Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:28 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală „Destinul lui Edgar Poe se numeşte ghinion”

ro

19 Jan, 2021 00:00 2170 Marime text
 
La 19 ianuarie 1809, se năștea la Boston, în Statele Unite ale Americii, cel ce avea să rămână una dintre cele mai remarcabile și originale voci din literatura universală.

Poet, romancier, nuvelist și critic literar, precursor al literaturii moderne, Edgar Allan Poe a fost făcut cunoscut publicului european mai ales prin traducerile în franceză ale poeților simboliști Baudelaire și Mallarmé. Admirabile traduceri în limba română au fost realizate de poeții Dan Botta și Emil Gulian.

Se pare că biografia lui Poe și imaginea care a rămas despre el ca fiind un nebun afemeiat, dependent de droguri, bizar, însingurat și lipsit de moralitate, nu este tocmai reală.

La moartea sa, rivalul literar al lui Poe, Rufus Griswold, i-a dedicat un necrolog și o biografie care aveau să impună în conștiința publică, timp de peste un secol, o imaginea neadevărată a maestrului american al macabrului.
Departe de a bântui prin cimitire și a se refugia în droguri și alcool, Edgar Allan Poe a lucrat mai mulți ani în Armata americană și a muncit din greu, supus numeroaselor privațiuni, la scrierile sale pline de mister, fiind un pionier strălucit al genului, care a schimbat fața literaturii universale.

Cauza exactă a morții sale rămâne, totuși, neelucidată. În 1849, a dispărut de acasă, fiind găsit, cinci zile mai târziu, delirând pe străzile din Baltimore. A fost dus la spital, unde s-a stins curând, la vârsta de 40 de ani, probabil în urma unei congestii a creierului.

În volumul său, „Retroproiecţii literare”, Pericle Martinescu i-a dedicat un capitol întreg marelui romantic american, de care a fost fascinat și despre care a scris în mai multe rânduri.

 „Opera şi viaţa lui Edgar Poe se împletesc permanent pentru crearea uneia dintre cele mai fantastice şi mai tulburătoare legende - care este de fapt o realitate - din cîte s-au înregistrat în istoria literaturii. Poate cea mai bogată în pasiune şi poezie dintre existenţele literare şi artistice ale tuturor veacurilor, existenţa lui Edgar Allan Poe este în acelaşi timp şi foarte bogată în nenorociri, foarte patetică şi foarte bizară.
Mai mult chiar decît opera lui halucinantă, plină de mistere şi coşmaruri, destul de scurta lui existenţă terestră este străbătută de violenţe şi devastări interioare ce i-au grăbit iremediabil sfîrşitul.
Timp de 40 de ani, de cînd s-a născut - dintr-un cuplu de artişti boemi, sortit să rămînă orfan în fragedă copilărie -, şi pînă în noaptea sinistră cînd a fost găsit agonizînd pe marginea unui drum, Edgar Poe n-a trăit decît în Reverie şi Alcool şi n-a cunoscut alţii idoli decît Frumuseţea şi Melancolia. Fără unul din aceste patru elemente viaţa lui nu se poate închipui şi destinul lui potrivnic nu poate fi reconstituit în integralitatea sa. Căci destinul lui Edgar Poe se numeşte ghinion, iar acesta este blestemul ce planează deasupra celor mai aleşi şi mai nefericiţi fii ai omenirii: poeţii. Baudelaire însă, prin dragostea ce i-a purtat-o lui Edgar Poe, prin înţelegerea şi compasiunea arătată faţă de destinul său, a adus o consolare tuturor celor condamnaţi aceluiaşi destin, slăvind în acest alter-ego al său un erou al Cunoaşterii şi o victimă a Pasiunii, deopotrivă de mari şi în înălţarea şi în prăbuşirea lor. Poetul Florilor Răului îl invoca adesea pe Edgar Poe în rugăciunile sale, ca pe unul care străbătuse toate abisurile existenţei şi care putea să înţeleagă cel mai bine adîncimea propriilor lui abisuri[...]

DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF!

Pentru a suporta existenţa, un om pasionat nu poate să facă din viaţă decît două lucruri : un joc, sau un vis. Edgar Poe şi-a făcut din viaţă un vis, pentru că joc nu se poate numi tragedia terestră a autorului Evrikăi. De altfel, ultimul cuvînt asupra vieţii l-a exprimat el însuşi într-o Marginalie : «Nu este nelogic a presupune că într-o existenţă viitoare, noi vom putea considera această viaţă terestră ca un vis».
Este cea din urmă consolare pe care şi-a acordat-o marele romantic american, ca o răsplată depărtată, şi foarte ipotetică, pentru împrejurarea de a fi cunoscut şi îndurat trecerea prin Lumea, atît de reală, de aici.”

 
 
#citeşte mai departe în „Retroproiecţii literare”, de Pericle Martinescu
# Retroproiecţii literare”
#Autor Pericle Martinescu

Dacă în urmă cu 123 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 

Sursa foto: historyloversclub.com/edgar-allan poe 

Citeşte şi:

#DobrogeaDigitală: Tragicul sfârșit al maestrului macabrului – Edgar Allan Poe

 


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari