Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:49 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Date actualizate Apele Române anunță avertizări hidrologice Cod Galben și Portocaliu

ro

04 Jan, 2024 16:05 767 Marime text

Specialiștii Apelor Române monitorizează permanent situația cursurilor de apă și a lucrărilor hidrotehnice expuse variațiilor bruște de temperatură, precum și celorlalte fenomene hidrometeorologice periculoase.

Dispeceratele noastre, centrale și bazinale (Apele Române Someș-Tisa, Apele Române Crișuri, Apele Române Mureș și Apele Române Banat), retransmit 24 de ore din 24 date despre situația hidrologică inclusiv către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Inspectoratele Județene pentru Situații de Urgență.

În prezent, este în vigoare avertizarea hidrologică cod galben (valabilă până mâine la ora 12.00, respectiv 24.00) și  portocaliu (valabilă până mâine la ora 12.00), reactualizată (prelungită și restrânsă) de colegii noștri de la Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor.

Astfel, în ultimele 24 de ore (când s-au înregistrat precipitații, izolat până la 50 l/mp), mai multe râuri din vestul și nord-vestul țării au avut debite crescute și, pe anumite sectoare, au fost depășite cotele de atenție  și inundație , se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Administraţiei Naţionale Apele Române (ANAR).


Specialiştii ANAR recomandă! 

-Nu vă aventurați pe porțiunile înghețate, în acest moment, gheața la mal (prezentă încă în bazinul Bârladului și cel mijlociu al Moldovei) este fragilă fiind în restrângere, diminuare și eliminare!

-Reluăm totodată recomandările adresate autorităților locale de a identifica și îndepărta depozitele de deșeuri necontrolate care pot obtura secțiunile de scurgere ale apelor provocând inundații cu puternic impact local.

-Toți riveranii trebuie să-și curețe șanțurile și rigolele pentru asigurarea scurgerii apelor pluviale.

-Nu circulați cu autovehicule prin vaduri, nu traversați pe punțile nesigure și nu vă adăpostiți sub poduri!

-Nu desfășurați activități în proximitatea cursurilor de apă aflate sub avertizări hidrologice!

-Nu aruncați gunoaiele în spatele casei, pe maluri sau în apă, ci doar în locuri special amenajate!



Citește și:

INHGAPosibile depășiri ale cotelor de apărare pe râuri din opt bazine hidrografice. Anunțul hidrologilor
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii