Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:08 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#Dobrogea Academică Caragiale, omagiat de Academia Română, la 170 de ani de la naștere

ro

04 Feb, 2022 00:00 2450 Marime text


La Biblioteca Academiei Române a fost vernisată expoziția „Ion Luca Caragiale – 170 de ani de la naștere“, care va putea fi vizitată până pe 18 februarie 2022.

Evenimentul dedicat marelui dramaturg român a reunit piese din patrimoniul Bibliotecii Academiei Române și al Muzeului Național al Literaturii Române, cu ambiția de a reconstitui, într-o serie de repere esențiale, întregul parcurs al biografiei publice și artistice a scriitorului.



Numerele din periodicele „Telegraful“, „Revista contemporană“, „Ghimpele“, „Claponul“ vorbesc despre debutul jurnalistic al lui I.L. Caragiale, inițial cu pagini de poezie, apoi ca ziarist acid și ironic, ce anunță umorul lucid al viitorului dramaturg. „România liberă“, „Moftul român“, „Convorbiri literare“ ilustrează secvențe din opera sa literară, începând cu schițe, povestiri și continuând cu marile piese, devenite clasice și intrate în circuitul teatral românesc.
 
Expoziția este completată cu o serie de manuscrise ale operelor lui I.L. Caragiale, ediții princeps, corespondența sa cu personalități culturale și literare ale timpului, precum Iacob Negruzzi, Petre Missir, Alexandru Vlahuță sau Titu Maiorescu, cel care, în calitate de ministru al Instrucțiunii Publice, îl numește, în 1888, director la Teatrul Național din București.
Colecția de fotografii expuse prilejuiește întâlnirea cu membri ai familiei scriitorului – fiul cel mare, Mateiu, autorul celebrilor „Crai de Curtea Veche“, și Luca, băiatul cel mic, aflat alături de Caragiale în autoexilul său berlinez – sau cu personaje celebre precum Aurel Vlaicu, Șt.O. Iosif, George Coșbuc, Cella Delavrancea.
 
O secțiune importantă a expoziției recreează în litografiile graficianului Aurel Jiquidi atmosfera pieselor de teatru caragialiene: litografiile pentru „O scrisoare pierdută“, editate în 1929, și cele 16 litografii originale, realizate în 1931 pentru „O noapte furtunoasă“.
 
Expoziția este organizată de Cabinetul de Manuscrise-Carte Rară, Cabinetul de Stampe, Serviciul Catalogare Periodice din Biblioteca Academiei Române și de Muzeul Național al Literaturii Române, curator fiind Gabriela Dumitrescu.
 

Citește și:

Conferință închinată scriitorului Ion Luca Caragiale, cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la naștere - „Caragiale, contemporanul nostru“



 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari