Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:55 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial 1 Mai muncitoresc, sărbătorit „tradiţional“, cu mici şi bere

ro

01 May, 2017 00:00 4408 Marime text
Nu mai miră pe nimeni ca în această perioadă să fie întinse grătare peste tot, pentru a fi în rând cu lumea care aşa ştie că trebuie să sărbătorească ziua de 1 Mai. În anii trecuţi, autorităţile organizau grătare oficiale, iar unii mai norocoşi beneficiau de tichete care le asigurau gratuit o porţie de mici şi bere. Bineînţeles, pentru a intra în posesia bucăţelelor de carne tocată sfârâinde, „norocoşii“ stăteau la cozi de zeci de persoane şi aşteptau cuminţi să savureze delicatesele care întotdeauna par mai delicioase atunci când sunt gratuite.
 
Cu siguranţă sunt mulţi printre cei care serbează ziua de 1 Mai care nu ştiu ce semnifică această zi şi de ce a fost acordată o minivacanţă. Cei mai mulţi preferă să petreacă aşa cum ştiu mai bine în această perioadă şi să se relaxeze pentru a putea începe o nouă săptămână de lucru.
Conform Wikipedia, în anul 1889, Congresul Internaţionalei Socialiste a decretat data de 1 mai ca Ziua Internațională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago, ziua fiind comemorată prin manifestații muncitorești. Cu timpul, 1 Mai a devenit sărbătoarea muncii în majoritatea țărilor lumii, diversele manifestări căpătând amploare pe măsură ce autoritățile au convenit cu sindicatele ca această zi să fie liberă.
 
De departe unul dintre locurile cele mai râvnite de petrecăreţi în minivacanţa de 1 Mai este staţiunea Vama Veche, a cărei plajă s-a umplut deja de turişti dornici să trăiască la maximum bucuria de a vedea marea, pentru unii dintre ei, pentru prima dată în acest an. Chiar dacă apa este foarte rece în această perioadă, unii mai curajoşi încearcă senzaţia primei băi în mare, după ce, în prealabil şi-au făcut curaj cu un păhărel de alcool.
 
Distracţia este în toi la malul mării, staţiunile fiind pline de turişti. Terasele şi-au deschis porţile, iar patronii îşi freacă deja mâinile în speranţa că acesta va fi startul unui sezon estival mai bun decât cel precedent. Pregătirile au început cu mult înainte, tocmai pentru a-şi întâmpina turiştii aşa cum se cuvine şi a-i convinge să le mai calce pragul în acest sezon estival.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii