Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:14 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#sărbătoreşteDobrogea Prof. univ. dr. Ioan Scurtu, „Omagiu constănţenilor şi tulcenilor“

ro

20 Oct, 2017 00:00 5370 Marime text
„...După reintegrarea Dobrogei la România, acest ţinut dintre Dunăre şi Mare a venit cu nota sa caracteristică: un anume cosmopolitism, o mare mobilitate a persoanelor şi un oarecare spirit de aventură, specific marinarilor. Dar parcă şi cu o nostalgie pentru «vremurile de demult», când grecii aveau cetăţi la malul Mării, iar românii şi-au lăsat urmele civilizaţiei lor în Pontul Euxin. De pe soclul său, Ovidiu priveşte parcă îngândurat valurile ce trebuiau să ajungă, în zbaterea lor, până la Roma cea atât de mult dorită, dar pe care nu avea s-o mai vadă niciodată.
 
M-a impresionat convieţuirea interetnică a dobrogenilor; aici locuiesc români, turci, tătari, bulgari, găgăuzi, şi alte neamuri, dar - spre deosebire de alte zone ale României - cu toţii sunt animaţi de un spirit de toleranţă şi respect reciproc...
 
(„Dobrogea 1878-2008. Orizonturi deschise de mandatul european“, volum coordonat de Valentin Ciorbea, Editura Ex Ponto, Constanţa, 2008, pagina 69)
 
Sursa foto: Anatole Magrin, „Albumul Dobrogei“
 
Anatole Magrin, primul fotoreporter al Constanţei şi fotograf al Casei Regale. La Expoziţia universală de la Paris, din 1892, a fost decorat cu Diploma de onoare pentru calitatea fotografiilor cu tematică balneară care însoţeau exponatele reprezentative ale economiei României. Este consul onorific al Franţei la Constanţa. Publică în 1905 „Albumul Dobrogei“, din care, selectiv, ilustrăm materiale din această rubrică.

Citeşte şi:  

ZIUA de Constanţa lansează, în curând, Îndreptarul de iubire
 
Zi după zi, până la Ziua Dobrogei, ZIUA de Constanţa va fi semnalul, apelul, conştiinţa care #sărbătoreşte Dobrogea

Ziua Dobrogei, 139 de ani. 14 noiembrie 1878 - 14 noiembrie 2017
 
Categorie Ziua Dobrogei

#citeşteDobrogea
Norocoasa venire a românilor la Tulcea (document)


#scrieDobrogea
Viaţa şi activitatea primului preot ortodox român din Constanţa după Războiul de Independenţă

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii