Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:55 03 06 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#sărbătoreșteDobrogea General-maior (r) Mihail E. Ionescu - „Dobrogea. Rezonanțe istorice și speranțe împlinite“

ro

31 Oct, 2017 00:00 2123 Marime text
Unul dintre cele mai pitorești și mai pline de promisiuni tărâmuri ale României este, fără îndoială, Dobrogea. Cu un trecut zbuciumat, călcată de atâtea ori de cuceritori, prădată, ruinată sau ocupată, provincia românească dintre Dunăre și Mare și-a redobândit în secolul al XIX-lea identitatea și apartenența legitimă. Iar după intrarea țării noastre în NATO și UE, când aceste organizații au devenit o prezență fizică la vechiul Euxin, are menirea de a deveni avanpostul unei noi și de perspectivă realități politice din epoca post-Război Rece.
 
Pitorescul regiunii aproape că nu mai trebuie subliniat, Dunărea, care o mărginește la vest și la nord și litoralul vestic al Mării Negre, generând unul dintre acele tărâmuri mirifice, care, fără nicio exagerare, ar putea fi considerat una dintre minunile lumii - Delta Dunării. Suportul autorităților europene pentru apărarea mediului se dovedește, încă o dată, benefic în cazul Deltei Dunării.
 
Și frumusețile Dobrogei nu se opresc la cele naturale. Creații reprezentative ale preistoriei europene sunt celebrele statuete de lut „Gânditorul“ și perechea sa feminină, aparținând culturii neolitice Hamangia (mileniile IV-II î. Hr.), descoperite în cimitirul de lângă Cernavodă...
 
...Pentru România independentă, Dobrogea a reprezentat o „fereastră“ ce deschidea noi drumuri comerciale și perspective promițătoare. Portul Constanța a constituit o mare realizare a României din timpul domniei regelui Carol I, succes care a impulsionat nu numai schimburile comerciale, dar și modernitatea la țărmurile vestice ale Mării Negre...
 
(„Dobrogea 1878-2008. Orizonturi deschise de mandatul european“, volum coordonat de Valentin Ciorbea, Editura Ex Ponto, Constanța, 2008, pagina 67)
 
Sursa foto: Anatole Magrin, „Albumul Dobrogei“
 
Anatole Magrin, primul fotoreporter al Constanței și fotograf al Casei Regale. La Expoziția universală de la Paris, din 1892, a fost decorat cu Diploma de onoare pentru calitatea fotografiilor cu tematică balneară care însoțeau exponatele reprezentative ale economiei României. Este consul onorific al Franței la Constanța. Publică în 1905 „Albumul Dobrogei“, din care, selectiv, ilustrăm materiale din această rubrică.
 
Citește și: 
 
ZIUA de Constanţa lansează, în curând, Îndreptarul de iubire
 
Zi după zi, până la Ziua Dobrogei, ZIUA de Constanţa va fi semnalul, apelul, conştiinţa care #sărbătoreşte Dobrogea

Ziua Dobrogei, 139 de ani. 14 noiembrie 1878 - 14 noiembrie 2017
 
Ziua Dobrogei

#citeşteDobrogea „Numai astfel putem cinsti numele de român“ (document)

#scrieDobrogea Armenii dobrogeni

Ti-a placut articolul?

Comentarii