Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:56 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Duminică, 16 iunie 2024, comunitatea musulmană începe „Sărbătoarea Sacrificiului”

ro

16 Jun, 2024 08:56 3476 Marime text
 
  • Comunitatea musulmană se pregătește de sărbătoare. Duminică, 16 iunie 2024, în a zecea zi a ultimei luni din calendarul Islamic – luna Zilhigge, va începe Sărbătoarea Sacrificiului - Eid al Adha, Kurban Bayram. Sărbătoarea durează patru zile și are o semnificație comemorativă.

Sărbătoarea Sacrificiului comemorează gestul de sacrificiu al Profetului Ibrahim (Avraam, pentru iudeo-creştini), cel care, pus să aleagă între dragostea față de unicul său fiu Ismail şi adoraţia lui Allah, și-a exprimat credința necondiționată și supunerea față de Allah, fiind gata să își sacrifice fiul, pe Ismail. Văzându-i determinarea şi neclintita credință, Creatorul îl trimite pe Arhanghelul Gabriel cu un berbec pe altarul sacrificiului, fiind cruțat astfel copilul mult iubit. Această zi este celebrată în lumea musulmană drept Sărbătoarea Sacrificiului, potrivit Muftiatului Cultului Musulman din România.
 
 
În prima din cele patru zile de Kurban Bayram, credincioșii musulmani merg la geamie, iar după slujba religioasă ei sacrifică animale, o parte din carne rămânând la familie, iar restul de 3/4 din carnea rezultată fiind împărțită. Ca și cu prilejul Ramazan Bayram-ului, și de Kurban Bayram se merge în vizite la rude și prieteni și se primesc vizite, conform muftiatului.
 
Specific Sărbătorii Sacrificiului este și pelerinajul la locurile sfinte, Mecca și Medina (Regatul Arabiei Saudite), acesta fiind unul dintre cei cinci stâlpi ai Islamului. Pelerinajul se desfășoară după un ritual strict și reface drumul Profetului Muhammed (PbuH) la locurile sfinte ale religiei islamice, de la Mecca, Valea Mina, pe Muntele Arafat, Muzdalifa şi Medina. An de an, la pelerinaj participă milioane de pelerini.
 
Respectând, tradiţia, Muftiul Muurat Iusuf va oficia Marea Rugăciune Comună (Bayram Namazi), duminică, 16 iunie 2024, de la ora 05:59, la Geamia Hunchiar, din Municipiul Constanţa, iar ulterior va participa la o serie de sacrificii ritualice şi va oferi pachete ce vor conține carne de kurban pentru familiile nevoiaşe din judeţele Constanţa, Tulcea şi Cǎlǎraşi. Pachetele sunt oferite de Muftiatul Cultului Musulman din România împreună cu reprezentanţii Direcției Ministerului Cultului Islamic din Republica Turcia (Diyanet İşleri Başkanlığı) și reprezentanții unor asociații social-umanitare din Europa, ai Fundaţiei Hasene Germania – din Köln și din Republica Turcia.
 
În prag de sărbătoare, muftiul Muurat Iusuf transmite credincioșilor musulmani următorul mesaj:
 

„Dragi credincioși musulmani,


Sărbătoarea Sacrificiului de anul acesta să ne găsească pe toți în pace, înțelegere și respect față de semenii noștri. Să ne bucurăm alături de cei dragi de zilele de sărbătoare, dar să nu uităm nici de cei aflați în suferință. Să reflectăm în liniște la faptele noastre, să fim empatici, iertători, buni! În aceste zile de sărbătoare suntem, cu siguranță, mai dedicați vieții religioase, trăind mai intens și analizând mai profund semnificațiile Sărbătorii Sacrificiului. Să ne fie sufletul plin de lumină și de speranță, să ne împăcăm cu noi înșine și să îi mulțumim Bunului Allah pentru tot ce avem!
Închei prin a vă ura tuturor:
„UN BAİRAM FERİCİT!”
„KURBAN BAIRAM QAYIRLI BOLSIN!“
„KURBAN BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN!”
„EID AL-ADHA MUBARAK!”

 
 
Citește și
 Șeful Cultului Musulman din România, Muftiu Muurat Iusuf, la un eveniment prezidat de către președintele Turciei
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii