Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:59 20 09 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Directorul Muzeului de Artă Constanța „Sperăm ca de azi înainte publicul să se bucure și mai mult de lucrările din minunata colecție Topalu!“

ro

08 Jun, 2021 00:00 2679 Marime text
  • Curtea de Apel Galați a decis ca operele de artă ce compun Colecția „Dinu și Sevasta Vintilă“ – apreciată la milioane de euro – să rămână ale Muzeului de Artă cu același nume din Topalu!
  • „Instanța de judecată a confirmat încă o dată faptul că Muzeul de Artă Constanța a păstrat în cele mai bune condiții lucrările din colecția doctorului Gheorghe Vintilă, donată în anul 1960 către Comuna Topalu“, a declarat managerul Lelia Rus Pîrvan, pentru ZIUA de Constanța.
  • Litigiul izbucnit în instanță pentru Colecția de Artă „Dinu și Sevasta Vintilă“, revendicată încă din anul 2010, a reprezentat lupta de suflet a regretatei Doina Păuleanu, fostul director al Muzeului de Artă din Constanța, ce a părăsit această lume în data de 23 decembrie 2020.

Zi plină de bucurie pentru cultura constănțeană, dar și pentru iubitorii de artă!

Curtea de Apel Galați, în completul format din magistrații Doru Benescu și Irina Alexandra Boldea, a decis ca operele de artă ce compun Colecția „Dinu și Sevasta Vintilă“ – apreciată la milioane de euro – să rămână ale Muzeului de Artă cu același nume din Topalu!

Hotărârea a fost luată în cadrul unui proces civil ce durează de mai bine de zece ani, în care Mario Vintilă a solicitat revocarea donației constând în operele de artă, pe care doctorul Gheorghe Vintilă a făcut-o comunei Topalu, în anul 1960. În urma donației constând în cele peste 200 de piese de colecție a fost creat Muzeul de Artă „Dinu și Sevasta Vintilă“ din Topalu, în casa părinților doctorului, colecția fiind donată în amintirea lor.

Ce a declarat managerul Muzeului de Artă Constanța

Lelia Rus Pîrvan, directorul Muzeului de Artă din Constanța, a făcut următoarele precizări, pentru ZIUA de Constanța:

„Curtea de Apel Galați a dispus astăzi, 7 iunie 2021 (nr., ieri), în cel de-al patrulea ciclu procesual în dosarul nr. 17324/118/2010**, respingerea apelului formulat de către apelantul-reclamant Vintilă Mario, fiind astfel menținută Sentința civilă nr. 1621/27.03.2012, pronunțată de Tribunalul Constanța, prin care acțiunea în revocarea donației «Dinu și Sevasta Vintilă» din Topalu a fost respinsă.

Astfel, instanța de judecată a confirmat încă o dată faptul că Muzeul de Artă Constanța a păstrat în cele mai bune condiții lucrările din colecția doctorului Gheorghe Vintilă, donată în anul 1960 către Comuna Topalu“.

Totodată, managerul Muzeului de Artă din Constanța a mai declarat că „o dovadă a încrederii colecționarilor și moștenitorilor artiștilor în instituția noastră este faptul că ne lasă în grijă opere de artă valoroase, ultima donație fiind cea din luna martie 2021, făcută Muzeului de Artă Constanța de către dl. Mircea Barzuca, moștenitorul Margaretei Sterian“.


„Sperăm ca de azi înainte publicul să se bucure și mai mult de lucrările din minunata colecție Topalu“, a conchis Lelia Rus Pîrvan, managerul Muzeului de Artă din Constanța.

De asemenea, aceasta a mulțumit tuturor celor ce au sprijinit instituția de cultură în acest lung litigiu în instanță:

„Mulțumim pe aceasta cale Consiliului Județean Constanța pentru sprijinul permanent acordat în această cauză, Casei de avocați Țucă, Zbârcea și Asociații, precum și presei locale pentru preocuparea pe care a arătat-o acestui subiect și modului obiectiv în care a prezentat lucrurile în decursul timpului“.

Lupta de suflet a regretatei Doina Păuleanu

Amintim, litigiul izbucnit în instanță pentru Colecția de Artă „Dinu și Sevasta Vintilă“, revendicată încă din anul 2010, a reprezentat lupta de suflet a regretatei Doina Păuleanu, fostul director al Muzeului de Artă din Constanța, ce a părăsit această lume în data de 23 decembrie 2020.

Reprezentat de casa de avocatură din București Mușat & Asociații S.P.R.L., Mario Vintilă solicită revocarea donaţiei colecţiei expuse la Topalu, susţinând că tablourile nu sunt bine conservate.

La rândul lor, în instanță, Muzeul de Artă Constanța și Muzeul de Artă „Dinu și Sevasta Vintilă“ din Topalul sunt reprezentate de casa de avocatură Țuca Zbârcea & Asociații.

Decizia Curții de Apel Galați

Ieri, 7 iunie 2021, după mai multe amânări, Curtea de Apel Galați a pronunțat hotărârea în dosarul ajuns în apel.

Facem precizarea că dosarul a ajuns la Galați după ce Mario Vintilă a solicitat instanței supreme strămutarea procesului de la Constanța.

În minuta Hotărârii nr. 88/2021 a Curții de Apel Galați se arată că instanța „respinge ca nefondat apelul declarat de reclamantul Vintilă Mario împotriva Încheierii din data de 13.03.2012 și a sentinței civile nr. 1621/27.03.2012 pronunţate de Tribunalul Constanţa – Secţia I civilă în Dosarul nr. 17324/118/2010“.

Totodată, Curtea de Apel Galați „obligă pe apelantul-reclamant Vintilă Mario să plătească pârâtului-intimat Muzeul de Artă Constanţa suma de 39.257 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată în toate fazele procesuale“.

„Ia act că pârâta Comuna Topalu va solicita pe cale separată stabilirea obligaţiei privind plata cheltuielilor de judecată“, se mai arată în minuta hotărârii.

Decizia Curții de Apel Galați poate fi atacată în recurs, la Curtea Supremă, în termen de 15 zile de la comunicare.

La rândul său, hotărârea ce va fi pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție va fi definitivă.


PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.Citește și:

„Testamentul“ regretatei Doina Păuleanu:
Procesul pentru Colecția Dinu și Sevasta Vintilă. Primul termen fără directorul Muzeului de Artă Constanța

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii