Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:10 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce mesaj a transmis ministrul Cătălin Predoiu de ziua Franței

ro

14 Jul, 2023 14:39 1076 Marime text
foto: pexels

Ziua națională a Franței (în franceză La Fête Nationale) este sărbătorită în fiecare an pe 14 iulie.

În anul 1849, o sărbătoare națională este sărbătorită la 4 mai, aniversarea proclamării Republicii sau ratificarea de către Adunarea Națională.

În anul 1878, o sărbătoare națională are loc pe 30 iunie, în timpul Expoziției Universale din 1878. Ea este imortalizată în mai multe tablouri de Claude Monet.

14 iulie nu este numai sărbătorirea revoluției din 1789 (cucerirea sau predarea Bastiliei, după punct de vedere) ci și aniversarea Sărbătorii Federației (Fête de la Fédération) de la 14 iulie 1790 (sărbătoarea reconcilierii și unității tuturor francezilor unde regele Ludovic al XVI-lea a jurat credință Națiunii și legii).

Cu acest prilej ministrul Predoiu a transmis un mesaj. 

Vă prezentăm în continuare mesajul ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu ocazia Zilei Naționale a Franței: 
 

Cu ocazia Zilei Naționale a Republicii Franceze, doresc să transmit un călduros mesaj de respect și prietenie către poporul francez. Această zi specială marchează un moment de importanță semnificativă în istoria Franței, reamintindu-ne de valorile fundamentale pe care se întemeiază această națiune: libertatea, egalitatea și fraternitatea.

Promovarea acestor principii și către alte popoare, alte țări, printre care și România, reprezintă una dintre marile contribuții ale Franței la modelarea lumii în care trăim.



Astăzi, mai mult ca oricând, vreau să îi asigur pe cetățenii francezi că îmi doresc să dezvoltăm acest parteneriat, între Ministerul de Interne român și cel francez, între cele două țări, între cele două popoare.

La muți ani tuturor francezilor!

Vive la France!




Citește și: Cutremur puternic în Franța! Ce magnitudine a avut seismul
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii