Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:24 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ţuţuianu preferă compania femeilor. Cine sunt consilierii personali ai preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa

ro

16 Jan, 2017 00:00 9273 Marime text
Spre deosebire de primarul Constanţei, Decebal Făgădău, care a optat pentru consilieri personali de sex masculin (citeşte aici), şeful administraţiei judeţene, Marius Horia Ţuţuianu, se simte mai bine în compania doamnelor. Atât postul de director de cabinet, cât şi cele trei posturi de consilieri personali sunt deţinute de trei doamne, unele dintre ele apropiate ale şefului CJC din activitatea desfăşurată în sistemul privat înainte de a deveni preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa.

Mirela Matichescu, şef de cabinet al preşedintelui CJC

Directorul de cabinet al preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa s-a născut pe 25.10.1969, iar potrivit CV-ului, se declară un bun organizator, o persoană cu gândire analitică, bună cunoscătoare a strategiilor de afaceri. În perioada 1991-1993 a susţinut studii de scurtă durată în domeniul tehnic - utilaje şi instalaţii portuare la Universitatea „Ovidius” din Constanţa. În perioada 1993-1997 a urmat cursurile Facultăţii de Ştiinţe Economice, specializarea Relaţii Internaţionale, la aceeaşi universitate.
 
În 2001, la 32 de ani, se înscrie şi la Facultatea de Psihologie, tot la Universitatea „Ovidius”, pe care nu o finalizează şi cu diplomă de licenţă. Din 2013 urmează mai multe cursuri de diplomaţie, politică externă sau pentru calificarea ca specialist în parteneriatul public-privat, cursuri organizate de Institutul Diplomatic Român, CCIR sau SC PPP Reaserch Center. Din 2015, urmează un masterat în curs de desfăşurare la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazu“.
 
Matichescu este o cunoştinţă mai veche a preşedintelui CJC, Marius Hoira Ţuţuianu. Aceasta a fost director comercial în mai multe societăţi comerciale, apoi, la 19 februarie 2013, Mirela Matichesu a fost numită vicepreşedinte cu rang de subsecretar de stat al Autorităţii Naţionale pentru Turism. În septembrie 2014 a fost numită preşedinte al instituţiei, înlocuindu-l astfel pe constănţeanul Răzvan Filipescu, care a ocupat această funcţie din aprilie 2013.
 
În luna octombrie 2015, Mirela Matichescu şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Turism, din motive personale, aşa cum a declarat la acea vreme. Înainte de revenirea la Constanţa, ultimul loc de muncă consemnat al Mirelei Matichescu a fost la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, ca director de cabinet al preşedintelui instituţiei, Bogdan Marcel Pandelică.
 
În prezent, şefa de cabinet al preşedintelui CJC este şi reprezentantul administraţiei judeţene în Adunarea Generală a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „ITI Delta Dunării” Constanţa. Din septembrie 2016, Matichescu este şi arbitru în cadrul Tribunalului Permanent de Arbitraj. Aceasta este o alternativă la instanţa de judecată şi este o jurisdicţie arbitrară permanentă, înfiinţată conform dispoziţiilor Codului de procedură civilă. Tribunalul este abilitat să judece litigiile civile în care sunt implicate persoane juridice sau fizice, cu condiţia ca acestea să fi încheiat în prealabil o convenţie arbitrară scrisă. Hotărârile pronunţate de Tribunalul Permanent de Arbitraj sunt definitive şi obligatorii.

Un fost colaborator de nădejde al lui Nicuşor Constantinescu, consilier personal pentru Ţuţuianu

Paraschiva Mocănaşu a devenit şi ea consilier personal al preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, ca o recompensă, probabil, după ce a pierdut alegerile din iunie 2016, iar mai târziu, alături de alţi colegi de partid, a fost nevoită să demisioneze în august 2016 din funcţia de consilier local al comunei Castelu, în urma unui conflict cu primarul localităţii, Nicolae Anghel. Atunci, PSD şi-a retras toţi consilierii, şi astfel Mocănaşu a rămas „pe dinafară”. A fost promovată însă, prin grija partidului, la judeţ, unde probabil este consilierul preşedintelui Marius Horia Ţuţuianu pe probleme de agricultură.
 
Mocănaşu este fostul director executiv de la Camera Agricolă Judeţeană Constanţa, un colaborator de nădejde al fostului preşedinte al CJC, Nicuşor Constantinescu (aflat în detenţie). Paraschiva Mocănaşu a intrat în Consiliul Judeţean pe postul de consilier în cadrul Serviciului de Agricultură, Industrie şi Dezvoltare Rurală, în septembrie 2005, după care, în februarie 2006, a fost promovată pe funcţia de inspector, aşa cum arată declaraţia sa de avere depusă la CJC. Mai apoi, în iulie 2008, a ajuns consilier în cadrul Direcţiei Generale de Afaceri Europene. Până să intre în CJC, din aprilie 2002, a fost reprezentant teritorial pentru judeţul Constanţa la Agenţia Domeniile Statului Bucureşti, iar înainte, din noiembrie 1996, a lucrat la SC Indscrofmet SA Independenţa, unde era director. Cât a fost inspector în cadrul Serviciului de Agricultură, Industrie şi Dezvoltare Rurală, Paraschiva Mocănaşu a fost detaşată la mai multe primării din judeţ, pentru a le ajuta cu problemele de fond funciar.
 
Mocănaşu a candidat şi în 2008, din partea PSD-ului condus de Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu, la Primăria Castelu.

Fosta colaboratoare de la Neptun-Olimp SA a devenit consilier personal

Ramona Zena Petcu este şi ea consilier personal al preşedintelui CJC, însoţindu-l practic pe acesta din activitatea privată în administraţie. Până la data de 25 octombrie 2016, Ramona Zena Rusu Petcu a fost administrator la SC Neptun-Olimp SA, în timp ce Marius Horia Ţuţuianu a ocupat până în vara acestui an atât funcţia de director al societăţii, cât şi funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al firmei. Totodată, Ramona Zena Petcu apare pe o reţea profesională ca şef birou comercial la Euxin SA, societatea unde Ţuţuianu a fost, de asemenea, director general. Aceeaşi doamnă a fost şi analist financiar la SIF Transilvania SA, în care preşedintele Consiliului Judeţean deţine acţiuni. Zena Petcu este în acelaşi timp membru CECCAR, a absolvit şi cursuri de auditor intern, dar şi de management în turism.

Carmen Stoica, reprezentantul CJC în mai multe CA-uri

Despre consilierul personal Carmen Stoica, informaţiile sunt sărăcăcioase. Consilierul preşedintelui CJC, Marius Ţuţuianu, este şi reprezentantul Judeţului Constanţa în cadrul Adunării Generale a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Sud-Est” pentru Situaţii de Urgenţă. Stoica este, de asemenea, şi reprezentantul CJC în Consiliul de Administraţie al Bibliotecii Judeţene „I.N. Roman” din Constanţa. 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii