Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:49 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Conferință închinată scriitorului Ion Luca Caragiale, cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la naștere - „Caragiale, contemporanul nostru“

ro

27 Jan, 2022 00:00 2858 Marime text


 
  • Ion Luca Caragiale s-a născut la data 30 ianuarie 1852. În actul de botez al scriitorului este menționată dată de 1 februarie.
  • În curând se împlinesc 170 de ani de când I.L. Caragiale s-a născut în localitatea Haimanale, județul Prahova, astăzi județul Dâmbovița.
  • Este considerat a fi cel mai mare dramaturg român şi unul dintre cei mai importanţi scriitori români. 

În cinstea marelui dramaturg român, I.L.Caragiale, , cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la nașterea scriitorului (30 ianuarie 1852 – 22 iunie 1912), Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman“ Constanța organizează vineri, 28 ianuarie 2022, ora 10:00, conferința on-line cu titlul „Caragiale, contemporanul nostru“, susținută de prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici.
 
Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman“ Constanța se află la adresa str. Mircea cel Bătrân, nr. 104 A.
 
Conferința va fi transmisă în direct pe pagina de Facebook a bibliotecii. Deocamdată, evenimentele organizate de Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman“ Constanța au loc fără prezența publicului, ținând cont de reglementările privitoare la desfășurarea evenimentelor culturale în contextul pandemic actual.
 


„Ion Luca Caragiale este, fără îndoială, unul dintre cei mai invocați scriitori români. Împrejurările în care este pomenit sunt dintre cele mai diverse, dar predomină contextele politice sau cele care evocă un mod defectuos de a socializa, o inadecvare a conduitelor noastre sau perenitatea unor reflexe mentalitare asociate unui mod de a gândi și de a fi românești în răspăr cu restul lumii.

Cu alte cuvinte, Caragiale ține de o serie de coordonate stabile ale identității românești, dar nu în ceea ce ea are sublim, ci în ceea ce ea are caricatural, îndoielnic, derizoriu. Mai popular ca oricând, Caragiale sare din paginile operei sale direct în viața noastră publică, astfel încât nu putem să nu ne întrebăm în ce constă identitatea noastră de tip Caragiale și de ce o îndrăgim laolaltă cu marele dramaturg?“, transmit organizatorii.
 
Citește și:
 
A apărut cel mai nou număr al revistei EX PONTO: Angelo Mitchievici și Ovidiu Dunăreanu, dialog cu tema „Revistele literare azi“
 
Cum a decurs premiera spectacolului „#acedesiguranță“, la Constanța (galerie foto)


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii