Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:47 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Căpşunar de lux Iulian Nedu, veriga lipsă din afacerile vameşilor (documente)

ro

31 May, 2011 20:00 15117 Marime text

cap_1.jpgNedu a fost vicepreşedinte al RCJ Farul Constanţa în 2003, când din echipa de conducere mai făceau parte Aurelian Pilcă, Liviu Ghebaur şi Dan Florin Prisăcaru

Numele Pilcă, Tudoran şi Bogatu au fost pe buzele tuturor începând de săptămâna trecută, atunci când au avut loc percheziţiile şi 28 de inşi, printre care şi fostul secretar general al MAI Laurenţiu Mironescu, şi-au pierdut libertatea, cel puţin pentru un timp.

În firmele foştilor vameşi, afaceri ce par... pătate au apărut mai mereu aceleaşi nume: Dumitru Teşeleanu, Teodor-Constantin Pilcă, Dragoş Iulian Tudoran, Marius Făinărea, Octavian Raica şi Dan Florin Prisăcaru. O singură persoană a fost foarte activă în cercul afaceristic al foştilor vameşi, iar acum a dispărut în totalitate: Iulian-Ilie Nedu. Acesta a administrat, vreme de mai bine de cinci ani, mai toate afacerile grupului, societăţi cum ar fi Container Clearance Services, Sea Container Services sau North Star Investment. Până în 2009, toate au părut bune şi frumoase, numai că, în anul de graţie 2011, unul nu tocmai bun pentru prietenii, partenerii de afaceri şi foştii colegi de muncă de la Vamă, Nedu a dispărut. Poate că, fiind în mijlocul evenimentelor de business ale lui Pilcă, Bogatu & Co, Nedu ar putea să ofere anchetatorilor mai multe informaţii decât oricine. Însă, pe lângă faptul că numele nici nu i-a fost pomenit, se pare că acesta a plecat din ţară, în Spania, în urmă cu un an şi jumătate. O fi prevestit Iulian Nedu că barca foştilor vameşi este pe cale să se scufunde?

Legătura cu Ghebaur, Banias şi Mironescu

Despre Iulian-Ilie Nedu nu se cunosc prea multe detalii. Nu a fost vameş, s-a născut în Chirnogeni şi, după ce a ieşit din afacerile cu pricina, a devenit impresar sportiv. Fratele său, Gheorghe, fost antrenor al CS Eforie, echipă din Liga a III-a, spune că Iulian a plecat din ţară în urmă cu mai bine de un an şi jumătate. „Îşi cumpărase o casă acolo mai demult. A aşteptat să termine copiii clasa a zecea şi a plecat acolo definitiv", povesteşte fratele. Nedu a mai fost şi vicepreşedinte al RCJ Farul Constanţa în 2003, când din echipa de conducere mai făceau parte Aurelian Pilcă, Liviu Ghebaur şi Dan Florin Prisăcaru. Aşa cum am mai spus, Nedu nu a fost numai asociat cu actualii inculpaţi ci, mult mai important, administratorul firmelor acestora. Cu alte cuvinte, omul de încredere, cel căruia îi împărtăşeau toate secretele de business. În 2004, Nedu împărţea administrarea North Star Investment cu Liviu Şerban Ghebaur. Societatea a fost înfiinţată în acel an de North Star Shipping, firma lui Ghebaur, cu Sea Container Services, una dintre afacerile foştilor vameşi.

sea_container_group.jpgÎn acelaşi an, Liviu Octavian Dragomir şi aceeaşi societate Sea Container Services pun bazele SC Sea Container Shipping SRL. Administrarea afacerii le revine lui Dragomir şi lui Iulian-Ilie Nedu. Un an mai târziu, în august 2005, SC Euro Shipping Services, afacerea împărţită de Mircea Banias, Laurenţiu Mironescu şi Ioan Bălan, alături de Sea Container Services şi Euroexpert Grup, înfiinţează SC Romterminal SRL. Administrator a fost ales, evident, Nedu, la fel ca şi în cazul societăţii Container Clearance Services SRL. În iunie 2006, Sea Container Services, reprezentată prin Iulian Nedu, intră în SC Multitrend Impex, cesionând 50% din părţile sociale de la Romulus Ovidiu Coandă. Cealaltă jumătate îi aparţinea lui Alexandru Maxim. Eugen Bogatu a fost desemnat să administreze societatea. Noiembrie 2006 l-a prins pe Nedu ca reprezentant al taţilor Ion Dumitru, Dumitru Teşeleanu, Teodor Constantin Pilcă şi Manolache Făinărea în SC Dana '95 SRL. Venid&CO este una dintre firmele în care Nedu a deţinut părţi sociale alături de foştii vameşi. În ianuarie 2007, bazele afacerii au fost puse de Bogatu, Nedu, Aurelian Pilcă, Făinărea, Dumitru Teşeleanu şi Dan Florin Prisăcaru. Bogatu şi Cristian Gheorghiev Popescu au fost numiţi administratori ai Venid&CO. În acelaşi an, nucleul a înfiinţat Deluxe Construct (fără Bogatu, dar cu Dragoş Iulian Tudoran) şi Turnuri SRL (cu Bogatu şi Lucian Orban). În august 2007, Nedu, alături de Danis Metcom şi Stone Group, a adus pe lume Almatown, firmă administrată de Marius Făinărea, iar în noiembrie afaceristul a fost cooptat în Rom Container în locul SC Sea Container Services, firmă al cărei asociat a fost, alături de Octavian Raica, Făinărea şi Teodor Constantin Pilcă.

Business cu fata lui Cilibia

Iulian-Ilie Nedu are şi acum propriile afaceri, departe de foştii vameşi. Alături de soţia sa, Adriana, se ocupă de Nedu Sport Management, cu sediul pe strada Luminişului nr. 4. Societatea are ca punct de lucru Eforie Nord, conform contractului de concesiune din 21 ianuarie 2008, pentru 25 de ani. Nedu Sport Management a avut, în 2007, sediul în „casa" vameşilor: Portul Constanţa-Sud Agigea, Incinta II, Lotul B1, Clădire Administrativă C2, biroul nr. 8. Nedu mai deţine părţi sociale în Meridian Trans (alături de Constantin Cicio) şi Deniro Logistic (societate aflată în întrerupere temporară de activitate). Potrivit Registrului Comerţului, Iulian-Ilie Nedu este reprezentant asociat persoană juridică în SC Aries Interlink SRL. Societatea are patru asociaţi persoane juridice: Aries Shipping Agency, Benemar Maritime Service, Aries Logistics şi Triton Marine OIL. În două dintre aceste firme, Aries Shipping Agency şi Triton Marine OIL, este asociată Laura Bianca Buşu, fiica lui Dumitru Cilibia, şeful de la Petroconst, PSD-ist şi asociat al fostului viceprimar şi ministru al Mediului Nicolae Nemirschi. Soţia şi fiul lui Nedu, Adriana şi Sorin, sunt parteneri cu Ionuţ Măciucă în Fast Freight SRL. Soţii Nedu au intrat şi în datorii din cauza afacerilor vameşilor. Pe 8 iulie 2008 s-a notat o datorie la Raiffeisen Bank a persoanelor juridice Container Clearance Services şi Sea Container Services, ce va expira pe 8 iulie 2013. Este vorba despre 300.000 de euro (conform contractului de credit 40018 din 25.06.2008) şi 100.000 de euro (conform contractului de credit 40019 din 25.06.2008) pentru care Adriana şi Iulian au ipotecat un teren în suprafaţă de 225 mp şi construcţia de pe acesta, identificată cu nr. cadastral 1288 conform încheierii de Carte Funciară 11130 a localităţii Agigea, de pe strada Emil Racoviţă nr. 52, lot 67 B, zona Steaua de Mare.

Plecat în Spania sau nu, Iulian Nedu poate fi martorul cheie în dosarul privind afacerile vameşilor.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • tomass 01 Jun, 2011 13:37 Nedu scotea containerele din terminalul lui SUN SHIPP din dana 36 le punea pe masinile lui Pilca si Fainarea ce intocmeau ca vamesi documente de tranzit in fals le duceau in depozite ale arabilor unde descarcau marfa, respectiv tigari,bauturi sau ness si predau containerul gol lui Nedu.Acest mic dar in acelasi timp mare excroc stie toate manevrele grupului,dar la suparat pe Bogatu care la indepartat.(Pestarau politistu este la curent cu manevrele)