Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:34 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sefii de deconcentrate asteapta reglementarea statutului

ro

02 Mar, 2010 03:16 1926 Marime text
cap_2.jpgÎn acest timp, directorii constănţeni se fac că muncesc, sunt în concedii medicale, de odihnă sau şi-au delegat atribuţiile adjuncţilor

Directorii instituţiilor constănţene vizaţi de declararea ca fiind constituţională a OUG 105/2009 şi 37/2009 nu au fost înştiinţaţi prin nicio cale despre cum îşi vor desfăşura activitatea în perioada cuprinsă până la reglementarea situaţiei. „Nu am primit nicio înştiinţare de la centru, aşteptăm, poate astăzi (n.r. ieri) vom primi lămuriri", au susţinut la unison directorii pe care i-am contactat.

În schimb, aceştia vor apărea în continuare pe statul de plată al fiecărei instituţii, chiar dacă, legal, nu mai reprezintă instituţia.

Cu toţii însă au precizat că au aflat doar prin intermediul mass-media despre pericolul care îi paşte şi despre suspendarea atribuţiilor, însă nimeni nu le-a explicat în mod clar ce trebuie să facă cu exactitate.

Haosul privind statutul actualilor directori din deconcentratele constănţene este departe de a fi soluţionat. După ce ordonanţele 37/2009 şi 105/2009 au fost declarate neconstituţionale de Curtea Constituţională a României iar cele 45 de zile nu au fost suficiente pentru ca guvernanţii să aprobe un cadru legal pentru desfăşurarea activităţii, până la intrarea în vigoare a unei noi legi, şefii de deconcentrate sunt cu fotoliul în pericol.

Teoretic, situaţia directorilor ar putea fi rezolvată la momentul în care iniţiativa legislativă care transformă directorii de deconcentrate în funcţionari publici cu statut special, va trece de camera decizională, Camera Deputaţilor. Ulterior, aceştia trebuie să susţină din nou un concurs, având, desigur, şi susţinerea partidului din care provin. Guvernanţii au dat însă asigurări că aceştia nu vor fi schimbaţi cu cei care, spre exemplu, şi-au câştigat în instanţă dreptul de a reveni în funcţie dar nici cu alţi colegi de-ai lor.

colaj_1.jpg„Nu voi semna nicio plată"

În această perioadă, majoritatea rămân doar cu statutul de „şef", dreptul de semnătură fiindu-le suspendat ori delegat adjuncţilor. Practic, lipsa de acoperire legală pune sub semnul întrebării orice act semnat de aceştia şi mai ales eventualele plăţi pe care instituţiile ar urma să le facă cu girul lor. „Am să evit să fac orice plată în această perioadă până când se va reglementa totul, astfel încât să nu apară alte probleme. Azi poate primim explicaţii de la Autoritatea Naţională şi vom vedea ce atitudine trebuie să adoptăm", ne-a declarat directorul CRPC Constanţa, Mihai Petre.

Teoretic, propunerea legislativă ar urma să ajungă la Camera Deputaţilor pe 9 martie, însă ameninţările PSD-ului de a tergiversa adoptarea acesteia, prin atacarea noii legi la Curtea Constituţională, poate îngreuna şi mai mult situaţia.
Chiar dacă de la centru se dau asigurări că lucrurile se vor rezolva şi nimeni nu va putea să-i dea afară nici pe directori nici pe adjuncţi, reprezentanţii Curţii Constituţionale susţin în continuare că atâta timp cât actul normativ nu mai este în vigoare, nici instrumentele de aplicare ale acestuia nu mai pot fi luate în calcul.

Luându-i la rând pe câţiva dintre şefii unor instituţii deconcentrate vizaţi de lipsa de reglementare legală în baza căruia îşi pot desfăşura activitatea, am aflat că niciunul dintre aceştia nu a fost informat despre măsurile ori restricţiile pe care trebuie să le pună în aplicare după data la care expiră termenul de legalitate, 27 februarie. „Nu am primit nimic, pe mine nu mă afectează prevederea legală pentru că eu sunt deja funcţionar public. Am să-mi fac treaba în continuare indiferent de ceea ce va fi. Adjunctul se află în aceeaşi situaţie cu mine deci nu am cum să-i deleg atribuţiile", ne-a declarat Stere Pufleni, directorul APIA Constanţa.

„Fugiţi" în concediu

Şi Romulus Mincă, şef la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Constanţa, nu a fost înştiinţat în nici un fel cum trebuie să procedeze de acum înainte. „Până va ieşi legea nu am să semnez niciun act şi o să-mi deleg atribuţiile de serviciu. Şi s-ar putea ca în perioada următoare să-mi iau concediu medical să-mi rezolv nişte probleme". Nici Constantin Dina, directorul Direcţiei de Sănătate Publică, nu a primit vreun semnal de la centru cu atât mai mult cu cât de trei săptămâni se află în concediu medical: „Mai stau încă două săptămâni în concediu dar în această perioadă am delegat activitatea". În aceeaşi situaţie este şi şefa Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie, Lidia Turcu, care, de vinerea trecută până mâine este în concediu. „Atribuţiile funcţiei de conducere sunt predate prin delegaţie şefului de birou programe şi dezvoltare până mă întorc eu", a susţinut Turcu, precizând că nici ea la rândul său nu a primit vreo lămurire de la centru vizavi de atribuţiile pe care le mai are sau nu.

Şi directorul Comisariatului Judeţean Constanţa al Gărzii Naţionale de Mediu, Vasile Petro, este în aceeaşi situaţie ca şi colegii săi, nimeni de la centru nu s-a gândit la şefii din teritoriu să-i înştiinţeze în legătură cu munca pe care o vor desfăşura. „Nici eu nu am primit nimic dar dacă ar fi să aşteptăm tot felul de înştiinţări şi decizii ar însemna că nu ne-am mai face treaba. Eu fac în continuare ce am făcut şi până acum. Partea legală se va rezolva pe parcurs, nu trebuie să stăm să aşteptăm fără să facem nimic".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • CRISTINA et.comp. 02 Mar, 2010 20:22 INCOMPETENTII NAIBII DE P.D.l-sti sunt pusi numai ca sa incalge legea si sa faca escrocherii pe bani bani publici.Da si cand li se va termina mandatul ...inchisoarea ii va astepta!
  • foarte bine le face 02 Mar, 2010 10:48 la munca nu la primit banii degeaba!acum sa le vedem fetzele! hahaha