Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:13 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se cer grupe de sange cu Rh negativ

ro

10 Apr, 2003 00:00 1453 Marime text

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine lanseaza un apel catre donatori

Nu sunt rezerve suficiente de sange din grupele 0 cu Rh negativ si B cu Rh pozitiv * Numarul donatorilor a scazut considerabil in ultima perioada * Medicul sef Alina Dobrota spera ca acesta sa creasca in perioada sarbatorilor de Pasti

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanta nu are un stoc suficient de sange din grupele 0 cu Rh negativ si B cu Rh pozitiv. "Facem un apel catre populatia care are astfel de grupe sanguine sa vina si sa doneze sange. Stocuri din aceste grupe exista, insa nu sunt suficiente. Oricum, nu putem spune ca este criza", a declarat medicul coordonator al Centrului de Transfuzii Sanguine Constanta, doctor Alina Dobrota. Medicul sef al institutiei a declarat, ieri, ca numarul donatorilor este variabil in anumite perioade din an, cum ar fi cea a vacantelor, cea in care se efectueaza muncile agricole si sezonul estival. In timpul verii, populatia de pe litoral se dubleaza. In aceeasi perioada, numarul accidentelor si al persoanelor care sufera traumatisme creste considerabil. Din aceasta cauza, cerintele Centrului de Transfuzii se dubleaza. In ultimele trei saptamani, numarul donatorilor a scazut. Inainte si dupa sarbatorile de Paste, numarul donatorilor va fi peste media normala. Alina Dobrota a mai afirmat ca era de asteptat ca, in aceasta perioada, sa fie mai putine persoanele care doresc sa doneze produse sanguine. Medicul sef a mai declarat ca, in cazul in care se vor confrunta cu o situatie de criza, se va apela la centrele de transfuzii din judetele invecinate Constantei. In ultimul an, centrul constantean nu s-a confruntat cu astfel de situatii, dar a livrat produse sanguine institutiilor de acest gen din alte judete.

Conditii pentru a deveni un donator fidel

Pentru a putea dona sange trebuie indeplinite mai multe conditii. Una dintre acestea este ca persoana care doreste sa doneze sa aiba o sanatate fizica si psihica foarte buna si sa provina dintr-un mediu social sanatos. Sangele este testat cu reactivi recunoscuti mondial, dar nici cel mai performant test nu poate detecta toate bolile, astfel incat riscul de contaminare sa fie redus la zero. In cazul in care persoana care doneaza sange a fost infestata de foarte putin timp cu un anumit virus, acest lucru nu reiese din testele efectuate. Pentru a diminua aceste riscuri, donatorul trebuie sa completeze un formular, in care nu este necesar sa isi decline identitatea, si sa raspunda cu toata sinceritatea la intrebarile respective. Un alt criteriu este ca persoana in cauza sa nu fi suferit de tuberculoza, hepatita virala, bruceloza, sifilis, boli psihice si sa nu fie infestata cu virusul HIV. De asemenea, greutatea minima a celui care doreste sa doneze sange trebuie sa fie de 58 de kilograme. Aceasta valoare este calculata astfel incat, prin recoltare, sa nu fie afectat volumul de sange al donatorului. Cantitatea de sange recoltata este de 400-450 de mililitri. In aceeasi ordine de idei, valoarea minima a nivelului hemoglobinei la femeile care doneaza sange trebuie sa fie de 12,5 grame pe decilitru, iar la barbati de 13,5 grame pe decilitru. Cea mai solicitata grupa de sange este A. Medicul-sef al Centrului de Transfuzii, Alina Dobrota, a afirmat ca, in ceea ce priveste cerintele de produse sanguine, functioneaza legea seriilor. In anumite perioade, se solicita aproape numai grupele A si AB, iar in altele gupele A si O. Cea mai mare cerinta de sange o are Spitalul Clinic Judetean Constanta. Pentru a remedia situatia, medicul-sef al centrului face apel la toti cei care doresc sa doneze sange.

Donatorii cu Rh pozitiv sunt rari

Dat fiind faptul ca doar 15% din populatie prezinta Rh negativ, este evident faptul ca Centrul de Regional de Transfuzii Sanguine se confrunta cu anumite dificultati in ceea ce priveste aceasta categorie de donatori. Medicul-sef, doctor Alina Dobrota, a declarat ca stocul de sange de tipul 0 cu Rh negativ exista, insa in cantitati reduse. "Asteptam sa se prezinte la donare persoane cu toate grupele de sange, dar in special cele cu Rh negativ", a mai precizat aceasta. In cursul zilei de ieri, din cele 45 de persoane acceptate, doar doua aveau grupa 0 cu Rh negativ.

Programul de sarbatori

Intre zilele de 7 si 11 aprilie, Centrul de Regional de Transfuzii Sanguine Constanta va efectua colecte intre orele 7.30 si 11.30. De retinut este faptul ca centrul isi va desfasura activitatea si in ziua de sambata, 12 aprilie, intre orele 7.30 si 11.30. In perioada 26-28 aprilie, nu va avea program de recoltare. Locuitorii din zona orasului Medgidia sunt asteptati pentru donare la punctele de recoltare a sangelui din cadrul Policlinicii Spitalului Medgidia, in zilele de 16, 18, 23 aprilie, de la ora 8.30.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii