Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:58 14 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A fost inaugurata noua Sectie de ATI, de la Spitalul Judetean (galerie foto)

ro

18 Nov, 2009 02:36 2001 Marime text
inaugurare_sti.jpgSaloanele cu dotări şi aparatură modernă vor mai sta goale cel puţin două săptămâni, perioadă în care vor fi mobilate corespunzător.

Ieri, zeci de persoane din rândul personalului sanitar al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa (SCJU), precum şi numeroşi reprezentanţi ai altor instituţii din oraş au asistat la inaugurarea Secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă şi apoi la slujba religioasă de sfinţire.

„Această secţie este rezultatul efortului exclusiv al echipei care a venit în luna iunie. Ne-am preocupat foarte tare de această secţie pentru că acest spital trebuie să aibă o reanimare foarte modernă, pentru a face faţă oricărui fel de intervenţie, indiferent de natura sau numărul lor. Este o secţie foarte modernă. Ne putem compara cu oricare alt spital din lume din punct de vedere al echipării, dotării, aparaturilor, facilităţilor şi al personalului", a declarat managerul SCJU Constanţa, dr. Dan Căpăţână.

Noua secţie de ATI, situată la etajul trei, este compusă din şase saloane, fiecare cu câte cinci paturi. Totuşi, la etajul opt mai există, potrivit şefului Secţiei ATI, dr. Nicolae Gheorghe, încă opt paturi pentru copiii între zero şi 16 ani.

Acesta a mai precizat că momentan există doar 15 ventilatoare, când de fapt ar fi necesare cel puţin 30, şi minim două de rezervă, însă se pare că vor primi de la Ministerul Sănătăţii şi restul aparaturii. Un astfel de ventilator poate costa chiar şi 30.000 de euro.

În schimb, celelalte aparate necesare sunt suficiente, iar condiţiile din saloane rivalizează cu cele din marile spitale.

Sistemul de aer condiţionat, special pentru ATI, filtrează aerul. Acest lucru este extrem de important deoarece o asemenea secţie este foarte bogată în floră microbiană, iar geamurile nu se pot deschide pentru a se aerisi.

Potrivit dr. Nicolae Gheorghe, de când s-a realizat secţia veche de terapie intensivă, în 1968, nu s-a mai efectuat nicio renovare, ci doar curăţenii generale. Acum, se pare că s-a cheltuit peste un milion şi jumătate de euro doar pentru construcţia acestei noi secţii.

Dr. Nicolae Gheorghe a declarat, la inaugurare, că este convins că randamentul va fi altul la nivelul secţiei, însă „sper să nu aveţi nevoie de serviciile noastre", a precizat acesta.

Totuşi, secţia va putea primi pacienţi abia peste aproximativ două săptămâni. Până atunci, managerul Dan Căpăţână a precizat că speră să achiziţioneze şi paturi speciale pentru ATI. Într-o primă fază vor fi cumpărate între 12 şi 15, în funcţie de banii de care mai dispune SCJU Constanţa. Acestea au telecomandă, motoare electrice, saltele speciale şi costă, fiecare, peste o mie de euro.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii