Constanța acum 100 de ani Luna martie 1925 în presa vremii (VI)
18 May, 2025 17:00
18 May, 2025 17:00
18 May, 2025 17:00
ZIUA de Constanta
246
Marime text


- Prezentarea, în două ediții distincte, în capitole (sub forma intertitlurilor) a articolelor integrate în ziarul „Dacia“ dintr-o săptămână.
- Avem în vedere săptămâna 17-22 martie 1925.
- În ediția de astăzi prezentăm textele referitoare: Ironii și subtilități în rânduri satirice, Cultură, educație și evenimente sociale locale, Buletinul juridic, Știrile Internaționale, Publicitate.
În ediția de astăzi avem în vedere, în continuarea ediției precedente, săptămâna 17-22 martie 1925, de marți până duminică (ziarul „Dacia“ nu publică ediția de luni în această săptămână), urmând a prezenta: Ironii și subtilități în rânduri satirice, Cultură, educație și evenimente sociale locale, Buletinul juridic, Știrile Internaționale, Publicitate.
Ironii și subtilități în rânduri satirice
Ziarul dobrogean „Dacia“ prezintă în fiecare ediție, în antetul primei pagini, fie o satiră, fie o parabolă, abordând teme de interes pentru constănțeni și nu numai, de la acea vreme:
- „La congresul internaţional telegrafic ce se va ţine la Paris, Romania va fi reprezentată prin scrisori... Să sperăm cel puţin de data asta că scrisorile vor ajunge la destinaţie, nedevalizate.“ (ediția de marți, 17 martie 1925)
- „Armate întregi de arheologi, s’au dus în Egipt, să descopere misterele mormintelor faraonilor. De-ar veni la Constanţa, ar putea să descopere mult mai multe mistere, în palatul-cavou al primăriei.“. (ediția de miercuri, 18 martie 1925)
- „Se vorbeşte de o remaniere ministerială. Faptul coincide cu sosirea lui Torente în ţară. “.( ediția de joi, 19 martie 1925)
- „Babele ne-au adus viscol şi ger în ţară. S’au revoltat babele împotriva noului calendar“. (ediția de vineri, 20 martie 1925)
- „La dejunul «pescăresc» oferit la Capşa guvernului, de societatea «Frigului», s-a servit din abundenţă icre moi şi mâncări de peşte. De la Cap-să’mpute peştele“ (ediția de sâmbătă, 21 martie 1925)
- „Noua lege de organizare administrativa, prevde două categorii de funcţionari. De altfel, şi până acum existau două categorii: sinecuriştii şi muritorii de foame“ (ediția de duminică, 22 martie 1925) .
Cultură, educație și evenimente sociale locale
„Șezătoarea Academiei Populare de Comerț“. A VI-a Șezătoarea a Academiei Populare de Comerț a avut loc la teatrul „Regal”, în programul căreia au fost incluse secțiuni de muzică, lectură și o conferință filosofică susținută de prof. C. Mureșanu despre „Problema fericirii”, cu referire la Goethe și Eminescu. Spectacolul a inclus interpretări din opera Faust de Gounod și Trovatore de Verdi. Dirijor și organizator principal a fost prof. N. Zagoicea. Printre spectatori: consulul englez, col. Diaconescu, col. Barbian, maior Bottez, profesorii Torna, Fodor, Butză, Begotti.
„Sărbătoarea d-lui inspector vamal Cristea“. Inspectorul vamal Cristea a fost omagiat printr-un banchet la hotelul „Regnier”, inițiat de Ilie Mecu, inspector general al Băncii Naționale și președinte al Bursei de comerț. Au participat oficiali și oameni de afaceri: Ivanovici, Benzi, Stoenescu, Apostolescu, Mărgineanu, G. Gheorghiu, D. Lascaratos, Stambulgiu, P. Șapira, Armenag Damadian, Cupcic, Radu, Găzdaru, Costas, M. Stavraca, Vuccino, Vesilowki, Sterie Dallă, Jean Mavrochefalos, C. Vidopol, N. Plomaritis, D. Funducas, Nie, Tache Manicatide, Pincus Șapira, Iancu Gheorghiu, Nie. Ștefan, P. Manta, Fr. Sachetti. Ilie Mecu i-a oferit lui Cristea „un frumos ceas de aur“. „Menu-ul copios“ și muzica de calitate au întreținut o atmosferă de înaltă ținută.
„Ceaiul dansant al Sillogului ellen Elpis“. Organizat în sala „Elpis”, evenimentul a reunit elitele comunității grecești din Constanța. Au participat Berdelis, Ioanidi, Piliezu Brăila, Caravunachi, E. Anghelopol, Danielopol, C. Frangopol, Schina, Zinguriade, Constantinidi; doamnele Plumarites, Provilinghiadis, Culutra, Xantopol, Demetriad, Nicoiau; Sp. Macri, Piumaridis, Demetriad-Balcic, Chehrula, Chiazis, H. Caldirimy, A. Hagiopol, Fr. Diamandopol, Fr. Hagi Vasiliu, V. Vasiliu, I. Macri, L. Berdeli.
Șezătoarea de la liceu. În sala liceului, societatea „I. L. Caragiale“, a susținut o şezătoare literar-artistică. A fost prezentată de elevul Popescu Dumitru o dare de seamă caragealiană, s-au susținut un recital de talentatul Goldstein și de elevul Gavrilescuu. Elevul Moscu L. Malole a „recitat admirabil o bucată al lui Beldiceanu“.
Societatea macedo-română. Membrii societăţii macedo-română au organizat o consfătuire la Școala Primară Nr. 4.
Șezătoarea Casei de citire „Ion Creangă“. În sala „Majestic“ a avut loc şezătoarea Casei de citire „Ion Creangă“. Evenimentul a fost deschis de C. Dimitriu Codru, urmănd mai multe secțiuni dedicate lecturii, muzicii etc.
Spectacolele și filmele de la cinema. Aflăm că la Cinema „Regal“ au rulat „Criminala“, „Frate și sora“. La Parcul Arena „Grand” va începe „Sezonul senzațiilor“. Tot aici va rula „Omul fără nume“, în cinci acte și „Învierea“.
Buletinul juridic
Polițe protestate. Aflăm că au apelat la polițele protestate, în perioada 9-16 martie, următorii: Petruși Nicolau, Vilănescu Const., Gheorghe Părăeanu, Francisc Zahar, Avram Grumberg, Petre Ștefanof, Nicu Petrescu, Ion Arsenie, Nicolae Torna, Metode Manolea, Mahler Lipat, Bachmil Jacob, G. Ciocan.
„Moratoriul societății «Cristalul Dobrogei»“. „Înaintea tribunalului local secţia a 2-a, a venit Sâmbătă spre judecare cererea de morator a societăţei în nume colectiv «Cristalul Dobrogei» pentru datoria ce atinge cifra de 7 milioane lei. Complectul tribunalului luând act de declaraţiunile creditorilor societăţii cari au fost pentru acordrea moratoriului după o scurtă deliberare a admis cererea societăţii, acordându-i un moratoriu de 6 luni“.
Proces la Curte. „Curtea cu juri a judecat procesul de calomnie prin presă, intentat de administratorul de plasă Oh. lonescu, din Caliacra, d-lui Cruţiu Delasălşte. Incriminatul a fost achitat“.
Crima din Satișchioi. Curtea cu jurați din Constanța va judeca procesul în care Ştefan Sandu este acuzat că „în noaptea de 12 Februarie 1923 a lovit în cap cu un topor pe nepotul său Nedelcu Burcuş, ambii din comuna Satişchioi judeţul Constanţa, lovitură care a cauzat moartea celui din urmă“. Apărarea este reprezentată prin avocat Horia P. Grigorescu care a obţinut un verdict de achitare, iar părţii civile i s-au acordat despăgubiri de 40.000 Iei.
În privința Știrilor internaționale ziarul „Dacia“ face vorbire despre mai multe subiecte din Orient și nu numai.
Publicitate
A doua pagină a fiecărei ediții a ziarului „Dacia“ este dedicată reclamelor. Pagina conține numeroase anunțuri, promovând afaceri locale. Iată detaliile reclamelor:
- „Asigurarea Românească“ este o societate de asigurări cu sediul de strada Traian numărul 15 care oferă: asigurări de viață, esigurări împotriva incendiilor și accidentelor etc. Reprezentantul societății era G. Eliopol.
- „Lama Pierre“ - „cea mai bună lamă de ras”.
- „Țiglă format Marsilia – Olane și Solzi“ – Este vorba despre o societate cu sediul pe strada Al. Lahovary numărul 4, deținută de Albert Herscovici (probabil ?).
- Compania Franceză de Navigație (Fabre Line), cu sediul pe strada Virgiliu numărul 1, colț cu bulevardul Elisabeta, la Agenția de Vapoare, oferea transport maritim cu navele „Braga” – cu plecare din Marsilia spre est, „Asia” – operând pe ruta Marsilia–Constantinopol.
- Doctorul Auerbach, absolvent al Facultății de Medicină din Paris, oferea consulații în afecțiunile pediatrice, la cabinetul de pe strada Mircea 60. Dr. R. Rosenblatt, specializat în afecțiuni pediatrice, oferea consultații în cabinetul de pe strada Ștefan cel Mare 51.
- „Perfa“, „singurul magazin unde găseşti cadouri superbe pentru orice ocaziune precum şi tot ce este mai nou în acea stă branşă găsiţi numai, deținut de E. Merlaub (probabil?), avea sediul pe strada Carol 55.
- Becuri „Osram“, disponibile la firma „Electrica“, cu sediul pe strada Petru Rareș numărull 8.
- Dr. B. Tatarski, specializat în diferite terapii, cu cabinetul pe strada Remus Opreanu, nr. 12 bis, lângă Hotel Carol.
- „Urania – Societate Anonimă de Asigurări și Reasigurări“ este o altă companie de asigurări, ce oferă polițe pentru accidente, viață și alte riscuri, cu sediul pe strada Al. Lahovary numarul 4.
- „Vizitați noul magazin de modă «La Principesa Elena»”. Este vorba despre un „magazin de modă“ de pe strada Ștefan Mihăileanu, numărul 38.
- „Cărbuni englezești Cardiff“. Reclamă pentru cărbune importat din Cardiff, vândut de P. Lulius & Fii, fost M. Embiricos & Co. cu sediul pe strada Lascar Catargiu numărul 28.
- „Steaua Română – Asigurări“. Companie de asigurări care oferă polițe pentru diverse domenii, cu sediul pe strada Lascăr Catargiu numărul 28.
- „Lemne tăiate și cărbuni“. Reclamă la lemne și cărbuni de foc, probabil pentru uz casnic și industrial, de la depozitul de pe strada Miron Costin, vis-à-vis de Biserică.
- „Asiguraţi-vă viaţa şi avutul la Agpicola“. O altă societate de asigurări, cu sediul în Piața Independenței numărul 10.
- „Mai eftin ca oriunde“. Un magazin de rechizite cu sediul pe strada Al. Lahovary numărul 4.
Va continua.
Haideți să reconstituim împreună povestea Constanței de acum 100 de ani!
Dacă aveți poze, scrisori, documente etc. din Constanța anilor 1924, 1925 le așteptăm pe adresa redacției tomis@ziuact.ro.
Despre proiectul „Constanța acum 100 de ani“
Dintr-o curiozitate firească, nu de puține ori ne întrebăm cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol. Publicațiile locale ale vremii, ziare, gazete și reviste, stau mărturie să povestească, arc peste timp, despre întâmplările cotidiene de la malul mării. Inspirându-ne dictonul latin „verba volant, scripta manent“ considerăm necesar a reda din izvoarele scrise ale istoriei „cotidiene“ ale locuitorilor de la pontul Euxin.
Aceste surse bibliografice oferă mijlocul pentru a reconstitui imaginea Constanței din anul 1924, respectiv dina nul 1925, obiectiv pentru care cotidianul ZIUA de Constanța demarează proiectul „Constanța acum 100 de ani“. Proiectul propune celor interesați „răsfoirea“ cotidianului „Dacia“ și redarea principalelor evenimente cotidiene ale anului 1924 în edițiile viitoare ale ziarului ZIUA de Constanța.
Proiectul „Constanța acum 100 de ani“), lansat în 2024, continuă în anul 2025, având același scop și folosind aceleași mijloace, însă sub o altă formă, spre a oferi cititorului o lectură cât mai plăcută. Pentru a întări utilitatea istorică și pentru a prezenta evenimentele sub o formă cât mai cuprinzătoare și structurată, în edițiile ce urmează vom prezenta cumulat mai multe numere ale ziarului dobrogean „Dacia“, prezentând, de facto, câte o săptămână de activitate a cotidianul ante-menționat, deci o săptămână din viața urbei constănțene a anului 1925.
Pentru a facilita lectura, considerăm oportună prezentarea cronologică în capitole (sub forma intertitlurilor) a articolelor integrate în ziarul „Dacia“, după cum urmează: într-o ediție vor fi integrate textele referitoare la Editorial, Politica și administrația locală, „Nenorocirele“ locale (i.e. accidente de muncă, furturi, arestări, atacuri etc), iar în altă ediție: Ironii și subtilității în rânduri satirice, Cultură, educație și evenimentele sociale locale, Buletinul juridic, Știrile Internaționale, Publicitate.
Despre Guvern, politică și administrație în România anului 1924 puteți citi AICI.
Povestea integrală a ziarului „Dacia“ poate fi citită AICI.
Citește și:
ZIUA de Constanța lansează proiectul „Constanța acum 100 de ani“.Cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol?
Constanța acum 100 de ani: Ziarul constănțean „Dacia“-început, influențe și sfârșit
Constanța acum 100 de ani: România, după Marele Război - începutul modernizării și al industrializării țării
Constanța acum 100 de ani: Virgil Andronescu și Vergil Chițac, doi primari liberali la distanță de un secol
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii