zona Bărăganului) și ca având ape curgătoare pe teritoriul ei puține la număr, scurte, cu un debit mic, adesea uscate vara. Tocmai de aceea, trebuie să ținem cont că resursele de apă, vitale pentru noi toți, trebuie administrate și gospodărite cu atenție maximă și incluse în obiectivele de siguranță națională.
 
Din nevoia unei protecții a celei mai importante resurse a globului - APA - la nivel național și implicit regional au fost înființate instituții care să monitorizeze și să gestioneze infrastructura sistemelor de gopodărire a apelor, precum şi infrastructura sistemelor naţionale de veghe hidrologică, hidrogeologică şi de monitorizare a calităţii resurselor de apă aflate în patrimoniul său. Având toate acestea în vedere, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral vă urează "La Mulți Ani, Dobrogea! La Mulți Ani, dobrogeni!"
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari