Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:55 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Romania si SUA, copresedinti ai Grupului NATO in domeniul neproliferarii

ro

30 Jun, 2009 18:36 699 Marime text

  Nr. 227       

  30 iunie 2009     

                      Persoană de contact: Mr. Carol Florea, tel.0723.018.122

Aceste informaţii sunt disponibile şi în internet, la adresa www.mapn.ro

România şi SUA, copreşedinţi ai Grupului NATO în domeniul neproliferării

România va asigura, împreună cu Statele Unite ale Americii, în perioada 01 iulie 2009 – 30 iunie 2010, copreşedinţia Grupului NATO în Domeniul Neproliferării - ”NATO Senior Defence Group on Proliferation-DGP”. 

Prin acest demers, ţara noastră îşi asumă, în premieră, responsabilitatea asigurării copreşedinţiei unui grup de lucru la nivel NATO.

”NATO Senior Defence Group on Proliferation-DGP” reprezintă autoritatea politico-militară a NATO care asigură coordonarea activităţilor specifice neproliferării, având rolul de a consilia Consiliul Nord Atlantic în domeniul dezvoltării capabilităţilor colective de apărare împotriva riscurilor, ameninţărilor şi provocărilor de natură chimică, biologică, radiologică şi nucleară - CBRN, combaterii proliferării armelor de distrugere în masă şi a mijloacelor de întrebuinţare a acestora.

Nivelul de reprezentare al României este asigurat de Ministerul Apărării Naţionale prin Departamentul pentru Politica de Apărare şi Planificare.

x x x

Rolul DGP în cadrul NATO a devenit tot mai important, în special după Summit-ul de la Praga, din anul 2002, ca urmare a accentuării riscurilor şi ameninţărilor asimetrice CBRN, dar mai ales datorită faptului că problematica protecţiei CBRN a trupelor, populaţiei şi teritoriului reprezintă una dintre priorităţile strategice ale Alianţei.

În perioada 2006-2009, activitatea DGP s-a caracterizat prin dinamism şi deschidere, dovadă fiind setul de concepte lansate în această perioadă, care pornesc atât de la ideea identificării măsurilor necesare implementării sarcinilor rezultate în urma summit-urilor NATO la Praga - 2002, Riga - 2006, Bucureşti - 2008, Strasbourg/Kehl – 2009, cât şi de la necesitatea coordonării şi cooperării cu celelalte structuri NATO cu responsabilităţi în domeniu şi cu structurile celorlalte organizaţii internaţionale relevante (UE) sau cu partenerii.

Coordonarea lucrărilor DGP este asigurată de instituţia copreşedinţiei, asigurată în comun de SUA (copreşedinte permanent) şi unul dintre Aliaţii europeni  (prin rotaţie).

Lucrările la nivelul DGP se desfăşoară pe două paliere, respectiv în cadrul Sesiunilor Plenare (”DGP Plenary Session”) ce includ reprezentanţii naţionali la nivel de general de două stele sau directori politici, precum şi în cadrul Comitetului Director (”DGP Steering Committee”) ce includ reprezentanţi naţionali (nivel şef direcţie)  şi experţi pe domenii.

Rolul Comitetului Director este acela de a armoniza poziţiile naţionale, de a identifica şi dezvolta concepte şi măsuri de urmat în vederea îndeplinirii obiectivelor şi sarcinilor comune aferente domeniului neproliferare şi pe linia apărării CBRN.

Deciziile se adoptă prin consens la nivelul Sesiunilor Plenare.

  Biroul de Presă 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii