Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:17 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Litoral TV Alertă de Cod roșu în Năvodari!

ro

04 Dec, 2013 20:29 2646 Marime text
Alertă de cod roșu în Năvodari! 5 persoane au decedat, iar alte 8 sunt în stare gravă în urma unui cutremur! Zeci de medici, lucrători ai Inspectoratului pentru Urgență Dobrogea, voluntari de la Crucea Roșie au ajuns la Liceul Lazăr Edeleanu pentru a salva persoanele rănite! La intervenție a sosit și elicopterul Consiliului Județean pentru a asigura transportul victimelor rănite grav. Scenariul a fost necesar pentru simularea metodelor de intervenție în caz de cutremur major.

Pereți prăbușindu-se, copii sărind de la geam, zeci de ambulanțe, echipaje de medici și pompieri au fost prezente la Liceul Lazăr Edeleanu din Năvodari, în urma producerii unui seism major.
“Au fost aduse la punctual de triaj 39 de victime rezultate în urma a cinci incidente diferite. Dintre acestea opt au fost victime de cod roșu adică pacienți în stare gravă. Au fost șase victim de cod galben, 17 de cod verde și cinci de cod negru. doresc să le mulțumesc colegilor care și-au făcut treaba într-un mod deosebit.” a declarat doctorul Rodica Tudoran, șef UPU.

Întreg scenariul s-a desfășurat sub stricta supraveghere a autorităților locale și a conducerii Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea. Toți elevii liceului au fost evacuați iar cei care au rămas blocați în clădire au fost salvați de către pompieri cu ajutorul unor echipamente performante.
“Seismul care ar fi avut loc, conform scenariului, undeva în județul Buzău, ar fi afectat o serie de județe din estul și sud-estul țării, printre care și județul Constanța, mai exact orașul Năvodari. Am făcut un exercițiu de evacuare, am avut salvare, punct de triaj.” a spus colonelul Viorel Jianu, inspector șef în cadrul ISU Dobrogea.

Observatori la acest exercițiu au fost și prefectul județului Constanța alături de edilul orașului Năvodari, Nicolae Matei.
“ Să ne ferească Dumnezeu de un asemenea cutremur, dar dacă se va întâmpla toate instituțiile statului sunt pregătite să răspundă pentru a proteja viețile și bunurile cetățenilor.” a spus Eugen Bola, prefectul orașului Constanța.
Primarul Nicolae Matei i-a felicitat pentru eficiență și curaj.
“Sunt bucuros că exercițiul a decurs bine și că nu a fost un caz real. Sper să nu se întâmple așa ceva la Năvodari.” a afirmat Nicolae Matei, primarul orașului Năvodari

Întreg evenimentul a fost urmărit și de către un evaluator, venit din Călărași.
“Mai trebuie să lucrăm la asigurarea materială a forțelor de intervenție, mai sunt necesare și alte echipamente. Mai sunt lucruri de perfecționat.” a precizat colonelul Daniel Gheorghe Popa, evaluator exercițiu.
Astfel de exerciții au ca scop atât evaluarea intervenției în caz de calamități a pompierilor și medicilor cât și pregătirea localnicilor pentru un eveniment de o asemenea amploare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii