Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:34 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Marianne, un simbol al statului francez

ro

14 Jul, 2015 14:44 13087 Marime text
Sub aparența unei femei tinere care poartă pe cap o bonetă frigiană, Marianne reprezintă Franţa şi valorile franceze conținute în deviza: „Liberté, Égalité, Fraternité”. Denumirea de Marianne provine din numele compus Marie-Anne, două prenume foarte răspândite în secolul al XVIII-lea în Franţa. Folosirea lui ca simbol a fost atribuită cântecului revoluţionar „La Guérison de Marianne”, compus de pantofarul-poet Guillaume Lavabre.
 
Primele reprezentări ale unei femei purtând o bonetă frigiană, însemnul sclavelor eliberate, au apărut în timpul Revoluției Franceze. După Eliberarea Franței, pe numeroase serii de mărci poştale franceze de uz curent au fost reprezentate alegorii feminine care amintesc de Marianne.
 
Deşi a devenit un simbol al statului francez, nu există un model oficial al Mariannei. Cu toate acestea, Asociația Primarilor din Franța alege, în mod regulat, franțuzoaice celebre pentru a împrumuta trăsăturile lor Mariannei. Astfel, Marianne a luat chipul multor femei frumoase precum Brigitte Bardot, Catherine Deneuve sau Laetitia Casta.
 
Adaptându-se cerinţelor vremii, boneta frigiană a fost înlocuită cu o diademă sau coroană, simboluri ale înţelepciunii şi ale puterii. Pe lângă reprezentările oficiale, bustul fiind plasat în toate primăriile ţării, s-au înmulţit cele libere, ale caricaturiştilor sau ale designerilor de modă. Aşadar, personajul Marianne a inspirat creatori din lumea cinematografică şi a spectacolului.
 
Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii