Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:39 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un grandios edificiu arhitectural Turnul Eiffel dominã Parisul de peste 100 de ani

ro

14 Jul, 2015 00:00 4740 Marime text
Cea mai faimoasã atracție turisticã din Europa și cel mai cunoscut simbol al Parisului, Turnul Eiffel reprezintã o adevãratã capodoperã, depãșind ca popularitate Muzeul Luvru. Silueta sa poate fi recunoscutã cu ușurințã de cãtre orice turist.
 

La inaugurare, în 1889, a fost cea mai înaltã construcție din lume la acea vreme, fiind ridicatã pentru Expoziția Universalã care celebra împlinirea a 100 de ani de la Revoluția Francezã. Numele turnului este asociat cu inginerul Gustave Eiffel, cel care l-a proiectat și construit dupã o tehnologie patentatã de inginerul român Gheorghe Pãnculescu. Pe site-ul oficial al Turnului Eiffel, francezii nu fac nicio referire la presupusa origine româneascã a turnului.
 
Construcția a durat în jur de doi ani, reprezentând o demonstrație de inginerie francezã, cu elemente din import. Turnul, împreunã cu antena sa de 24 de metri, are acum 325 de metri înãlțime, trei etaje accesibile publicului și nouã lifturi.
 
Turnul Eiffel a provocat numeroase reacții, cele mai multe dintre ele fiind negative. Înainte de finalizarea construcției, mai mulți artiști, într-o scrisoare deschisã publicatã într-un ziar, în februarie 1887, au protestat împotriva hidosului monument, în opinia lor, care urma sã desfigureze Parisul: „Venim, scriitori, pictori, sculptori, arhitecți, amatori pasionați de frumusețea pânã acum intactã a Parisului, sã protestãm din toate puterile, cu toatã indignarea, în numele gustului francez (…), în numele Artei și al Istoriei franceze amenințate, împotriva ridicãrii, în inima capitalei noastre, a inutilului și monstruosului Turn Eiffel…”, se preciza în scrisoare. Printre semnatari s-au aflat Charles Garnier, arhitectul Operei din Paris, și scriitorul Alexandre Dumas - fiul. Gustave Eiffel și-a apãrat opera din toate puterile, explicându-și viziunea. Cu timpul, unii dintre semnatari au recunoscut frumusețea modernã a monumentului.
 
În ziua inaugurãrii, Gustave Eiffel a urcat, însoțit de notabilitãți ale Parisului, cele peste 1.000 de trepte ale turnului, pentru a așeza în vârf drapelul Franței. Celebrul inginer a realizat și armatura Statuii Libertãții din New York, un dar din partea Franței pentru Statele Unite.
 
Începând cu anii 1980, monumentul a fost renovat și restaurat pentru publicul sãu în continuã creștere. De-a lungul deceniilor, Turnul Eiffel a reprezentat scena unor evenimente de importanțã internaționalã, primind vizitatori de toate vârstele și din toate colțurile lumii.
 
Deși inițial parizienii au considerat turnul inestetic și aveau în plan sã-l demoleze, în prezent, el se numãrã printre cele mai vizitate obiective turistice din lume, cu circa 7 milioane de vizitatori. Din anul 1991, obiectivul face parte din patrimoniul mondial al UNESCO.
 
Sursa foto: www.planetware.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii