Un „like” pe rețele de socializare valorează mai mult decât o viață
Un „like” pe rețele de socializare valorează mai mult decât o viață
06 Jul, 2025 17:00
ZIUA de Constanta
262
Marime text

.jpg)
.jpg)
Chiar atât de mult s-au îndepărtat oamenii de firesc, de ciclul natural al vieții încât au uitat ce înseamnă un animal sălbatic și ce presupune interacțiunea cu el?
Și când spun asta mă refer la cazul mult mediatizat al turistului Italian care a fost sfâșiat de o ursoaică în plină zi. Da, este tragic să se întâmple așa ceva.
Însă acest incident putea fi lesne evitat dacă ar fi existat o minimă conștientizare a comportamentului nostru vizavi de animale sălbatice, în special atunci când vine vorba de urși.
Pare redundant și de la sine înțeles, dar simt nevoia să subliniez că urșii nu sunt pisicuțe sau căței drăgălași pe care să îi putem hrăni la orice colț de stradă. De selfie nici nu mai poate fi vorba. Nu este cazul de momente Kodak cu urși din pădure.
Din nefericire, pentru italianul ucis este prea târziu, dar pot fi salvate alte vieți.
Mesajele afișate pe panourile de avertizare, inclusiv în limba engleză, în punctele de risc se pare că nu sunt suficiente.
În zona în care motociclistul Italian a murit sunt 112 urși estimați. Direcția Silvică Argeș a montat peste 20 de panouri de avertizare, dar nu au rezultatul scontat. Oamenii continuă să se apropie periculos de mult de aceste animale sălbatice, ale căror reacții este evident că nu le cunosc, punându-și viața în pericol.
În plus, în afară de victimele umane, vin ca și consecință în urma acestor incidente și victimele din rândul animalelor. Urșii ajung să fie împușcați, fără a avea vreo vină decât aceea că s-au aflat în locul nepotrivit, în momentul nepotrivit.
Se pare că este în van și faptul că cercetătorii tot spun că atunci când un om hrănește un urs, ursul este condamnat la moarte. Este o afirmație pe care cercetătorii o fac adesea, în special în cazul urșilor care au ajuns să trăiască pe marginea drumului.
Legislația actuală prevede deja sancțiuni pentru hrănirea animalelor sălbatice, prin Legea vânătorii. „Hrănirea complementară a vânatului” atrage amendă între 500 și 1.500 de lei.
În purul stil românesc, avem legi superbe dar nu se prea aplică. Potrivit unei analize, în perioada 2014 – 2024, au fost date doar 18 amenzi, în valoare totală de 6.900 de lei, iar autoritățile au ales aproape de fiecare dată valoarea cea mai mică.
Din punctul meu de vedere, îndepărtarea semenilor noștri de viața autentică și virtualizarea excesivă sunt factori importanți în astfel de incidente.
Trăim atât de mult în lumea virtuală a rețelelor de socializare încât un „like” pentru poze sau video valorează mai mult decât viața unui om sau a unui animal. Pierdem deseori din vedere că ne aflăm într-un mediu sălbatic, nu printre blocuri, pe asfalt.
În neaoșul stil autohton, este nevoie să se petreacă tragedii pentru a atrage atenția asupra unei situații care se prelungește de prea mult timp fără să se ia măsuri. Și câteodată nici atunci. Bilanțul cazurilor vorbește de la sine.
Citește și
Să nu lăsăm „lumina” să ne întunece Sărbătorile și nici alcoolul să ne înece bucuria
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii