Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:58 02 07 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#sărbătoreşteDobrogea Ioan Adam - „Constanța și cu ea toată Dobrogea ajung tot mai scumpe pentru noi“

ro

27 Oct, 2017 00:00 2674 Marime text
„Aici sunt urme sfinte și amintiri glorioase. Dobrogea este copilul cel regăsit al țărei românești. Cuprinsurile ei ne sunt evocătoare prin trecut și scumpe prin jertfa din zilele noastre. În privința Constanței, i se poate vedea ușor însemnătatea: E primul nostru port maritim, oraș industrial și stațiune balneară -climaterică marină.
 
Toate aceste manifestațiuni de viață, sunt prinse în cadrul măreț al ruinilor, rămase pe urma stăpânirei strămoșilor noștri. Patrimoniul acesta sfânt, este o chezășie de drept pentru noi și un îndemn la muncă și încredere, pentru ca să ridicăm moștenirea aceasta desgropată, la trăinicia și înflorirea de altă dată.
 
Constanța și Dobrogea trebuesc cunoscute. Pentru orientarea vizitatorilor și pregătirea cititorilor de mai departe, am alcătuit călăuza care urmează: - E o înbinare de priveliști dela mare, cu ușoare schițări din trecut, - prinse toate în extazuri și tresăriri trecătoae.
 
N’am uitat deasemenea nici acele câteva localități însemnate de-afară, care au mai mare interes pentru escursioniști.
 
Am scris cartea aceasta, mai întâi pentru ca să-mi plătesc o datorie modestă către Primăria de Constanța, - dar mai ales, am scris’o, dintr’un sentiment de recunoștință și premărire, față de natura cea frumoasă, care m’a înconjurat prietenește și m’a înnălțat în cei câțiva ani cât am trăit acolo, făcându-mă să uit și să ert celelalte amărăciuni ale vieței…“ (IOAN ADAM)
 
(Ioan Adam, „Constanța Pitorească“, Editura Institutului de Arte Grafice „Minerva“, București, pag. 5-6)
 
Citește și: 
 
ZIUA de Constanţa lansează, în curând, Îndreptarul de iubire
 
Zi după zi, până la Ziua Dobrogei, ZIUA de Constanţa va fi semnalul, apelul, conştiinţa care #sărbătoreşte Dobrogea

Ziua Dobrogei, 139 de ani. 14 noiembrie 1878 - 14 noiembrie 2017
 
Ziua Dobrogei

#citeşteDobrogea „Când a pornit războiul contra turcilor, bulgarii au declarat că nu pornesc război pentru cucerire teritorială, ci pentru a scăpa pe creștini de jugul păgân“ (document)

#scrieDobrogea Revenirea Dobrogei la România în urma războiului dintre anii 1877-1878

Ti-a placut articolul?

Comentarii