Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:46 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua din care Cazinoul din Constanța a început să își recâștige nemurirea (GALERIE FOTO)

ro

15 Jan, 2022 00:00 4947 Marime text

 
  • 15 ianuarie marchează o zi importantă pentru Constanța! Dincolo de a fi Ziua Culturii Române și data la care s-a născut marele poet Mihai Eminescu, pe 15 ianuarie 2020 a avut loc deschiderea oficială a lucrărilor de consolidare și restaurare a Cazinoului.
  • Sunt doi ani de când Cazinoul a început să respire din nou, învăluit de schelele menite să-i readucă nemurirea.
  • Ca într-o postmodernă analogie, cum Venus s-a născut din spuma mării, întruchipată fiind de maeştrii penelului în scoica din adâncuri, Cazinoul din Constanţa pare la rându-i să renască din aceeaşi spumă învolburată, nu întâmplător ferestrele sale scoică amintind de mitul olimpian.
 
Ianuarie, 2022, Faleza Constanţa.
 
Paşii grăbiţi ai puţinilor trecători, dictaţi de vânt şi biciuţi de aerul încărcat de picăturile de sare ale Mării Negre, se împletesc şi se pierd în sunetul asurzitor al valurilor dezlănţuite ce s-au luat la întrecere cu toată puterea spre stabilopozii ce îi aşteaptă la mal, neclintiţi de atâta timp în faţa cailor lui Poseidon.
 
Pescăruşii roiesc lacomi deasupra apei învolburate, iar cei mai rapizi dintre ei sărută gingaş valurile în căutarea hranei.
 
E frig, chiar ger! E luna lui Gerar şi, după zilelele blânde cu soare de la Bobotează, bătrânul fiu al timpului nu ezită să îşi arate puterea. Abia de ieri, temperaturile negative au început timid să facă loc și celor pozitive, peste zi.


 
15 ianuarie marchează o zi importantă pentru Constanța! Dincolo de a fi Ziua Culturii Române și data la care s-a născut marele poet Mihai Eminescu, pe 15 ianuarie 2020 a avut loc deschiderea oficială a lucrărilor de consolidare și restaurare a Cazinoului.
 
Astăzi, 15 ianuarie 2022 se împlinesc doi ani de când Cazinoul din Constanța nu a mai fost privit cu aceeași strângere de inimă la gândul că își trăiește ultimii ani, uitat de toți, la malul mării, în bătaia valurilor, întocmai ca în celebrele poezii ale poetului-nepereche.
 
Sunt doi ani de când Cazinoul a început să respire din nou, învăluit de schelele menite să-i readucă nemurirea.
 


Totul a început la data de 13 ianuarie 2020, ziua la care a fost semnat Ordinul ministrului Dezvoltării privind începerea lucrărilor la Cazinoul din Constanța.
 
Semnarea Ordinului a venit în urma contractului încheiat, la data de 20 decembrie 2019, de Compania Națională de Investiții cu asocierea câștigătoare a licitației publice pentru Cazino, formată din Aedificia Carpați SA (lider de asociere) & SC Remon Proiect SRL & SC Profesional Construct Proiectare SRL & Tehnoinstal SRL.
 
Ochiul poate ghici în zilele cu vânt puternic ceea ce inima simte deja
 
„Îl putem salva și o vom face. Va străluci!“ – a fost angajamentul luat pe 15 ianuarie 2020 față de toți cei ce iubesc Cazinoul de către inginerul Petre Badea, directorul general al Aedificia Carpați SA, antreprenorul lucrărilor.


 
Întocmai cum pânza artistului este ascunsă privirilor celorlalţi până la desăvârşire, după vălul mătăsos, Cazinoul este ascuns privilor de schelele ce încă îl acoperă şi pânzele de protecţie care, însă, în zilele cu vânt puternic, lasă ochiul să ghicească ceea ce inima simte deja şi anticipează: ici-colo, frânturi de bijuterii arhitecturale refăcute, strălucirea sidefie a unui nou început, ornamente readuse la viaţă cu măiestrie şi dedicare.
 
Ca într-o postmodernă analogie, cum Venus s-a născut din spuma mării, întruchipată fiind de maeştrii penelului în scoica din adâncuri, Cazinoul din Constanţa pare la rându-i să renască din aceeaşi spumă învolburată, nu întâmplător ferestrele sale scoică amintind de mitul olimpian.
 


Așa se face că acum, la împlinirea a doi ani de la deschiderea oficială a lucrărilor pentru Cazinoul din Constanța, bătrânul edificiu iubit din toate colțurile lumii își recâștigă cu fiecare zi nemurirea, strălucind tot mai mult ca astrele de pe cer, cu care se îngână în fiecare amurg, la ivirea astrului nocturn.

Sursa foto: ZIUA de Constanța - Nicușor BUȘURICĂ
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
„Îl putem salva şi o vom face. Va străluci“
Ziua în care Cazinoul a fost pus deasupra tuturor orgoliilor

 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii