Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:08 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Evenimentul de încheiere a proiectului „Campus şcolar - Grup Şcolar Cumpăna” Mariana Gâju - „Educaţia nu înseamnă doar arta de a trăi frumos, educaţia este pur şi simplu arta de a exista!” (galerie foto)

ro

21 Oct, 2016 00:00 2926 Marime text
Primăria şi Consiliul Local al comunei Cumpăna, judeţul Constanţa, au susţinut, ieri, ceremonia de închidere a proiectului „Campus Şcolar - Grup Şcolar Cumpăna”. Proiectul, cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, urmăreşte creşterea accesului la educaţie în învăţământul preuniversitar pe profilul servicii, domeniul pregătirii de bază fiind turism şi alimentaţie.
 
Prezenţi la eveniment au fost preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), Marius Horia Ţuţuianu, preşedintele Asociaţiilor Patronatelor din Turism, Nicolae BucovalăAdrian Crăciun, din partea Zonei Metropolitane, şi Gabriela Neagu, din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa. De asemenea, şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Constanţa a avut un reprezentant.
 
Primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju, le-a mulţumit celor prezenţi: „Administraţia publică locală Cumpăna le mulţumeşte tuturor colaboratorilor că ne-au fost alături şi au crezut în sustenabilitatea acestui proiect. Mulţumim domnului preşedinte Ţuţuianu că a revenit pentru a treia oară la noi la Cumpăna şi, deşi avea şedinţe de Consiliu la nivel judeţean, a ales să vină aici ca să promoveze educaţia. De asemenea, n-am putea să fim aici fără aprobările ISU, care ne apără de tot ceea ce înseamnă pericole”.

Lipsa de promovare a examenului de Bacalaureat nu este un impediment

Primarul a susţinut că inspectorul şcolar general din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, Gabriela Bucovală, nu a fost de acord cu înfiinţarea acestui campus la Cumpăna: „Nu a venit la deschiderea anului şcolar, nu a agreat construcţia acestui campus şcolar într-o comună, unde Liceul «Nicolae Dumitrescu» a avut zero promovabilitate la Bac. Rezultatele şcolare dezastruoase de la Bacalaureat au apărut deoarece rămâneau copiii cei mai slabi la acest liceu. Restul copiilor plecau la Constanţa, la licee dintre cele mai importante. Avem olimpici”.
 
„Au fost nouă copii în clasa a XII-a. Din nouă, s-au înscris doi la examen, dintre care unul nu s-a prezentat, iar celălalt nu a luat examenul. D-aia au spus unii că nu trebuie campus şcolar la Cumpăna. Şi la Ostrov există dorinţa desfiinţării liceului. Nu asta este soluţia! Obligaţia noastră constă în a-i scoate din baruri şi de pe maidane pe copii, să-i ducem la şcoală şi să le oferim condiţii,” a precizat Mariana Gâju.
 
Primarul a mai specificat că intenţionează să creeze o clasă la nivel liceal şi profesional cu Universitatea Maritimă Constanţa, care să pregătească elevii să devină maşinişti şi electronişti, pentru a putea pleca pe vase de croazieră.

Horia Ţuţuianu - „Mă bucur că la Cumpăna se construieşte”

În cadrul ceremoniei de închidere a proiectului a luat cuvântul şi Horia Țuţuianu, preşedinte CJC, care a lăudat eforturile administraţiei locale a comunei: „Vin de fiecare dată cu plăcere la Cumpăna, aveţi un primar destoinic. Mă bucur că la Cumpăna se construieşte şi este foarte important că se construieşte pentru educaţie. Am văzut în judeţ multă decădere, vă spun sincer. Mulţi primari uită să se aplece asupra educaţiei”.
 
În acest context, primarul ec. Mariana Gâju a oferit diplome de excelenţă colaboratorilor, diplome ce au avut drept motto „Educaţia nu înseamnă doar arta de a trăi frumos, educaţia este pur şi simplu arta de a exista!”.

Încă un proiect din fonduri europene, finalizat

„Campusul şcolar - Grup Şcolar Cumpăna” a fost cofinanţat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 3: „Îmbunătăţirea infrastructurii sociale”, Domeniul major de intervenţie 3.4 - „Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formare profesională continuă”. Parteneri în contractul de finanţare a proiectului au fost Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în calitate de autoritate de management pentru Programul Operaţional Regional 2007-2013, şi Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Est, în calitate de organism intermediar.
 
Bugetul proiectului a fost de 35.124.409,09 lei, din care 26.952.554,70 de lei reprezintă valoarea totală eligibilă pentru finanţare. 8.710.905,48 de lei reprezintă contribuţia Primăriei comunei Cumpăna la cheltuielile proiectului. Beneficiarii direcţi sunt cei 600 de elevi şi cele 20 de cadre didactice care asigură desfăşurarea procesului educaţional.
 
Realizarea obiectivului de investiţii Campus Şcolar „Grup Şcolar Cumpăna” a reprezentat: executarea unei şcoli cu 24 de clase, a unui cămin-internat cu 120 de locuri, a unei cantine, a atelierelor şcolare, a unei săli de sport, a unei baze sportive, amenajarea unei centrale termice, a unui punct control acces - cabină poartă, echiparea clădirii cu instalaţii termice interioare, instalaţii sanitare, instalaţii electrice; finisarea interioară şi exterioară a obiectivului de investiţii; alimentarea cu apă, canalizare menajeră, reţele termice şi apă caldă menajeră; racordare electrică, branşament de gaze naturale şi racordarea la telefonie şi internet.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii