Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:08 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mica Ţiganiadă Terorizaţi de familiile de romi din centrul oraşului (Galerie foto)

ro

31 Jul, 2012 01:00 4594 Marime text
StradaOborului-tiganiestradaOborului.jpgVecinii sunt disperaţi de mizeria, de zgomotul şi de fărădelegile pe care le produc mai multe familii de romi care stau fără forme legale într-o casă de pe strada Oborului

Imobilul de pe strada Oborului nr. 30 a devenit o sursă de infecţie pentru toţi vecinii. Casa, care nu mai are poartă, este situată la o aruncătură de băţ de Kaufland. Imobilul a rămas şi fără apă potabilă de câteva zile, când au fost debranşat de la sistemul de alimentare cu apă. În jurul curţii e numai mizerie şi chiar fecale. Din această curte vin copiii care cerşesc bani în curtea hipermarketului.

Nimeni nu ştie câţi oameni locuiesc în cele câteva cămăruţe care se văd în fundul curţii. Vecinii spun că aici stau peste 20 de persoane. „Nu mai ştii cine stă aici şi cine nu. Când eram mic, aici stăteau trei persoane. Acum au venit romi din Medgidia şi de prin locurile de unde au fost izgoniţi", spune Adrian Cicortaş, fiul proprietarului casei vecine.

„Ne este frică să dormim noaptea!"


Toţi vecinii se plâng de faptul că romii le-au furat din case şi de prin magazii, în ciuda faptului că şi-au înălţat gardurile. „La noi în curte intră pe sub gardul de la Kaufland. Îi bagă pe sub gard pe cei mici, ăştia intră în curtea părinţilor mei şi apoi trec pe sub gard lucrurile. Cei de la Kaufland au reparat gardul de mai multe ori, dar degeaba. Au tăiat chiar şi gardul din sârmă ghimpată", spun vecinii.

Peste vecinul de vizavi au intrat romii ziua în amiaza mare şi l-au ameninţat cu un cuţit. Apoi i-au furat tot ce avea omul prin magazie. În urmă cu câteva zile, au otrăvit câinele unui vecin.

Noaptea, oamenii sunt cei mai disperaţi. De cum se lasă seara, romii se adună în faţa caselor, dau drumul la muzică şi vorbesc foarte tare. „Nu putem dormi noaptea din cauza gălăgiei. Ne este frică mereu să nu intre peste noi în case!", se plâng oamenii.

Dimineaţa, când ies din curţi, găsesc pe trotuar o mizerie de nedescris.

Autorităţile locale au fost sesizate în nenumărate rânduri despre această problemă, însă îşi pasează de la una la alta responsabilitatea.

Administratorul spaţiului trimite somaţii

Direcţia de Sănătate Publică, unde oamenii au reclamat mizeria de la imobilul de pe strada Oborului, i-a trimis la Primărie. „În urma reclamaţiei dvs. înregistrată la DSPJ Constanţa cu nr. 6945/125/24.05.2012, vă informăm că pentru evacuarea familiilor de etnie romă din strada Oborului nr. 30 trebuie să vă adresaţi Primăriei Constanţa - RAEDPP, care este proprietarul spaţiului".

Sesizată la rândul ei, Regia Autonomă de Exploatare a Domeniului Public şi Privat a trimis următorul răspuns: „Regia noastră a înaintat somaţii către locatarii din imobilul situat în Constanţa, str. Oborului nr. 30 să păstreze buna convieţuire cu vecinii, să nu provoace certuri şi scandaluri, să igienizeze şi să întreţină spaţiul de locuit. Precizăm faptul că vă puteţi adresa şi organelor de Poliţie care sunt abilitate să sancţioneze persoanele care nu păstrează liniştea şi ordinea publică".

Poliţiştii nu intervin

StradaOborului-tiganiestradaOborului2.jpgVecinii spun că nici din partea poliţiştilor nu au primit ajutor. „De câte ori i-am chemat, fie au spus că nu pot să intre în curtea lor, fie că nu pot dovedi că ei sunt hoţii, pentru că nu i-a prins în flagrant", se plâng oamenii.

În disperare, oamenii i-au scris şi primarului Constanţei, Radu Mazăre, cerându-i să rezolve problema romilor care stau fără forme legale pe strada Oborului. „Plătim bani buni - sute şi mii de euro metrul pătrat - să avem privilegiul de a deţine şi de a ne bucura de o bucată de pământ destinată unei locuinţe în Constanţa, plătim taxele şi impozitele impuse, iar lângă noi, vecinii romi din fostele case naţionalizate, acum proprietate RAEDPP, stau gratis în zone centrale şi ne fac viaţa un calvar", spun oamenii în reclamaţie.

Unul dintre chiriaşi va fi evacuat

Imobilul de pe strada Oborului nr. 30 are doi chiriaşi: familiile Muedin şi Asic. Ultimul titular al contractului de închiriere a fost dat în judecată de RAEDPP pentru neplata chiriei în cuantum de 55 de lei pe lună. Banii nu au mai fost plătiţi de anul trecut. „Regia s-a adresat instanţei cerând rezilierea contractului şi evacuarea lor", a spus Mioara Vâlcov, şef Birou contracte închiriere din cadrul regiei.

Până când va fi finalizat procesul, vecinii nu au decât să aştepte. Însă nici atunci problema nu va fi rezolvată, întrucât va rămâne celălalt chiriaş şi, prin urmare, abuzivii vor fi, pe mai departe, stăpâni peste casa de pe Oborului şi peste liniştea şi siguranţa vecinilor.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • varul sandel 31 Jul, 2012 08:37 daca tot suntem loviti de canicula si daca uslistii au pierdut, exista totdeauna posibilitatea de a ne lega de cei ce nu au puterea de a se apara. noi ceilalti avem voie sa facem orice. DE CE AR AVEA SI EI?