Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:12 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#Dobrogea Digitală Conf. univ. dr. Alina Buzatu – „Digitalul nu confiscă viața așa cum o știam, în care cărțile erau din hârtie și oamenii le răsfoiau”

ro

27 Jan, 2021 00:00 2491 Marime text

Voiam doar să subliniez faptul că, iată, digitalul nu confiscă viața așa cum o știam, în care cărțile erau din hârtie și oamenii le răsfoiau. Cunoașterea de ordin digital este de fapt o asumare fundamentală a misiunii de salvgardare pe care și Universitatea „Ovidius” din Constanța a declarat-o.
 
Trebuie să spun că această digitalizare a lucrărilor de licență, această păstrare de uriașă memorie colectivă a muncii științifice a studenților, a lucrărilor istorice, de disertație și de doctorat și acum a fondului de carte veche și rar, se datorește unei decizii strategice, a unei decizii luate împreună, a unei decizii care s-a materializat prin mai multe proiecte cercetare, de proiecte de dezvoltare instituțională, și care au dus în acest moment la constituirea unui excepțional instrument de cercetare numit depozitul digital instituțional.
 
Intervenția domnului profesor Franga m-a făcut să mă gândesc încă o dată că și pentru mine cuvintele „bibliotecă” și „depozit instituțional” sunt de fapt substantive corective, pentru că pun laolaltă munca unor generații, laolaltă prezervează eforturile intelectuale, onorează valorile spirituale, valorile fondatoare și nu în ultimul rând se datorează valorilor spațiului care găzduiește Universitatea „Ovidius” din Constanța.
 
În acest moment și în anii care vor urma depozitul digital instituțional va fi cu siguranță un car rusesc și își va asuma acest rol pentru că, după cum spuneam, există diferite forme de cunoaștere și cel mai bun lucru cu putință este acest acces care este permis tuturor și nu în ultimul rând data de expirare potențial infinită.
Vă mulțumesc foarte mult.  Nu aș vrea să închei înainte de a onora această inițiativă. Aș fi vrut ca domnul prorector Mihai Gîrțu să asume mai mult din această decizie cu care a pornit, îmi aduc aminte foarte frumoasele discuții împreună și laborioase căutări, cu cele mai bune soluții și iată că sunt extraordinar de onorată să văd că acestea s-au materializat. Vă mulțumesc.
 
Despre Alina Buzatu
Este conferențiar universitar doctor în Departamentul de Filologie română, limbi clasice și balcanice, Facultatea de Litere, Universitatea „Ovidius” din Constanța. A publicat trei cărți de autor, cursuri universitare și o serie de articole științifice indexate în baze de date internaționale. Interesele de cercetare merg către teoria literaturii, istoria intelectuală contemporană, mentalitățile comparate, semiotică cognitivă. Între anii 2016 și 2020 a fost directorul Bibliotecii Universitare „Ioan Popișteanu”. Din octombrie 2020 este decanul Facultății de Litere din Universitatea „Ovidius” din Constanța.

 
Citește și:

#DobrogeaDigitală: Biblioteca Universitară „Ioan Popișteanu” și-a redefinit munca
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari