Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:39 01 08 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dosarul Colecției Dinu și Sevasta Vintilă, din Topalu. Instanța a amânat pronunțarea!

ro

01 Jun, 2021 00:00 821 Marime text
  • Inițial, judecătorii urmau să pronunțe decizia ieri, 31 mai 2021, însă aceasta a fost amânată pentru data de 7 iunie 2021.
  • Completul care va pronunța în procesul privind tablourile Muzeului de Artă „Dinu și Sevasta Vintilă“ din Topalu este format din magistrații Doru Benescu (vicepreședintele Curții de Apel Galați) și Irina Alexandra Boldea.
Emoțiile cresc la Curtea de Apel Galați, unde magistrații au amânat pronunțarea unei hotărâri în procesul în care se va decide soarta Colecției de Artă Dinu și Sevasta Vintilă.
 
Inițial, judecătorii urmau să pronunțe decizia ieri, 31 mai 2021, însă aceasta a fost amânată pentru data de 7 iunie 2021.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, de hotărârea de la Galați atârnă soarta întregii Colecții de Artă Dinu și Sevasta Vintilă, dar și a muzeului din Topalu – cel mai important muzeu de artă din mediul rural din România.
 
În situația în care judecătorii se vor pronunța pentru revocarea donației, așa cum a solicitat Mario Vintilă, atunci lucrările de artă, donate în anul 1960 de către doctorul Gheorghe Vintilă comunei constănțene Topalu, în amintirea părinților săi, Dinu și Sevasta, își vor schimba proprietarul.
 
În situația în care instanța apreciază că nu se impune revocarea donației, tablourile vor rămâne în patrimoniul cultural județean Constanța.
 
În ambele situații, părțile care se declară nemulțumite de hotărârea Curții de Apel Galați se vor putea adresa Înaltei Curți de Casație și Justiție, instanță care va avea ultimul cuvânt în cauză.
 
Completul care va pronunța în procesul privind tablourile Muzeului de Artă „Dinu și Sevasta Vintilă“ din Topalu este format din magistrații Doru Benescu (vicepreședintele Curții de Apel Galați) și Irina Alexandra Boldea.
 
Astfel, în dosarul civil cu numărul 17324/118/2010**, Mario Vintilă are ca adversari Comuna Topalu prin Primar, Muzeul „Dinu și Sevasta Vintilă“ din Topalu și, respectiv, Muzeul de Artă Constanța.
 

Mario Vintilă este reprezentat de casa de avocatură din București Mușat & Asociații S.P.R.L.,iar Muzeul de Artă Constanța și Muzeul Dinu și Sevasta Vintilă din Topalu sunt reprezentate de casa de avocatură din Capitală Țuca Zbârcea & Asociații.
 
De-a lungul timpului, procesul s-a judecat la Constanța, acțiunea lui Mario Vintilă fiind respinsă, însă, în cele din urmă, Curtea Supremă a dat curs cererii acestuia de strămutare a cauzei, hotărând ca aceasta să fie judecată la Galați.
 
Hotărârea ce va fi pronunțată de Curtea de Apel Galați este supusă recursului, astfel că ultimul cuvânt în cauză îl va avea Înalta Curte de Casație și Justiție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Declarații exclusive în cazul tablourilor de două milioane de euro de la Topalu! Ce spune expertul Ioan Popa
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii