Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:04 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Plan de reabilitare a zonei peninsulare

ro

30 Oct, 2002 00:00 1105 Marime text

Revigorarea turismului cultural

Cele mai multe monumente istorice si de arhitectura din Constanta se afla in zona peninsulara a orasului * Marea majoritate a acestora se afla intr-o vizibila stare de degradare * Directia de Urbanism si Directia de Cultura, Culte si Patrimoniu National Cultural au initiat un plan de reabilitare a acestui spatiu * Finalizarea acestuia ar insemna revigorarea turismului cultural in Constanta

Cunoscut mai mult pentru portul comercial sau pentru plajele de la Mamaia, orasul Constanta este un adevarat pastrator al marturiilor evolutiei istorice tumultuoase a acestor locuri, concretizate in numeroase monumente istorice si de arhitectura. Adevarata bijuterie din punct de vedere cultural, zona peninsulara a Constantei a reusit sa capteze atentia pe care o merita din partea administratiei municipiului, atat Primaria, cat si Consiliul Judetean manifestandu-si interesul pentru restaurarea si conservarea acesteia in vederea reabilitarii sale din punct de vedere turistic.

Plan urbanistic pentru Faleza Cazinoului

Termele romane, bazilicile paleocrestine, farul genovez, casa cu lei, vila Sutu, Biserica Armeana "Sfanta Maria", sinagoga evreiasca, casa engleza, mormantul hipogeu, toate acestea sunt monumente istorice sau de arhitectura situate in zona peninsulara a Constantei. Multe dintre ele se afla intr-o stare avansata de degradare, locuitorii acestei zone a orasului desconsiderandu-le valoarea cultural-istorica si turistica. Administratia orasului, dandu-si seama de faptul ca degradarea acestor monumente poate fi ireversibila la un moment dat, a initiat cateva proiecte de restaurare si conservare a peninsulei constantene. Directorul din cadrul Directiei de Cultura, Culte si Patrimoniu National Cultural din Consiliul Judetean, Florenta Marinescu, ne-a declarat ca institutia pe care o conduce a propus, cu ocazia Forumului Cultural National desfasurat anul acesta, ca peninsula din Constanta sa fie declarata zona de rezervatie arheologica si de arhitectura cu regim special prioritar in restaurare si conservare de monumente istorice si de arhitectura. Pentru aceasta, insa, trebuie efectuate demersuri la Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National Cultural. Totusi, ministerul, prin Directia Monumente Istorice, duce o politica de supraveghere si control al intregii activitati in spatiile de interes specific, sanctionand orice interventie neautorizata. Directoarea Florenta Marinescu a mentionat ca Directia de Cultura, Culte si Patrimoniu National Cultural din cadrul Consiliului Judetean sprijina orice proiect cu privire la reabilitarea zonei peninsulare, facilitand aprobarea tuturor autorizatiilor necesare pentru demararea investitiilor. Un asemenea Plan Urbanistic de Dezvoltare privind reabilitarea si valorificarea patrimoniului cultural-artistic din zona Falezei Cazinoului a fost deja aprobat de catre Consiliul Municipal. Directorul din cadrul Directiei de Urbanism a Primariei Constanta, Nicolae Nemirschi, ne-a declarat ca prima faza a derularii acestui plan consta in reamplasarea statuii reginei Carmen Silva in zona fantanii situate intre Cazino si restaurantul Vraja Marii. Apoi, in cursul anului viitor, vor incepe ample lucrari de restaurare a monumentelor istorice si de arhitectura din intreaga peninsula.

850 milioane lei pentru mormantul hipogeu

Florenta Marinescu ne-a mai spus ca implicarea institutiilor de cultura din Constanta este benefica pentru aducerea la adevarata ei stralucire a peninsulei. Astfel, dupa cum Festivalul de Muzica Bisericeasca din anul acesta s-a desfasurat in situl arheologic de langa Catedrala Ortodoxa "Sfintii Apostoli Petru si Pavel", Festivalul International de Teatru Antic din 2004 ar putea avea loc in spatiul delimitat de termele romane, punand in lumina valoarea incontestabila a acestora. In ceea ce priveste mormantul hipogeu pictat situat in spatele restaurantului Irish Pub, monument arheologic unic in sud-estul Europei, Florenta Marinescu ne-a declarat ca de la Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National Cultural au fost alocate 850 milioane lei pentru realizarea unui proiect de reabilitare si conservare, executantul proiectului fiind SC "Arhi-Dam" SRL. Singura problema ar fi faptul ca, in momentul de fata, proiectul respectiv lipseste cu desavarsire. Oricum, finantarea oferita de ministerul de resort orasului nostru este cea mai mare la nivel national. Reprezentantul Guvernului in teritoriu, Gheorghe Martin, ne-a spus ca va face tot ceea ce ii sta in putinta pentru a sprijini proiectele privind zona peninsulara deoarece trebuie sa fim cu totii constienti de enormul potential cultural si turistic pe care il are aceasta. Finalizarea planului de restaurare si conservare a peninsulei ar insemna revigorarea turismului cultural in zona. Toate monumentele istorice si arhitecturale, alaturi de Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie, Muzeul de Arta Populara, Muzeul "Ion Jalea", la care se alatura ansamblurile sculpturale de pe faleza si alte atatea locuri de o frumusete de neuitat s-ar putea inscrie intr-un circuit turistic unic in tara care ar reusi sa amortizeze investitiile facute in peninsula.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii