Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:58 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Ialomița Intervenții

ro

14 Jun, 2024 10:11 492 Marime text
              Nr.26 din 14 iunie 2024
       
BULETIN INFORMATIV
 
Pompierii ialomițeni au fost prezenți la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local.
Stingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor, intervenția în cazul accidentelor rutiere și asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor reprezintă doar câteva exemple dintre cele 27 de misiuni desfășurate de salvatorii ialomițeni, în ultimele 24 de ore (13.06- 14.06.2024).
La nivel județean, 16 persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD.
 
Dintre cele mai relevante misiuni gestionate de aceștia, amintim:
    
       !    În data de 13.06.2024, în jurul orei 12:20, dispeceratul inspectoratului a fost sesizat cu privire la producerea unui accident rutier, pe DN 2A în localitatea Sărățeni, în care au fost implicate două autoturisme. Au fost alocate de urgență o autospecială de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD. În urma coliziunii, două victime, conștiente și cooperante au fost monitorizate la locul solicitării, ulterior nefiind necesar transportul acestora la unitatea spitalicească.
       
      !  Salvatorii ialomițeni au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor pe timpul desfășurării Festivalului Internațional de Folclor „Floare de pe Bărăgan”, în orașul Amara.
În ultimele 24 de ore, pompierii au acționat pentru localizarea și stingerea a 9 incendii înregistrate la nivel județean.
Din totalul celor 9 incendii care au avut loc în perioada menționată, 8 intervenții au fost înregistrate la arderi necontrolate (vegetație uscată, cultură de grâu), fiind afectate aproximativ 3 hectare de teren. Cauzele probabile de producere a incendiilor au fost stabilite ca fiind focul deschis în spații deschise și jocul copiilor cu focul.
Vă reamintim faptul că, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94 alineatul (1), litera n din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice.
 
       !  În perioada de referință, trei echipaje operative din cadrul Detașamentului de pompieri Slobozia au intervenit pentru localizarea și lichidarea unui incendiu, produs la locuința unui cetățean, pe raza localității Smirna. La locul solicitării au fost alocate de urgență două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD. La sosirea forțelor de intervenție, incendiul se manifesta prin ardere la nivelul acoperișului. În urma evenimentului au ars: mobilier, electrocasnice, articole de îmbrăcăminte și acoperișul pe o suprafață de aproximativ 50 de metri pătrați.
Cauza probabilă de producere a acestuia a fost stabilită ca fiind scurtcircuitul electric generat de un cablu defect sau neizolat corespunzător.
Pentru a preîntâmpina producerea unor astfel de evenimente, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Barbu Catargiu” al județului Ialomița vă recomandă:
• nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: aparate de aer condiționat, mașină de spălat rufe, mașină de spălat vase, fier de călcat, lampă, televizor şi altele asemenea;
• instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului;
• verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate.
• dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a stecher-ului. Incendiul este iminent.
• unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizează în mod special, electrocasnicele mari (radiator, frigider, reşou, aerotermă, maşina de spălat etc.). Alocaţi fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi, provocând în scurt timp, un incendiu.
• atunci când plecaţi de acasă pentru câteva ore, deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric. În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei.
 
       În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.
    Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
Compartimentul Informare și Relații Publice
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii