Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:06 08 07 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța acum 100 de ani Luna aprilie 1925 în presa vremii (X)

ro

08 Jul, 2025 17:00 369 Marime text
  • Prezentarea, în două ediții distincte, în capitole (sub forma intertitlurilor) a articolelor integrate în ziarul „Dacia“ dintr-o săptămână.
  • Avem în vedere săptămâna 28 aprilie – 3 mai 1925.
  • În ediția de astăzi prezentăm textele referitoare: Ironii și subtilități în rânduri satirice, Cultură, educație și evenimente sociale locale, Buletinul juridic, Știrile Internaționale, Publicitate.
 
În ediția de astăzi avem în vedere, în continuarea ediției precedente, săptămâna 28 aprilie – 3 mai 1925, de marți până vineri (ziarul „Dacia“ nu publică ediția de luni în această săptămână, iar ediția de sâmbătă nu este indexată în arhiva Arcanum), urmând a prezenta: Ironii și subtilități în rânduri satirice, Cultură, educație și evenimente sociale locale, Buletinul juridic, Știrile Internaționale, Publicitate.
 
Ironii și subtilități în rânduri satirice
 
Ziarul dobrogean  „Dacia“ prezintă în fiecare ediție, în antetul primei pagini, fie o satiră, fie o parabolă, abordând teme de interes pentru constănțeni și nu numai, de la acea vreme:
 
 
 
„D. Vintilă pleacă în America. Probabil că d-sa va trece și prin Panama, țara unde se va simți ca la el acasă“. (ediția de marți, 28 aprilie 1925)
 
„Urcat pe scaunul prezidențial, Hindenburg a primit numeroase telegrame de felicitare. La rândul său, feldmareșalul a felicitat pe Kaiser, pentru succesul obținut“ (ediția de miercuri, 29 aprilie 1925)
 
„A reapărut musca columbacă. E vorba ca, membrii comisiunei interimare să se întrunească, spre a lua măsurile necesare, pentru a-și putea feri fiecare pielea“. (ediția de joi, 30 aprilie 1925)
 
„Zi mare a democrației. Găsești pe întinsul României. Savanți trăind de azi pe mâine și muncitori, fără de pâine“. (ediția de vineri, 1 mai 1925)
 
„Se anunță o nouă, mare mișcare în siguranță. Numai mișcarea din urechi, rămâne tot cea veche“. (ediția de duminică, 3 mai 1925) .
 
 
Cultură, educație și evenimente sociale locale
 
„Ecouri de la congresul cerealistilor din București“. La Congresul cerealist din București au participat și reprezentanți ai Asociației Cerealistilor din Dobrogea, printre care Tulea Weisbuch și Floarea I. Floarea. Intervențiile lor au vizat problemele de transport feroviar și instabilitatea legislativă care afectează agricultura și comerțul cu cereale.
 
„Adunarea Generală a Băncii Maritime Române“. A avut loc Adunarea Generală a Băncii Maritime Române, în cadrul căreia s-a discutat activitatea financiară pe anul anterior și s-au stabilit direcții pentru viitor. Conducerea a prezentat un bilanț pozitiv, iar acționarii au votat unele măsuri administrative și financiare pentru dezvoltarea băncii. Au partcipat Alex. Pilescu, George Georgescu și alte personalități de la acea vreme.
 
 
„Inaugurarea marei librăriei «Socec» din localitate“. Deschiderea librăriei Socec în Constanța, filială a prestigioasei Case Editoriale Socec & Co. din București, a fost marcată drept un eveniment deosebit, nu doar pentru comercianți și elevi, ci pentru întreaga comunitate intelectuală a Dobrogei.
 
Au participat: Nedelea I., avocat; Iosepovici N., procurist al societății Socec; Leonard, directorul sucursalei locale Socec; Goldstein, reprezentant al centralei Socec; Șaraga I. L., funcționar superior la Casa Socec din București; Rizescu Dumitru, delegat al Camerei de Comerț, care a transmis urări; Grigorescu și Popescu, preoți oficiatori; Negulescu N., prefectul județului; Ștefu Grigore V., prefectul poliției; consulii Franței, Turciei și Belgiei; Teodorescu și Papadat, consilieri la Curtea de Apel; Irimescu C., prodecanul baroului; Donenfeld Leon, subdirector al societății Steaua României; Călin Artur, directorul Băncii Centrale de Comerț; Constantinescu Bucur, avocat; Ghinsberg, avocat; Plopul B., avocat; Anastașiu G., avocat; Berberianu Traian, avocat; Duma Gh., avocat; Zaharia Titus, avocat; Dobias, avocat; Rosetti, medic; Stoenescu, medic; Auerbach, medic; Boteanu și Duma, profesoare; Lepădatu, institutor; Biciola, institutor; Niță, institutor; Popescu, institutor; Ionescu I. N., secretar general al Camerei de Comerț; Negru și Bărdescu, comandanți militari; Miclescu, colonel; Simionescu, locotenent-colonel; Nicolaescu Dimitrie, demnitar local; Schekter, rabin; Ciupercescu P. și Seni Uie, consilieri comunali.
 
Spectacolele și filmele de la cinema. Aflăm că la Cinema „Regal“ au rulat „Criminala“, „Frate și sora“. La Parcul Arena „Grand” va începe „Sezonul senzațiilor“. Tot aici va rula „Omul fără nume“, în cinci acte și „Învierea“.
 
 
Buletinul juridic
 
„Arestarea autorilor unui mare furt”. Poliția a arestat mai mulți hoți implicați în diferite furturi din județ.
 
„Desinderea Siguranței locale”. Siguranța locală „a descins la domiciliile liderilor comuniști din localitate“, într-o acțiune de prevenție. În urma perchezițiilor nu s-au găsit materiale compromițătoare, cu excepția unor broșuri recente ale lui Costa Foru, reprezentant al Ligii Drepturilor Omului, în care acesta denunța „tratamentele inumane aplicate deținuților comuniști în închisorile de la Jilava și Văcărești“. O altă descindere a avut loc la domiciliul lui N. Rusu, unde s-a găsit un stoc mai mare din aceleași publicații.
 
 
Publicitate
 
A doua pagină a fiecărei ediții a ziarului „Dacia“ este dedicată reclamelor. Pagina conține numeroase anunțuri, promovând afaceri locale. Iată detaliile reclamelor:
 
  • „Asigurarea Românească“ este o societate de asigurări cu sediul de strada Traian numărul 15 care oferă:  asigurări de viață, esigurări împotriva incendiilor și accidentelor  etc. Reprezentantul societății era G. Eliopol.
  • „Lama Pierre“ - „cea mai bună lamă de ras”.
  • „Țiglă format Marsilia – Olane și Solzi“ – Este vorba despre o societate cu sediul pe strada Al. Lahovary numărul 4, deținută de Albert Herscovici (probabil ?).
  • Compania Franceză de Navigație (Fabre Line), cu sediul pe strada Virgiliu numărul 1, colț cu bulevardul Elisabeta, la Agenția de Vapoare, oferea transport maritim cu navele „Braga” – cu plecare din Marsilia spre est, „Asia” – operând pe ruta Marsilia–Constantinopol.  
  • Doctorul Auerbach, absolvent al Facultății de Medicină din Paris, oferea consulații în afecțiunile pediatrice, la cabinetul de pe strada Mircea 60. Dr. R. Rosenblatt, specializat în afecțiuni pediatrice, oferea consultații în cabinetul de pe strada Ștefan cel Mare 51.
  • „Perfa“, „singurul magazin unde găseşti cadouri superbe pentru orice ocaziune precum şi tot ce este mai nou în acea stă branşă găsiţi numai, deținut de E. Merlaub (probabil?), avea sediul pe strada Carol 55.
  • Becuri „Osram“, disponibile la firma „Electrica“, cu sediul pe strada Petru Rareș numărull 8.
  • Dr. B. Tatarski, specializat în diferite terapii, cu cabinetul pe strada Remus Opreanu, nr. 12 bis, lângă Hotel Carol.
  • „Urania – Societate Anonimă de Asigurări și Reasigurări“ este o altă companie de asigurări, ce oferă polițe pentru accidente, viață și alte riscuri, cu sediul pe strada Al. Lahovary numarul 4. 
  • „Vizitați noul magazin de modă «La Principesa Elena»”. Este vorba despre un „magazin de modă“ de pe strada Ștefan Mihăileanu, numărul 38.  
  • „Cărbuni englezești Cardiff“. Reclamă pentru cărbune importat din Cardiff, vândut de P. Lulius & Fii, fost M. Embiricos & Co. cu sediul pe  strada Lascar Catargiu numărul 28.
  • „Steaua Română – Asigurări“. Companie de asigurări care oferă polițe pentru diverse domenii, cu sediul pe strada Lascăr Catargiu numărul 28.
  • „Lemne tăiate și cărbuni“. Reclamă la lemne și cărbuni de foc, probabil pentru uz casnic și industrial, de la depozitul de pe strada Miron Costin, vis-à-vis de Biserică.
  • „Asiguraţi-vă viaţa şi avutul la Agpicola“. O altă societate de asigurări, cu sediul în Piața Independenței numărul 10.
  • „Mai eftin ca oriunde“. Un magazin de rechizite cu sediul pe strada Al. Lahovary numărul 4.
 
Va continua.
 
 
Haideți să reconstituim împreună povestea Constanței de acum 100 de ani!
Dacă aveți poze, scrisori, documente etc. din Constanța anului 1924, le așteptăm pe adresa redacției tomis@ziuact.ro.



Despre proiectul „Constanța acum 100 de ani“
 
Dintr-o curiozitate firească, nu de puține ori ne întrebăm cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol. Publicațiile locale ale vremii, ziare, gazete și reviste, stau mărturie să povestească, arc peste timp, despre întâmplările cotidiene de la malul mării. Inspirându-ne dictonul latin „verba volant, scripta manent“ considerăm necesar a reda din izvoarele scrise ale istoriei „cotidiene“ ale locuitorilor de la pontul Euxin.
 
Aceste surse bibliografice oferă mijlocul pentru a reconstitui imaginea Constanței din anul  1924, respectiv dina nul 1925, obiectiv pentru  care cotidianul ZIUA de Constanța demarează proiectul „Constanța acum 100 de ani“. Proiectul propune celor interesați „răsfoirea“ cotidianului „Dacia“ și redarea principalelor evenimente cotidiene ale anului 1924 în edițiile viitoare ale ziarului ZIUA de Constanța.
 
Proiectul „Constanța acum 100 de ani“), lansat în 2024, continuă în anul 2025, având același scop și folosind aceleași mijloace, însă sub o altă formă, spre a oferi cititorului o lectură cât mai plăcută. Pentru a întări utilitatea istorică și pentru a prezenta evenimentele sub o formă cât mai cuprinzătoare și structurată, în edițiile ce urmează vom prezenta cumulat mai multe numere ale ziarului dobrogean „Dacia“, prezentând, de facto, câte o săptămână de activitate a cotidianul ante-menționat, deci o săptămână din viața urbei constănțene a anului 1925.
 
Pentru a facilita lectura, considerăm oportună prezentarea cronologică în capitole (sub forma intertitlurilor) a articolelor integrate în ziarul „Dacia“, după cum urmează: într-o ediție vor fi integrate textele referitoare la Editorial, Politica și administrația locală, „Nenorocirele“ locale (i.e. accidente de muncă, furturi, arestări, atacuri etc), iar în altă ediție:  Ironii și subtilității în rânduri satirice, Cultură, educație și evenimentele sociale locale, Buletinul juridic, Știrile Internaționale, Publicitate.
Ziarul Dacia este pus la dispoziția cotidianului ZIUA de Constanța de Arcanum.
 
Despre Guvern, politică și administrație în România anului 1924 puteți citi AICI.

Povestea integrală a ziarului „Dacia“ poate fi citită AICI.
 


Citește și:

 
ZIUA de Constanța lansează proiectul „Constanța acum 100 de ani“.Cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol?

Constanța acum 100 de ani: Ziarul constănțean „Dacia“-început, influențe și sfârșit

Constanța acum 100 de ani: România, după Marele Război - începutul modernizării și al industrializării țării

Constanța acum 100 de ani: Virgil Andronescu  și Vergil Chițac, doi primari liberali la distanță de un secol 
 


 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii