Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:57 13 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE TEXT Sorin Grindeanu și Traian Preoteasa susțin declarații la Gara Constanța, în contextul lansării programului estival de transport Trenurile Soarelui 2024 (FOTO+VIDEO)

ro

14 Jun, 2024 11:39 1000 Marime textAstăzi, 14 iunie 2024, Sorin Grindeanu - ministrul Transporturilor și Infrastructurii (MTI), Traian Preoteasa – director general la CFR Călători, plus directori de specialitate din companie și oficiali din cadrul companiilor de profil din subordinea MTI vor susține declarații de presă la Gara Constanța, începând cu ora 11:40, în contextul lansării programului estival de transport Trenurile Soarelui 2024.
 
Călătoria inaugurală se face pe ruta București Nord – Constanța și retur.
 
Programul se derulează din 14/15 iunie 2024, iar turiștii vor avea la dispoziție 30 de trenuri ce vor asigura zilnic legături directe din toată țara cu staţiunile de la Marea Neagră și cu Delta Dunării până la data de 7-8 septembrie 2024.
 
Toate regiunile ţării vor fi conectate în perioada verii cu destinaţiile de vacanţă cele mai căutate de pe litoralul românesc, CFR Călători oferind tuturor posibilitatea de a călători fie cu trenurile directe dinspre Arad, Deva, Timișoara Nord, Reșița Nord, Oradea, Satu Mare, Baia Mare, Cluj Napoca, Târgu Mureș, Brașov, Suceava, Iași, Galați, Buzău, fie prin asigurarea unei conexiuni rapide din București Nord prin intermediul trenurilor care circulă într-un orar cadențat (la 1-2 ore) pe ruta București Nord – Constanța și retur.
 
Astfel, timp de trei luni, 30 de trenuri directe (15 dus/15 întors, inclusiv ramurile aferente), din care 14 trenuri (7 dus/7 întors) au ca destinație/plecare Mangalia.
 
36 de trenuri (18 dus/18 întors) vor asigura legătura Capitalei cu litoralul și retur: 15 perechi din București Nord (din care 9 perechi trec și prin București Băneasa), 2 perechi numai din București Băneasa și 1 pereche din București Obor.
 
Pentru călătoria spre Delta Dunării, din 15 iunie 2024, trenurile IR 1981/ R 8653 și R 8656/ IR 1982 vor asigura zilnic legătura directă București Nord – Tulcea Oraș și retur pe întreaga durată a sezonului. De asemenea, în Medgidia va fi asigurată zilnic conexiunea spre Tulcea Oraș și retur cu trenuri dinspre Capitală sau Constanța.
 
Programul detaliat cu trenuri, rute și ore de circulație:
 
Durata călătoriei pe ruta București – Constanța este în medie de circa 2 ore și 20 minute – timp greu de atins de alte mijloace terestre de transport, din centrul Bucureștiului până în centrul Constanței.
 
Condiții de călătorie
 
Toate trenurile InterRegio estivale au în compunere vagoane clasa climatizate, dotate cu prize electrice pentru încărcarea bateriei laptop-ului sau a telefonului mobil, toalete ecologice, uși de acces și intermediare semiautomate. Majoritatea vagoanelor sunt modernizate (reconstruite integral) în ultimii 14 ani. De asemenea, trenurile cu parcurs lung au în compunere vagoane cușetă și vagoane de dormit.
 
Tarife
 
Biletele la trenurile CFR Călători sunt accesibile tuturor prin gama variată de oferte comerciale. Acestea sunt prezentate în detaliu pe www.cfrcalatori.ro, la secțiunea Trafic intern/ Oferte și Facilități. Pentru serviciile cuprinse în programul special estival sunt valabile toate facilitățile de călătorie acordate prin actele normative în vigoare.
 
De asemenea, călătorii pot beneficia de reduceri precum: 10% reducere din tariful de transport la cumpărarea unui bilet cu oferta dus-întors; o reducere de până la 10% din tariful de transport la cumpărarea cu anticipație, 25% la cumpărarea în baza cardului TrenPlus. Elevii beneficiază de gratuitate, iar studenții de 90% reducere la călătoria în vagoanele clasa a 2-a.
 
În perioada programului estival de transport, pe secția Constanța – Mangalia, turiștii aflați pe litoralul românesc au posibilitatea de a călători între stațiunile de pe litoral cu trenurile Regio puse la dispoziţie de CFR Călători. De asemenea, trenurile de lung parcurs care vin din mari oraşe ale ţării (cu plecare din Arad, Oradea, Timişoara, Satu Mare, Târgu Mureş, Cluj Napoca, Sibiu, Reşita, Suceava, Iaşi, Craiova, Bucureşti etc) vor asigura legătura directă cu staţiunile de pe litoral, până la Mangalia.
 
Modalități de cumpărare a biletelor
 
Pentru a avea o predictibilitate a cererii de transport și pentru a ne putea adapta cât mai bine capacitatea de transport la numărul de locuri solicitat, CFR Călători recomandă planificarea din timp a călătoriei, inclusiv cumpărarea legitimaţiilor de călătorie. Biletele pot fi achiziţionate cu anticipație de 30 zile, utilizând următoarele canale de vânzare:
•             online de pe cfrcalatori.ro;
•             din aplicația mobilă “CFR Călători mersul trenurilor și bilete online” (disponibilă în Google Play, App Store și Huawei AppGallery);
•             de la automatele de vânzare bilete din gări;
•             de la casele de bilete din gări, agenții de voiaj CFR Călători și distribuitori autorizați (agenții de turism).
 
Recomandări
 
Înainte de efectuarea călătoriei, rugăm pe toți pasagerii să se asigure că au bilet, pentru evitarea taxării suplimentare în tren. Biletul de călătorie trebuie să fie corespunzător rangului de tren și zonei kilometrice. Altfel vor suporta costurile amenzii conform reglementărilor în vigoare.
 
Pentru informații actualizate despre circulația trenurilor, oferte sau tarife, călătorii sunt rugați să consulte pagina de internet a companiei www.cfrcalatori.ro, secțiunea Mers Tren Trafic Intern, să ne contacteze la numărul de telefon 021/9521 (pentru traficul intern), la numerele de telefon de la gările CFR publicate pe site la secțiunea INFORMAȚII TELEFONICE sau să se adreseze personalului nostru din stații.

UPDATE

A venit Trenul Soarelui

UPDATE 2

Au venit oficialitățile.

Sorin Grindeanu apreciază că trenul a sosit la timp.

Am pus pe roate transportul feroviar. Vom la punct și transportul verde. A făcut 2 ore și 7 minute cu trenul”, a afirmat ministrul Transporturilor.

UPDATE 3

Despre alegerile prezidențiale, Grindeanu spune că „nu vede ca PSD să nu aibă candidat”.

UPDATE 4

Despre Trenurile Soarelui, ministrul transporturilor spune că sunt doar o picătură într-un ocean și poate deveni o normalitate doar dacă se va continua să se investească.
 
UPDATE 5

Traian Preoteasa a luat cuvântul și a susținut în fața presei că aceste trenuri sunt bune, însă arată că încă mai este nevoie de sprijin din partea ministerului:

Proiectul este foarte important, deoarece nu există suficientă capacitate de transport spre litoral
Citește și:
CFR Călători „Trenurile Soarelui” vor asigura zilnic legături directe din toată țara cu staţiunile de la Marea Neagră
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii