Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:41 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fantana arteziana de la Dacia a intrat in probe

ro

16 Jul, 2003 00:00 817 Marime text

Jeturi artistice cu jocuri de lumini

Aceasta este prima de acest gen construita in oras dupa `90 * Noul obiectiv a intrat in probe luni seara * "In zilele urmatoare, fantana va fi inaugurata", a declarat directorul executiv al Directiei Servicii Publice, Ion Pilat

Considerat poarta de intrare in Romania, municipiul Constanta reprezinta, in acelasi timp, un centru economic, administrativ si cultural cu o importanta majora in circuitul turistic intern si international. Pentru a atrage cat mai multi turisti, Consiliul Local Municipal si-a propus sa infrumuseteze permanent aspectul orasului, prin cresterea obiectivelor urbane. In acest sens, directorul executiv al Directiei Servicii Publice din cadrul Primariei, Ion Pilat, a precizat ca, in urma cu doua seri, au fost efectuate primele probe ale noii fantani arteziene, situata in cartierul Dacia, la intersectia bulevardelor Tomis si Alexandru Lapusneanu. "Incepute cu aproximativ 45 de zile in urma, lucrarile efectuate la noul obiectiv au fost deja finalizate. Fantana a intrat in probe luni seara, in prezenta mai multor cetateni si turisti aflati in zona, urmand ca peste cateva zile, aceasta sa fie inaugurata", a declarat Ion Pilat. De provenienta germana, noul obiectiv completeaza numarul celor sase fantani arteziene ale orasului, aceasta fiind prima fantana construita dupa anii `90 in municipiu.

Scenariu cu 65 de jeturi de apa

Directorul executiv al Directiei Servicii Publice a mai mentionat ca fantana este formata dintr-un numar de 65 de jeturi de apa si cuprinde un scenariu de patru faze de lucru. Prima faza constituie declansarea jeturilor de apa centrale, intrarea in functiune a pompelor cu inele perimetrale este cea de-a doua faza, dupa care urmeaza declansarea la functiune mica a jetului central, scenariul finalizandu-se cu pornirea tuturor celor 65 de jeturi de apa. In final, tot acest joc de jeturi de apa se deruleaza pa parcursul a sase minute. In ceea ce priveste datele tehnice ale fantanii, directorul Pilat a mentionat ca suprafata totala a luciului de apa este de 205 metri patrati, iar volumul apei de 140 metri cubi. "De asemenea, inaltimea jeturilor este reglabila in functie de intensitatea vantului, cu ajutorul unui anemometru care are in partea superioara o girueta. Aceasta este necesara pentru ca vizitatorii sa nu fie stropiti de apa care se revarsa din fantana", a mai spus Pilat. Toate acestea sunt completate cu o serie de jocuri de lumini care dau zonei o imagine aproape feerica. Pentru a veni in intampinarea diferitelor probleme, zona din perimetrul obiectivului este deja pazita de gardieni, iar in etapa urmatoare se va trece la reabilitarea spatiului verde, precum si la dotarea cu banci, cosuri de gunoi si elemente de protectie stradala a zonei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii