Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:24 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Poluarea apei, atac la turismul autohton

ro

09 Aug, 2008 00:00 1101 Marime text

In urma controalelor, conducerea Garzii Nationale de Mediu (GNM) a constatat ca apa Marii Negre nu este poluata, dar sunt persoane interesate de prejudicierea turismului pe litoralul romanesc.

Potrivit lui Gheorghe Constantin Rusu, comisar general al GNM, statiile de epurare din Mangalia, Constanta Sud si Navodari Petromidia nu afecteaza in niciun fel calitatea apei din zonele de imbaiere. Nejustificat, s-a creat o adevarata psihoza ca turistii si-ar periclita sanatatea atunci cand se scalda in mare. Apele epurate se inscriu in limitele admisibile ale principalilor indicatori de calitate", a declarat comisarul care a asistat, zilele trecute, la verificarile realizate de Garda de Mediu din Constanta. Nici existenta algelor nu ar fi o dovada de poluare la malul marii. "Ele se datoreaza nivelului scazut de oxigen din apa si nu contaminarii cu microorganisme", a continuat acesta.

ONG-urile la apel

Mai mult, statia de la Eforie nu constituie o problema. Comisarul a explicat ca aceasta functioneaza doar ca o treapta mecanica, pentru ca este in constructie. Astfel, apa uzata din Lacul Tuzla este deversata, printr-o conducta de 2,5 km, in largul marii, intr-o zona unde este interzis scaldatul. In plus, se estimeaza ca, pana la mijlocul lunii septembrie, statia de la Eforie va intra in probe tehnologice. "Oricine doreste, organizatii ecologice, persoane ce reprezinta oficial interesele unei comunitati, poate cere efectuarea unei contraexpertize si ma voi deplasa personal, deoarece Garda de Mediu doreste sa asigure, prioritar, securitatea cetatenilor", a precizat Gheorghe Rusu, care nu neaga faptul ca exista nereguli legate de curatenia plajelor. In concluzie, conducerea GNM considera ca nemultumirile legate de calitatea apei nu sunt altceva decat un atac asupra turismului autohton.

Scris de: {autor}Stefania CHERMANEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii