Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:18 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Topul violentelor rurale

ro

19 Feb, 2003 00:00 873 Marime text

Barmanii trebuie sa vanda alcool "cu masura"

Barmanii care servesc bauturi alcoolice celor aflati in vadita stare de ebrietate sau minorilor sunt amendati * In fiecare comuna din judetul Constanta sunt peste 25 de carciumi * In mediul rural s-au inregistrat anul trecut 150 de fapte comise cu violenta, majoritatea din cauza consumului excesiv de alcool * In topul cu localnici iuti la manie sunt comunele Chirnogeni, Plopeni si Mereni

Conform legii 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de incalcare a normelor de convietuire sociale, a ordinii si linistii publice, barmanii care vand clientilor bautura, chiar daca acestia sunt deja in stare avansata de ebrietate sunt amendati. Multe fapte anti-sociale sunt comise din cauza faptului ca in localurile din mediul rural se vinde bautura pana cand clientii cad pe sub mese. Sunt foarte multe cazurile in care pietonii, dupa ce s-au "cinstit" zdravan la crasma din sat nu mai nimeresc drumul spre casa si se culca pe carosabil, riscand sa fie striviti sub rotile masinilor.

Refugiu la carciuma

Daca pana in anii 1990, fiecare comuna avea carciuma ei, bufetul cooperatiei, unde se aduna la "sfat" inreaga crema rurala, dupa revolutie a inceput privatizarea carciumilor si a bodegilor, care s-au inmultit mai ceva ca ciupercile dupa ploaie. Marea majoritate a spatiilor sediilor fostelor camine Culturale au fost inchiriate comerciantilor din lipsa fondurilor pentru intretinere, devenind unitati de alimentatie publica cu desfacere de bauturi alcoolice. "Infractiunile cu violenta cresc in mediul rural, de regula in sezonul rece, cand taranii nu se mai indeletnicesc cu activitatile agricole de sezon. La ora actuala se poate spune ca exista in jur de 25 de carciumi in fiecare comuna din judetul Constanta., a declarat seful serviciului Paza si ordine pe judet, subcomisar Adrian Rapotan. Incepand cu luna noiembrie, carciumile de la sat sunt practic luate cu asalt, iar clientii-bastinasi, satui de vinurile pastrate in butoaiele din pivnita casei, prefera bauturile spirtoasele de cea mai joasa speta. Pe fondul problemelor cotidiene si a non-activitatii, oamenii isi gasesc refugiul la bodega satului. "Nu exista o stare conflictuala latenta, anterioara, ci este vorba despre izbucniri spontane, incurajate de vaporii de alcool." a mai spus Rapotan Neavand argumente verbale, oamenii trec la forta si ramane in viata cel care da mai repede cu parul sau strapunge victima cu cutitul pana in prasele.

Topul violentelor

"Pe locul intai sunt starile conflictuale intrafamiliale intre rude si mai ales intre concubini. Scenariul scandalului are o intriga simpla: ea isi aduce aminte ca el nu i-a mai dat bani de multa vreme, iar el o acuza taios de infidelitate. Ca gen de infractiuni pe locul intai sunt vatamarile corporale , apoi vatamarile corporale grave, pe urma loviri si alte violente, lovituri cauzatoare de moarte si omoruri. Anul trecut am avut in jur de 150 fapte comise cu violenta in mediul rural. In cursul lunii ianuarie din acest an au fost inregistrate 138 infractiuni judiciare si 10 fapte comise cu violenta"., a declarat subcomisarul Rapotan. Zilele predominante in care oamenii isi ies din fire sunt cele de la sfarsitul saptamanii. Carciumarul dornic sa-i priasca afacerea si sa-i iasa banul spune ca si-a facut discoteca in bodega daca isi aduce doua boxe, muzica si jocuri de lumini. De obicei, infierbantati de atmosfera, se gasesc cativa tineri carora sa le sara mustaru pe motiv ca au fost calcati pe picior sau ca alti indivizi au incercat sa faca ochi dulci iubitei si, ca sa demonstreze cat de cocosi pot fi sar la bataie. Media de varsta la infractiunile prin violenta din mediul rural este cuprinsa intre 20-22 de ani. Fara indoiala exista si discoteci in adevaratul sens al cuvanului , autorizate sa functioneze de Primarie si de Politie care trebuie sa le legalizeze din punct de vedere al desfacerii de bauturi alcoolice. Ele trebuie sa fie la o anumita distanta fata de Biserica, scoli, gradinite. Politistii spun ca cele mai "vestite" comune din cauza localnicilor iuti la manie sunt Chirnogeni, Plopeni, Mereni, Ioan Corvin, Cobadin, Kogalniceanu. La fiecare sfarsit de saptamana politia organizeaza actiuni pentru prevenirea si combaterea violentei prin prezenta politistilor in locurile aglomerate unde ar putea izbucni scandaluri. Problema este ca de regula la un post de politie sunt doi-trei politisti si este greu ca acestia sa faca fata la cateva sate care sunt aferente comunei, unde seara se da cel putin cate o paranghelie. Distanta intre sate este uneori de cate 10-15 km., iar postul nu este dotat cu masini suficiente pentru o deplasare operativa". Acum satele parca nu mai au nici un dumnezeu, asa cum era in perioada interbelica atunci cand argumentele de autoritate erau jandarmul, preotul, medicul si invatatorul, vorbele fiind deosebit de pretuite pentru oamenii de rand. Sa sanctionezi este foarte usor, dar ca sa previi este mai eficient, desi actiunea de prevenire capata in zilele noastre conotatii perimate.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii