Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:50 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea La mulți ani, Aurelia Lăpușan!

ro

24 Jul, 2021 00:00 3512 Marime text
  • Astăzi o sărbătorim pe jurnalista și scriitoarea constănțeană Aurelia Lăpușan
 
Aurelia Lăpușan s-a născut în Constanța, pe data de 24 iulie 1948. A absolvit Liceul „Mihai Eminescu“, secția Real, și a urmat Facultatea de Litere a Universității din București. Ulterior, a făcut un curs postuniversitar de jurnalism, iar în 1981 a devenit doctor în Filologie.
Timp de peste trei decenii, s-a identificat cu presa dobrogeană și a avut ocazia să dea mai departe pasiunea pentru această meserie, devenind conferențiar universitar la Universitatea „Ovidius” din Constanţa, unde a format câteva generații de jurnaliști, a coordonat activitatea Bibliotecii universitare, a editurii și tipografiei, a pus bazele unei colecţii muzeale de presă regională, s-a ocupat de promovarea și relațiile instituției cu presa.

Aurelia Lăpușan s-a aflat printre dascălii distinși, de curând, cu titlul de Profesor Emerit, în cadrul unei ceremonii care i-a onorat activitatea la catedră, dăruirea față de profesie, contribuțiile științifice și rolul considerabil în creșterea vizibilității universității „Ovidius” pe plan național și internațional.

Este preşedinte al Filialei Dobrogea a Asociaţiei Române de Istorie a Presei, iar publicațiile de care s-a ocupat de-a lungul vremii, precum și numeroasele sale volume, stau mărturie a implicării în misiunea de a dezgropa și pune în valoare patrimoniul cultural dobrogean.

Ca autor de monografii dedicate mai multor localități constănțene, a reușit să salveze de la distrugere multe documente menite să rescrie istoria. A refăcut colecţii de ziare sortite distrugerii, a compus o bancă de date extrem de valoroasă, ajutând biblioteca judeţeană să conserve mai bine fondul de patrimoniu existent.

Om al cetății, a fost mereu în centrul inițiativelor de promovare a culturii constănțene și, pentru asta, în 2019, a primit titlul de cetățean de onoare al județului, palmaresul său având deja aceleași titluri acordate de localitățile Medgidia și Techirghiol.

Dincolo de activitatea publicistică și de scotocire prin arhive,  Aurelia Lăpușan și-a găsit răgaz și pentru literatură. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România și are mai multe volume de proză și poezie.

Printre zecile de cărți publicate, ca unic autor sau în colaborare cu Ștefan Lăpușan, multe au fost răsplătite cu premii, dintre care amintim: Premiul internaţional de jurnalistică „I.N. Roman” - Viterbo - Italia, 1996, Premiul Filialei „Dobrogea” a Uniunii Scriitorilor şi al revistei „Tomis” pentru activitate de monografist pe anul 1999, Premiul special la Salonul Naţional de Carte „Ovidius” pentru monografia „Drumul Pâinii în istoria Dobrogei” (coautor Ştefan Lăpuşan), editura „Dobrogea”, Constanţa, 2002, Premiul de excelenţă la Salonul Naţional de Carte „Ovidius” pentru monografia „Constanţa - file de album”, editura Dobrogea, 2004, Premiul pentru proză al Editurii Ex Ponto, 2005, Premiul de publicistică „Comandor Eugeniu Botez”, acordat de Clubul amiralilor din România.

Dar premiul cel mai recompensant este faptul că volumele sale, mai cu seamă monografiile, sunt printre cele mai citite cărți din Bibliotecă, fiind repere de informație credibilă, adunată cu migală și pasiune, de-a lungul a mii de ore de căutări și studiu prin arhive.
 
Citește și:

#citeșteDobrogea : Aurelia Lăpușan, la aniversare
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari