Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:46 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MApN Reuniunea Grupului de contact pentru Ucraina în domeniul apărării și întâlnirea miniștrilor român și ucrainean ai apărării, la Bruxelles

ro

14 Jun, 2024 08:52 483 Marime text
Ministrul Tîlvăr: "Eforturile României și ale aliaților pentru sprijinirea Ucrainei sunt solide și vor continua atât timp cât va fi necesar"
 
Reuniunea Grupului de contact pentru Ucraina în domeniul apărării și întâlnirea miniștrilor român și ucrainean ai apărării, la Bruxelles
 
Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a participat joi, 13 iunie, la o nouă întâlnire a Grupului de contact pentru Ucraina în domeniul apărării, desfășurată la Bruxelles, în marja reuniunii miniștrilor apărării din țările membre ale NATO.
Discuțiile din cadrul Grupului de contact pentru Ucraina  au vizat coordonarea eforturilor statelor membre și identificarea soluțiilor la nevoile curente, având în vedere evoluțiile de pe teren. A fost evidențiată contribuția României și efortul susținut în cadrul Coalițiilor de Capabilități.
Tot astăzi, ministrul Tîlvăr a avut o întrevedere bilaterală cu omologul său ucrainean, Rustem Umerov.
Ministrul Apărării Naționale a reafirmat angajamentul ferm al României pentru continuarea sprijinului oferit Ucrainei. El a prezentat evoluțiile legate de efortul României de a găzdui și operaționaliza Centrul de instruire a piloților de aeronave F-16 de la Fetești, destinat atât piloților români, cât și celor ucraineni. Totodată, oficialul român a transmis că țara noastră va continua să contribuie la instruirea militarilor ucraineni în diverse formate.
Cei doi oficiali au discutat despre evoluțiile situației de securitate din Ucraina și din regiunea Mării Negre. În context, oficialul a subliniat rolul inițiativei României, Turciei și Bulgariei de contracarare a amenințării minelor marine în Marea Neagră, MCM Black Sea, care are scopul de a asigura libertatea de navigație.
„Federația Rusă continuă să atace cu brutalitate Ucraina, provocând pierderi în rândul civililor și afectând grav infrastructura, în special cea energetică. I-am transmis ministrului Umerov că unitatea statelor democratice în sprijinirea țării sale și eforturile făcute de România și alți aliați sunt solide și vor continua atât timp cât va fi necesar“, a declarat ministrul Tîlvăr.
Cei doi miniștri au evaluat ca foarte bune rezultatele de până acum ale programelor de instruire a militarilor ucraineni în cadrul misiunilor EUMAM UA ale Uniunii Europene și INTERFLEX, condusă de Marea Britanie.
Ministrul Umerov a mulțumit și cu această ocazie Guvernului României pentru sprijinul multidimensional pe care Ucraina  l-a primit încă din primele zile ale agresiunii ruse.
În încheierea întâlnirii, cei doi oficiali au reiterat importanța coordonării pe toate aspectele de interes comun.
 
                                                                                                           Biroul de presă
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii