Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:24 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Problemele învăţământului din Constanţa. Ce au discutat, ieri, directorii instituţiilor de învăţământ preuniversitar cu şeful Petrică Miu (galerie foto)

ro

18 Oct, 2017 00:00 3522 Marime text
Directorii instituţiilor de învăţământ preuniversitar din judeţul Constanţa au fost convocaţi, ieri, în şedinţă, de către inspectorul şcolar general al ISJ Constanţa, Petrică Miu. Şedinţa a avut loc la Palatul Copiilor Constanţa. La întâlnirea de lucru au fost prezenţi şi reprezentanţi ai Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa, ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, ai Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Constanţa.
 
Horia Constantinescu, comisarul-şef adjunct al CJPC, a vorbit la şedinţa directorilor unităţilor de învăţământ despre controalele efectuate în grădiniţele din judeţul Constanţa. Potrivit acestuia, din 18% din totalul grădiniţelor din judeţ verificate de comisarii CJPC, în 80% au fost descoperite zeci de deficienţe. Printru acestea se numără un meniu neconform, chiuvete situate la o înălţime prea mare pentru copii, lipsa colacului de toaletă sau lipsa spaţiilor de joacă.
 
„Am găsit un meniu subcaloric, condiţii precare de depozitare a alimentelor, blocuri alimentare neconforme. Cel mai grav este că meniul era făcut pe genunchi. La o grădiniţă, una dintre gustări conţinea atât de multe banane, că m-am gândit că sunt nepoţii lui King Kong acolo. Conform documentelor, aceştia primeau două banane şi jumătate la gustare. Oricât de multe beneficii ar avea bananele, e greu de crezut că un copil de 4-5 ani mănâncă două banane şi jumătate odată“, a anunţat Horia Constantinescu, comisarul-şef adjunct al CJPC Constanţa.
 
De asemenea, în prezent, comisarii CJPC desfăşoară controale la chioşcurile situate in incinta unităţilor de învăţământ. Mai mult, potrivit lui Horia Constantinescu, chioşcul alimentar din incinta Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân“ a fost închis până la rezolvarea deficienţelor. Magazinul, care a fost amendat cu 6.000 de lei, este deţinut de SC Vixia Com SRL.

Vor urma şi alte controale 

În acest context, Petrică Miu, inspectorul şcolar general al ISJ Constanţa, a anunţat că va merge în control în grădiniţele cu program prelungit. „Am abordat cu maximă responsabilitate acest aspect, de aceea am avut o întâlnire cu domnul Constantinescu şi am discutat, punctual, toate problemele. Săptămâna viitoare vom merge şi noi în control în grădiniţele cu program prelungit, dar şi la liceele care au cantină. Vrem să discutăm şi cu directorii grădiniţelor verificate şi să stabilim cum vom soluţiona deficienţele“, a menţionat Petrică Miu.
 
În urma deficienţelor descoperite de comisarii Protecţiei Consumatorilor în grădiniţele din municipiul Constanţa, directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică, Constantin Dina, a stabilit ca, în decurs de o lună, să elaboreze un meniu care să acopere necesarul caloric, dar şi o alimentaţie sănătoasă şi diversificată.

Unităţi şcolare din Constanţa, fără autorizaţie de securitate la incendiu 

Prezent la şedinţa cu directorii de unităţi de învăţământ din judeţul Constanţa, care a avut loc ieri, maiorul Mihai Georgescu, din cadrul ISU „Dobrogea“, a anunţat că 51 de grădiniţe, 40 de şcoli gimnaziale şi 16 licee din judeţul Constanţa nu au autorizaţie de securitate la incendiu. Reprezentantul ISU „Dobrogea“ le-a recomandat directorilor de şcoli să solicite verificarea instalaţiei electrice înainte de a monta aparatele de aer condiţionat în clase şi a suprasolicita reţeaua.
 
„Ştiu că părinţii doresc ca elevii să aibă tot confortul, să aibă şi videoproiector, şi laptop, şi imprimantă, şi xerox, şi aer condiţionat, dar instalaţia poate să cedeze dacă nu a fost proiectată să suporte un consum ridicat“, a subliniat maiorul Georgescu. La rândul său, inspectorul şcolar general al ISJ Constanţa a precizat că este la curent cu această situaţie. „Fiecare şcoală ne-a prezentat dacă deţine sau nu autorizaţie de funcţionare la incendiu“, a comentat Petrică Miu.

Cabinete medicale, necesare în şcoli 

În judeţul Constanţa sunt 221 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, care ar trebui să aibă cabinete medicale. „Am anunţat directorii că, în şcolile unde nu există cabinete medicale, ar trebui să existe un contract cu un medic de familie“, a menţionat inspectorul şcolar general şcolar al ISJ Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii