Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:58 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Selfie“ cu buletinul de vot şi confuzie la secţiile de votare din judeţul Constanţa Prezenţă foarte slabă la europarlamentare în judeţul Constanţa

ro

26 May, 2014 00:00 3071 Marime text
Ziua scrutinului europarlamentar de ieri a debutat cu câteva probleme la Constanţa. La secţia de votare nr. 77, amenajată în incinta Şcolii Gimnaziale nr. 40 „Aurel Vlaicu”, situată pe aleea Pelicanului nr. 2, preşedintele desemnat nu s-a prezentat la secţie, în locul său fiind numit un înlocuitor de pe lista de rezervă. De asemenea, la secţia de votare nr. 106, amplasată în sediul Şcolii Gimnaziale nr. 39 „Nicolae Tonitza“, de pe aleea Solidarităţii nr. 8, a lipsit locţiitorul, de asemenea înlocuit cu următoarea persoană de pe lista de rezervă. Potrivit reprezentanţilor Biroului Electoral Judeţean, s-a dispus înlocuirea lor înainte de începerea programului de vot. „Cei doi nu au anunţat în prealabil că nu vor ajunge pentru a se dispune înlocuirea lor la timp. Astfel, la secţia de votare nr. 77 Virginia Toma a fost numită noul preşedinte din lista celor de rezervă, iar la secţia nr. 106, locţiitorul a fost înlocuit cu Vasilica Dolcan, de asemenea dintr-o listă de rezervă. Există unele proceduri, iar cei care doreau să se retragă şi să nu mai facă parte din procesul de votare ar fi trebuit să anunţe acest lucru până la o anumită dată”, a declarat purtătorul de cuvânt al BEJ Constanţa, George Măndilă. „În situaţia dată, cei doi care s-au sustras obligaţiilor ce le reveneau în calitate de preşedinte de secţie de votare, respectiv locţiitor, vor suporta rigorile legii, amenda pentru faptele lor fiind între 500 şi 2.500 de lei. Şi aseară a mai dorit cineva să se retragă, de la secţia nr. 197, de la Şcoala Gimnazială nr. 5 «Nicolae Iorga», de pe strada Nicolae Iorga nr. 6, însă când a auzit care este amenda pe care ar fi trebuit să o plătească… a revenit la sentimente mai bune”, a adăugat George Măndilă.

Procesul de vot a fost întrerupt o vreme şi în municipiul Mangalia. La secţia 232 de la grădiniţa nr. 4 din Neptun ar fi fost înregistrat primul incident electoral. Potrivit purtătorului de cuvânt din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie, „din primele informaţii, procesul de vot a fost întrerupt la Neptun pentru că s-a primit o sesizare potrivit căreia un tânăr şi-ar fi fotografiat buletinul de vot”.

În ziua scrutinului pentru Parlamentul European - 25 mai 2014, în conformitate cu prevederile legii legii 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, este interzisă comercializarea, dar şi consumul băuturilor alcoolice pe o distanţă de până la 500 de metri de secţiile de votare, în intervalul orar 07.00 - 21.00. „Astăzi, în comuna Deleni, patronul unui local care comercializa băuturi alcoolice la mai puţin de 500 de metri de secţia de votare a fost amendat de către poliţişti cu suma de 1.500 de lei“, potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Constanţa, Carmen Şerbănescu. Oamenii legii avertizează că amenzile sunt foarte mari în aceste cazuri, ele putând ajunge şi la 4.500 de lei. Sunt vizate doar barurile aflate la mai puţin de 500 de metri de secţia de votare.

Prezenţa la vot la ora 10.00 în judeţul Constanţa pentru scrutinul europarlamentar era de 4,7%, un scor similar cu cel de la nivel naţional. Astfel, potrivit Biroului Electoral Judeţean, Constanţa se situa, la prima raportare a zilei, pe locul al 20-lea pe ţară. În judeţ erau aşteptaţi să vină la urne 631.132 de persoane, iar la nivelul municipiului Constanţa - 271.852 de oameni. Pentru alegerile de ieri au fost repartizate 694.312 buletine de vot în judeţul Constanţa şi 629.132 de timbre autocolante.

Ulterior, la ora 13.00, în judeţul Constanţa, 12,29% dintre locuitorii judeţului îşi exercitaseră dreptul de vot pentru scrutinul europarlamentar. În mediul urban, prezenţa a fost de12,45%, iar în mediul rural 11,89% dintre cetăţeni ieşiseră la urne până la orele prânzului. De această dată, judeţul Constanţa se situa pe locul al 23-lea privind prezenţa la vot la nivel naţional, unde, prezenţa anunţată la ora 13.00 era de 12,54%.

41 de cetățeni comunitari care au reședința în România și-au exprimat dorința de a vota duminică pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European, pe listele electorale speciale, potrivit unei circulare a Biroului Electoral Central.

Prezența la vot, la nivel național, la alegerile europarlamentare, potrivit datelor anunţate la ora 16.00, a fost de 18,41%, din care 17,21% a reprezentat prezenţa populaţiei în mediul urban și 20,18% în zona rurală, a anunța purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Central (BEC), Marian Muhuleț. În judeţul Constanța, potrivit datelor aferente orei 16.00, prezenţa a fost de 17,28 %. În mediul urban, la Constanţa au participat 17,46 % dintre cetăţenii cu drept de vot, iar în mediul rural s-au prezentat la urne 16,83% dintre cetăţeni. Constanța ajunsese la orele amiezii de pe locurile 20, respectiv 23, pe locul 29 într-un clasament al prezenței la urne pe țară.
Potrivit reprezentanţilor BEJ Constanţa, până la ora 19.00, în contextul desfăşurării alegerilor pentru Parlamentul European, la BEJ nu a fost înaintată nicio sesizare scrisă.
Au existat în schimb zeci de sesizări telefonice, cele mai multe dintre acestea nefondate. Totuşi, se pare că în judeţ ar fi existat secţii de votare în care ar fi fost probleme cu tabelele în care erau înregistraţi alegătorii. Potrivit purtătorului de cuvânt al BEJ, George Măndilă, „unii dintre preşedinţii secţiilor de votare sunau la BEJ pentru a cere lămuriri cu privire la anumite detalii organizatorice. Unii erau nedumeriţi unde semnează sau în ce casetă să noteze numărul celor prezenţi la urne etc.“. „Aceste nedumeriri s-au datorat faptului ca unii dintre preşedinţii de secţie nu au fost atenţi la instruirea pentru scrutinul europarlamentar, bazându-se pe experienţele trecute“, a declarat purtătorul de cuvânt al BEJ, George Măndilă, referitor la sesizările telefonice primite ieri. „De asemenea, au fost alegători care au întâmpinat probleme pentru că unele secţii au fost reorganizate faţă de alte alegeri, astfel că mulţi dintre cetăţenii care ştiau in mod „tradiţional” că sunt arondaţi unei anumite secţii de votare au fost informaţi ca trebuie să meargă la o altă adresă pentru a-si exercita dreptul constituţional de a vota“, a mai precizat George Măndilă, din informaţiile pe care le primea de la preşedinţii secţiilor de vot.
Prezenţa înregistrată la vot în contextul alegerilor europarlamentare era, la ora 19.00, de 26,52%. În ceea ce priveşte judeţul Constanţa, la ora menţionată, prezenţa a fost de 24,18%. În mediul urban au votat 23,96% dintre cetăţenii cu drept de vot, în vreme ce în mediul rural şi-au exprimat dreptul la vot 24,75  dintre alegătorii din judeţul constanţa.
Astfel, potrivit clasamentului de la ora 19.00, Constanţa se situa pe cea de-a 30-a poziţie în clasamentul naţional al prezenţei la vot.

Potrivit exit-polurilor de la ora 21.00, alianţa formată din PSD, UNPR şi PC a obţinut 42,4% din voturi la alegerile de duminică pentru Parlamentul European, fiind urmată de PNL, cu 13,3% din sufragii, şi de PDL - 11,5%. PMP a obţinut 6,3% din voturi, UDMR - 6,2%, iar independentul Mircea Diaconu a fost votat de 4,3% dintre alegătorii veniţi la urne, PP-DD - de 4,2%, iar Forţa Civică - de 3,3%, potrivit rezultatelor exit-poll-ului Operations Research, difuzate de Antena 3, citat de Mediafax.

Potrivit rezultatele exit-poll-ului IRES, difuzat de DigiTV, 41% din voturi au mers la Alianţa PSD-UNPR-PC, aceasta fiind urmată de PNL cu 14% din voturile exprimate. PDL a obţinut 10%, iar UDMR - 7% din voturi. Pentru PMP au votat 6% dintre cei prezenţi la vot, Mircea Diaconu a obţinut 5% din voturi, iar PPDD - 4%. Forţa Civică  a obţinut un procent de 3%.

Exit-poll-ul făcut de CSCI şi difuzat de RomaniaTv arată că Alianţa PSD-UNPR-PC a obţinut 43% din voturi la europarlamentare, fiind urmată de PNL, cu 14% din voturi. PDL a obţinut 12% din voturi, iar PMP şi UDMR au obţinut 7%, respectiv 6% din voturi.
UDMR a primit voturile a 6% dintre români şi Mircea Diaconu a obţinut 4% din voturile exprimate astăzi la alegerile europarlamentare.

Exit-poll-ul CURS Avangarde, difuzat de TVR1, arată că Alianţa PSD-UNPR-PC a obţinut un procent majoritar, 41,01% din voturile exprimate la alegerile europarlamentare. Alianţa a  fost urmată de PNL, cu 14,92% din voturi, şi de PDL, cu 11,82%. Potrivit aceluiaşi exit-poll, UDMR a obţinut 7,1% din voturi, iar PMP 6,7%. 5,9% dintre românii care au mers la vot l-au ales pe Mircea Diaconu, 3,45% au pus ştampila pe Partidul Poporului, iar Forţa Civică a primit 2,11% din voturi.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii