Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:54 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Marţea Neagră şi Lunea Albastră. Voi cum aţi petrecut cea mai tristă zi din an?

ro

20 Jan, 2015 00:00 1341 Marime text
Încetul cu încetul, zilele săptămânii capătă culoare. Literalmente. Am avut Marţea Neagră, botezată astfel de reprezentanţii societăţii civile şi de presă, pe 10 decembrie 2013, atunci când, prin adoptarea unor legi, amendamente controversate sau tentative în acest sens - un regres democratic şi un atentat la statul de drept, în opinia opozanţilor - parlamentarii au fost acuzaţi că şi-au arogat o superimunitate. A mai fost, cândva, şi Joia Neagră, atunci când, pe 4 octombrie 1929, Bursa de pe Wall Street s-a prăbuşit, dând naştere celei mai mari catastrofe financiare din toate timpurile.

O altă cădere a Bursei de la New York a avut loc în anul 2008, ziua fiind denumită, cum altfel, Miercurea Neagră. Vinerea Neagră este deja celebra „sărbătoare“ comercială care aduce în magazine mii de cumpărători în căutarea chilipirurilor. Mai există şi Duminica Verde - a doua duminică după Paşti, a sfintelor femei mironosiţe, în această zi de mare importanţă pentru armeni fiind comemorată construirea Bisericii în Ierusalim de către apostoli.
Având în vedere că acestor zile le-au fost atribuite culori, de ce nu ar primi fiecare zi a săptămânii câte o parte din curcubeu? În fond, săptămâna are şapte zile, iar curcubeul are tot atâtea culori -ROGVAIV. De ce nu ar exista şi Lunea Roşie, Marţea Portocalie, Miercurea Galbenă, Joia Verde, Vinerea Albastră, Sâmbăta Indigo şi Duminica Violet? Până una-alta, avem sigur Vinerea Neagră şi Lunea Albastră - care a fost marcată chiar ieri.

Cunoscută mai degrabă drept cea mai deprimantă zi din an, Lunea Albastră se află sub atenta supraveghere a specialiştilor. Mai mult decât atât, aceştia au întocmit şi o formulă de calcul, astfel încât să demonstreze că ziua de ieri nu a fost aleasă arbitrar. Teoria despre „cea mai deprimantă zi din an“, Blue Monday, a apărut în 2005, când psihologul britanic Cliff Arnall a elaborat o formulă matematică pentru a calcula cele mai urâte zile ale anului. Psihologul a luat în considerare condiţiile meteo din această perioadă, facturile la utilităţi, datoriile, nivelul motivaţional, sărbătorile de iarnă, precum şi faptul că mulţi oameni urăsc zilele de luni. Din rezultatul obţinut în urma studiului realizat pe un eşantion de 2.000 de britanici, Cliff Arnall a stabilit că cea de-a treia zi de luni a anului este cea mai deprimantă zi, având în vedere că, în această perioadă, oamenii manifestă o stare de tristeţe, inactivitate şi consumă carbohidraţi în exces.

Nivelurile nefericirii înregistrate ieri au atins cote alarmante. Specialiştii în nefericire spun că abia ieri oamenii au început să calculeze de-a binelea cam cât au scos din buzunar în perioada sărbătorilor de iarnă, facturile noi încep să se adune, ba chiar, la români, au fost emise şi înştiinţările cu sumele de plată aferente impozitului anual şi, colac peste pupăză, francul elveţian - monedă în care s-au îndatorat sute de mii de români - a ajuns mai valoros decât moneda europeană. Plus că ziua e în continuare mică, iar noaptea mai mare. Dacă tot avem la dispoziţie un asemenea eveniment, oare se fac şi cadouri de Lunea Albastră, ca atunci când serbăm Crăciunul? De pildă, voi, cum v-aţi petrecut cea mai tristă zi din an, ce daruri aţi făcut sau aţi primit?
Pentru că astfel de zile importante au primit echivalente în culori, îndrăznesc să le dau o temă de gândire cercetătorilor din domeniu: cum să se numească duminica în care mergem la vot?
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii