Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:05 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Colecţie de artă, în pericol Deputatul PMP Constanţa Robert Turcescu şi-a sesizat colegii despre problema tablourilor din muzeul de la Topalu

ro

24 May, 2017 00:00 3070 Marime text
Deputatul PMP Constanţa Robert-Nicolae Turcescu a semnalat în plenul Camerei Deputaţilor problema tablourilor în valoare de zeci de milioane de euro aflate într-un muzeu din comuna constănţeană Topalu, în pericol de a fi pierdute.

228 de tablouri au fost donate de către doctorul Gheorghe Vintilă comunei natale, pentru a deschide, în casa părinţilor săi, un muzeu care să le poarte numele - „Dinu şi Sevasta Vintilă“.

Problemele au apărut după ce, în 1966, o menajeră a afirmat că doctorul Gheorghe Vintilă este tatăl fiului ei. După şapte ani de procese, instanţa i-a dat dreptate menajerei, chiar dacă doctorul Vintilă nu a recunoscut niciodată paternitatea copilului. Acum, exact acel copil, Mario Vintilă, acum adult, care trăieşte în Germania, îşi cere drepturile.
 
„Lucrările fac parte din categoria Tezaur al Patrimoniului Cultural Naţional Mobil, iar legea interzice scoaterea lor din ţară. Cel mai probabil, luând în considerare odiosul scenariu în care instanţa îi va da dreptate unui moştenitor îndoielnic, tablourile ar urma să fie vândute unor diverşi colecţionari. Situaţia mi se pare deosebit de gravă! Ca parlamentari, nu putem decât să facem legi mai dure pentru apărarea unor astfel de obiecte din patrimoniul naţional şi să ne rugăm ca instanţa să ţină cont că o astfel de colecţie nu poate fi decimată“, a spus deputatul PMP de Constanţa în declaraţia politică susţinută la tribuna Camerei Deputaţilor.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii