Stelian Ion și colegii din USR și PNL propun abrogarea indemnizației pentru pensionarea judecătorilor CCR
Stelian Ion și colegii din USR și PNL propun abrogarea indemnizației pentru pensionarea judecătorilor CCR

Stelian Ion, deputat USR, a anunțat că a semnat împreună cu colegii săi din USR și PNL o propunere legislativă care vizează abrogarea indemnizației pentru judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) care ies la pensie. Propunerea a fost deja înregistrată la Parlament.
Ce presupune propunerea legislativă
Conform propunerii, judecătorii CCR care își încheie mandatul în acest an ar fi excluși de la acordarea unei indemnizații de pensionare, o sumă considerabilă ce poate ajunge la aproximativ 180.000 de lei, echivalentul indemnizației nete pentru 6 luni de activitate. Această sumă ar urma să fie alocată din bugetul de stat, de la alte capitole, inclusiv investițiile publice, ceea ce a generat îngrijorare în rândul multor politicieni și analiști economici.
Controversele indemnizației
Indemnizația de pensionare a judecătorilor CCR intră în contradicție cu măsurile adoptate de Guvernul României, care a interzis plățile compensatorii în sectorul public, inclusiv primele sau bonusurile acordate la încetarea raporturilor de muncă în instituțiile publice. Măsurile respective au fost luate încă de anul trecut, însă se pare că, în cazul CCR, acestă reglementare nu a fost aplicată, ceea ce a generat nemulțumiri.
Stelian Ion subliniază că această indemnizație nu doar că este nejustificată, dar este și nefondată bugetar, întrucât nu a fost prevăzută în bugetul pentru anul în curs, iar finanțarea sa ar presupune redirecționarea de fonduri de la alte capitole esențiale, cum ar fi investițiile în infrastructură.
Reacția parlamentarilor și a societății civile
Propunerea a fost susținută de un număr important de parlamentari din cadrul USR și PNL, care consideră că acordarea unor astfel de indemnizații pentru pensionarea judecătorilor CCR este un abuz de fonduri publice și un atentat la echitatea bugetară. Mai mult, aceștia consideră că un astfel de demers ar putea crea un precedent periculos și ar putea încuraja alte categorii de funcționari publici să solicite indemnizații nesăbuite la pensionare.
În același timp, societatea civilă și analiștii economici au reacționat pozitiv la propunerea legislativă, afirmând că aceasta ar reprezenta o măsură corectă și responsabilă în contextul actual al economiei și bugetului național.
De acum înainte, propunerea legislativă urmează să fie supusă dezbaterii în Parlamentul României, iar dacă va fi aprobată, va contribui la o reformă a sistemului judiciar, iar sumele care ar fi fost folosite pentru indemnizațiile de pensionare vor putea fi redirecționate spre alte sectoare prioritare, precum sănătatea, educația și infrastructura.
Citește și
AUR anunță că a atacat Legea austerităţii la CCR!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp