Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:20 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnalul de Constanţa CNI susţine un amplu proiect la Cernavodă

ro

18 Jul, 2011 11:27 1464 Marime text

Încă de anul trecut, cu sprijinul Companiei Naţionale de Investiţii, în oraşul Cernavodă se derulează un amplu proiect privind extinderea şi reabilitarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în valoare de 3.500.000 de euro, care va trebui definitivat în acest an.

Una dintre lucrările din cadrul proiectului vizează schimbarea traseului pentru conducta de apă potabilă ce alimentează oraşul, amplasată sub Canalul Dunăre - Marea Neagră, noua poziţie propusă fiind pe sub podul Sf. Maria. Schimbarea traseului conductei respective se impunea pentru a deveni accesibilă intervenţiilor în cazul unor avarii. Potrivit reprezentanţilor autorităţii locale, lucrarea este aproape de finalizare, conductele au fost deja amplasate sub podul Sf. Maria, urmând finisările şi branşamentele necesare funcţionării.

În cadrul amplului proiect de reabilitare a infrastructurii de apă - canalizare, una dintre lucrări o reprezintă reabilitarea staţiilor de pompare amplasate de-a lungul Canalului Dunăre - Marea Neagră. Lucrările propuse şi executate au avut ca scop reabilitarea clădirilor şi spaţiilor care găzduiesc staţiile de pompare, precum şi adaptarea instalaţiilor la noile tendinţe tehnologice. „Au fost amenajate staţiile de pompare SP IACN, SP ATOM, SP Columbia şi SP Parc. (...) Staţiile de pompare din zonele Columbia, str. Medgidiei şi Centrala nucleară vor fi echipate cu electropompe submersibile care vor funcţiona automat", a precizat primarul localităţii, Mariana Mircea.

Una dintre lucrările ample din Cernavodă, care se apropie de final, este extinderea reţelei de canalizare a apei menajere în cartierul Voicu Daciu şi a celei amplasate pe Dealul Sofia. Prin realizarea reţelei de canalizare se va asigura gradul de confort necesar desfăşurării unei vieţi şi activităţi normale pentru 300 de gospodării situate pe străzile Primăverii, Dacia, Revoluţiei, Treierişului, Muncitorilor, Lunei, Soarelui, Şt. O. Iosif, Muncii, ID Chirescu, Pelicanului, Plopilor, Ghe. Şincai, Lt. Muşat, Octav Băncilă, Ghe. Asachi, M. Viteazu, Vlad Ţepeş, Luntraşilor, D. Bolintineanu, Şt. Cel Mare şi Th. Aman. Edilul şef a solicitat concetăţenilor săi din zonele menţionate anterior să-şi depună urgent actele necesare eliberării autorizaţiei de racordare la canalizare pentru a putea fi finalizată şi această lucrare şi să se permită asfaltarea străzilor afectate.

În oraşul Cernavodă era absolut necesară reabilitarea canalizării pluviale având în vedere configuraţia terenului cu pante mari şi ploile cu caracter torenţial. Canalizarea pluvială existentă nu face faţă solicitărilor la care este supusă, ceea ce duce la producerea de inundaţii în zona centrală. De asemenea, urmare a faptului că în cartierele Dealul Sofia şi Voicu Dancu nu există canalizare pluvială, străzile de aici având pante accentuate, apa pluvială inundă străzile şi strică zona carosabilă.

În consecinţă, s-a hotărât luarea de urgenţă a unor măsuri. S-a lucrat la reabilitarea colectoarelor existente şi la extinderea unor colectoare noi în zonele în care până în prezent nu a existat canalizare pluvială. Astfel, în zona Portului s-au prevăzut canale transversale şi guri de scurgere pe mai multe artere din oraş, iar în zona străzii Mihai Eminescu s-a proiectat şi s-a construit un colector principal nou. Pentru protecţia împotriva inundării centrului s-a prevăzut, în zona de deversare a colectorului de pe strada Mihai Eminescu, o staţie de pompare a apelor pluviale, care va funcţiona numai în cazul creşterii nivelului apelor în Canalul Dunăre - Marea Neagră peste cota de deversare a colectoarelor pluviale.

www.jurnaldeconstantaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii