Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:00 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scandal cu un cetatean american, la Vama Constanta Sud

ro

16 May, 2009 03:18 3838 Marime text
vama_Iulian_Teseleanu_07.jpgSituaţie confuză la Vama Constanţa Sud Agigea. Un cetăţean cu dublă cetăţenie, română şi americană, reclamă că vameşii i-au oprit pe nedrept maşina pe care şi-a adus-o din Statele Unite ale Americii. Omul bănuieşte că la mijloc este o maşinaţiune menită să-l stoarcă de bani, taxele vamale, dar şi taxele de înmagazinare a autoturismului fiind foarte mari.

La rândul lor, reprezentanţii Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea au afirmat că singura neînţelegere constă în faptul că omul nu-şi poate recupera maşina până nu plăteşte taxele vamale, care s-ar ridica, potrivit directorului Biroului, la suma aproximativă de 20.000 de lei. Coşmarul lui Iusuf Dogan a început pe data de 13 septembrie 2008, odată cu sosirea în Portul Constanţa Sud Agigea a containerului cu bunurile familiei sale, agonisite în Statele Unite, printre care „două autoturisme vechi, Honda 2001 şi Mercedes Benz 2005". „Faptele, în ceea ce mă priveşte, sunt următoarele: containerul meu trimis din Portul New York a ajuns în Portul Agigea pe 13 septembrie 2008, a stat în port până pe 28 octombrie 2008, când a fost adus la depozitul ataşat Vămii Agigea", spune cetăţeanul american de origine română. Ulterior, omul spune că i s-a eliberat autoturismul Honda şi bunurile de uz casnic. Totuşi, foarte interesantă este situaţia autoturismului Mercedes, despre care Iusuf Dogan afirmă că i s-a spus că se aşteaptă un răspuns de la Centrul Euroregional de prevenire şi combatere a criminalităţii transfrontaliere, care avea să stabilească dacă maşina figura ca fiind furată din altă ţară. În contextul în care lunile treceau, iar cei de la vamă îi spuneau că încă nu a sosit răspunsul de la acest centru, omul a luat problema în propriile mâini şi s-a decis să-i contacteze el însuşi pe reprezentanţii respectivei instituţii.

Pentru vamă, 3.000 de dolari

Aceştia i-au comunicat că maşina nu figurează ca fiind furată. Pe de altă parte, cetăţeanul american susţine că reprezentanţii vămii au folosit acest pretext pentru a tergiversa procedura, în scopul de a obţine bani. „Deci pretextul aşteptării răspunsului a fost folosit numai pentru a estorca bani de la mine şi a-şi dovedi bunul plac, împotriva legilor şi a bunului simţ şi a atotputerniciei şefilor Vămii Agigea", a afirmat Iusuf Dogan. Mai mult, potrivit calculelor sale, omul spune că, din septembrie 2008 şi până în 28 octombrie 2008 a plătit pentru container şi pentru spaţiul ocupat de acesta în port aproximativ 3.000 de dolari. Începând cu data de 28 octombrie, maşina a fost mutată în alt spaţiu, pentru care Iusuf Dogan achită 10 dolari pe zi, pentru înmagazinare. Omul suspectează că vameşii din Agigea se folosesc de diferite pretexte pentru a refuza să-i elibereze maşina numai pentru a-l determina să achite în continuare taxele de înmagazinare. Totodată, Iusuf Dogan a precizat că intenţionează să-i acţioneze în instanţă pe reprezentanţii vămii Agigea. La polul opus, Iulian Teşeleanu, directorul Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, afirmă că problemele reclamate de Dogan se rezumă, în realitate, la faptul că acesta nu poate să-şi ridice maşina fără a achita taxele vamale. Directorul Vămii Agigea a spus că acestea s-ar ridica la peste 200 de milioane de lei vechi, în contextul în care documentele nu atestă faptul că autoturismul i-a aparţinut lui Iusuf Dogan cu cel puţin şase luni înainte de a încerca să-l aducă în ţară. Teşeleanu a precizat că Dogan are două alternative, să plătească taxele vamale sau să returneze maşina în Statele Unite. „Noi avem inclusiv date de la agenţia de înmatriculare a autoturismelor din SUA, iar potrivit documentelor, maşina nu i-a aparţinut cu şase luni înainte de a o aduce în ţară", a afirmat directorul vămii. În replică, Iusuf Dogan l-a contrazis pe Teşeleanu şi susţine că a avut Mercedes-ul în proprietate încă din luna iunie 2007, de la dealer-ul auto din Statele Unite, iar în iunie 2008 a încheiat contractul de vânzare pentru maşină.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • nedu 15 Jun, 2009 18:29 Iulica vad ca ai ghiarele bine infipte in birou ,asa frate nu te lasa nu trece nimeni fara sa dea apropo cit au dat cei de la ATIFCO cu capacul de fasole la containerele de orez