Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:15 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Pavel Chihaia sau „nedesăvârșirea” ca artă

ro

23 Apr, 2021 00:00 4056 Marime text

 
Pe 23 aprilie 1922, se năștea în Corabia, județul Olt, regretatul scriitor Pavel Chihaia.
Sosea la Constanța încă de la patru ani, fiind adoptat de o mătușă, după nefericita moarte a mamei sale.

Orașul de la malul mării avea să devină reperul cel dintâi al itinerariului său spiritual, autorul rămânând, până la sfârșit, atașat de mare, de locul unde s-a format până la vârsta adultă, de Liceul Mircea cel Bătrân, care îi păstrează și azi amintirea vie prin colecția de publicații, prin portretul aflat în galeria scriitorilor mirciști și prin panoul cu absolvenți celebri ai liceului.

Din punctul său de vedere, Pavel Chihaia a aparținut  „generaţiei pierdute”, cea care și-a sacrificat mulți ani din existență, petrecuți în recluziune, muncă silnică sau arestări, fără a avea posibilitatea de a oferi măsura întregii valori și capacități intelectuale. Viața lui Chihaia a fost, după cum mărturisește el însuși, „un fel de zig-zag, şi realizările, pe care le-am dăruit lumii, pentru mine, sunt totuşi o nedesăvârşire, pentru că nu au unitate şi nu au acelaşi ritm pe care
l-a avut viaţa mea interioară”.

Cu toate astea, în ciuda obstacolelor care i-au marcat parcursul, a reușit să lase o operă de valoare și să se impună în literatura română ca o personalitate distinctă, de profundă autenticitate și impresionant talent. Providența i-a dăruit de asemenea privilegiul unei vieți îndelungate (a trăit până la 97 de ani) și al unei familii minunate, care i-a fost mereu – și desăvârșit - aproape.
Chiar dacă a părăsit România la 55 de ani și a trăit restul vieții în Germania, a rămas legat de țară, de limbă, de prieteni, de urbea copilăriei, de mare, de mormintele celor dragi.

După 1990, a revenit adesea la Constanța, întâlnindu-se cu amicii literari de la revista Tomis, vizitând cu nostalgie locurile copilăriei și tinereții sale.
Intuind valoarea operei și contribuția la patrimoniul culturii românești, Editura Ex Ponto din Constanța i-a publicat în 2010, într-o colecție de zece volume, opera integrală, conținând volume de ficțiune, amintiri, dar și eseuri de istoria artei: Blocada, vol. 1, Înfăptuiri Pontice, vol. 2, Hotarul de nisip, vol. 3, Trecut și prezent, vol. 4, Cultura română și cultura europeană, vol. 5, Monumente din cetățile de scaun ale Țării Românești, vol. 6, Învățături și mituri în Țara Românească, vol. 7, Țara Românească între Bizanț și Occident, vol. 8, Căutări în orizontul timpului, vol. 9, precum și teza sa de doctorat susținut la Sorbona, Immortalité et décomposion dans l’art du Moyen Âge, vol. 10.
S-a stins la 18 iunie 2019. În toamna aceluiași an, Filiala „Dobrogea” a Uniunii Scriitorilor din România îl comemora pe Pavel Chihaia, într-un eveniment organizat la Biblioteca Județeană „I.N.Roman” Constanța, în prezenta soției și a fiului, sosiți din Germania. Familia dona atunci Bibliotecii bustul scriitorului, realizat de sculptorul Dumitru Demu.
Sperăm ca anul viitor, la centenarul nașterii sale, să putem dedica un eveniment generos trecerii prin lume și prin cultura românească a unui nume care a făcut din nedesăvârșire o artă: Pavel Chihaia!
 
Sursa foto: Arhiva familiei Chihaia

Citește și:

#citeșteDobrogea Lansarea numărului dublu al revistei Ex Ponto, eveniment marcat de comemorarea scriitorului Pavel Chihaia, în prezența familiei

Interviu cu prof. dr. Matei Chihaia, despre Pavel Chihaia, scriitorul „îmbibat de peisajul uman, de stepa și de poveștile Dobrogei“

 


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari