Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:39 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală „Ca el n-a mai scris nimeni, ca el n-a mai văzut nimeni”

ro

18 Mar, 2021 00:00 2747 Marime text

Născut pe 18 martie 1895, la Câmpulung-Muscel, poetul-matematician Ion Barbu a fost cel mai modernist poet român interbelic, comparat adesea cu marile nume ale liricii franceze, precum Stéphane Mallarmé sau Paul Valéry.



Pasionat deopotrivă de științe exacte și de poezie, a influențat cu remarcabile realizări ambele domenii. Ca matematician, a inventat „spațiile Barbilian” și a avut parte de o carieră internațională prestigioasă, cu reușite majore în axiomatizarea geometriei algebrice și în geometriile neeuclidiene. Se află printre membri fondatori ai Institutului de Matematică al Academiei. Devenit profesor de matematici la Universitatea din București, cursurile sale au cunoscut o audiență nemaiîntâlnită.

În lumea literară a fost introdus de Eugen Lovinescu, cel care, în 1919, i-a sugerat să  publice sub numele bunicului patern și i-a făcut o elogioasă prezentare în revista „Sburătorul”, într-un articol intitulat „Un poet nou”.

Criticul a intuit, într-adevăr, în Ion Barbu un talent fără egal și o forță extraordinară de esențializare, de transformare a cuvântului într-un simbol matematic, investindu-l cu mister și inedită putere de sugestie.

Scriitorul dobrogean Pericle Martinescu îl evocă în mai multe rânduri în cărțile sale pe Ion Barbu/Dan Barbilian, căruia i-a fost, pentru scurtă vreme, student la Facultatea de Științe a Universității București. Mai jos, am reprodus un fragment din  „Jurnal intermitent”, unde autorul îi recunoaște poetului Ion Barbu unicitatea, mărturisind că și-ar fi dorit să-i urmeze exemplul, să rămână și el la fel în literatură, singular prin originalitate și timbru inconfundabil.
 

„De altfel, literatura noastră, română, poezia în speţă, dar şi celelalte genuri, se desfăşoară pe o linie mai mult sau mai puţin univosă, chiar când e făcută de poeţi foarte diferiţi. De la Vasile Cîrlova până la Nichita Stănescu s-au scurs fluvii de poezie, folosindu-se un limbaj mai mult sau mai puţin alambicat, dar confinat între graniţele unor convenţii ce nu depăşesc o anumită normă, chiar atunci când sunt manipulate, stilistic, «necuvintele». Între aceste fluvii de lirism, după părerea mea; se detaşează, într-un secol, de la Eminescu încoace, unul singur între poeţi: Ion Barbu. Ca el n-a mai scris nimeni, ca el n-a mai văzut nimeni. El e absolut personal, în pofida legiunilor de imitatori ce i-au urmat.
Exemplul lui m-a obsedat întotdeauna. Opera lui (40 de poezii) mi s-a impus cu putere.

 

DESCARCĂ GRATUIT VOLUMUL ÎN FORMAT PDF!  

 
 

Aşa aş fi vrut să fac şi eu. Aşa aş fi vrut să trec şi să rămân şi eu în literatură. Am încercat acest lucru, mai bine zis am năzuit, însă totul a rămas un deziderat. Am publicat un roman de o tonalitate şi o viziune ce nu pot fi imitate. Am reţinut 39 de poezii în Insula Şerpilor (manuscris), care pot să pară ciudate, desuete, totuşi definesc o configuraţie existenţială. Am semnat nenumărate eseuri şi articole unde gândirea se îmbină cu lirismul şi interpretarea lumii exterioare e grefată pe combustiunile universului interior. E destul? E prea puţin? În esenţă, e o mărturie. Cantitatea nu contează. Vibraţia interesează.”



 
#citeşte mai departe în Jurnal intermitent”, de Pericle Martinescu 
#„Jurnal intermitent”
#Autor Pericle Martinescu
 
Dacă în urmă cu 123 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“. 
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
Sursa foto: captură YouTube/Arhivă TVR
 

Citeşte şi:

#DobrogeaDigitală - „Umbre pe pânza vremii“, de Pericle Martinescu: Despre fericire, cu un poet „autentic și absolut”

#DobrogeaDigitală - „Jurnal intermitent”, de Pericle Martinescu: Pericle Martinescu, angajat să scrie o biografie romanţată a prim-ministrului Petru Groza

#DobrogeaDigitală - „Jurnal intermitent”, de Pericle Martinescu: Moartea suspectă a lui Marin Preda

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari